Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ

Σύμη λεγόταν μια νύμφη που ζευγάρωσε με τον Ποσειδώνα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η Σύμη ήταν κόρη του Ιαλυσού και της Δωτίδας, την οποία έκλεψε ο Γλαύκος, ο πρώτος κάτοικος του νησιού και την έφερε στο νησί. Ο Γλαύκος ήταν ο κατασκευαστής του πλοίου «Αργώ» της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ήταν δεινός ναυπηγός και κολυμβητής και από αυτόν πήρανε οι απόγονοί του, οι κάτοικοι της Σύμης που έγιναν γνωστοί ως ναυπηγοί, ψαράδες και σφουγγαράδες. Οι Συμιακοί δέχτηκαν τις επιθέσεις πολλών κατακτητών : Ρόδιοι, Αργείοι, Ρωμαίοι, Τούρκοι, Ιταλοί και Άγγλοι. Στη Σύμη υπογράφτηκε το Μάρτιο του 1948 το Πρωτόκολλο Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Στη Σύμη θα βρείτε αριστοκρατικά παλιά αρχοντικά σε ροζ, μπεζ και γαλάζιες αποχρώσεις με κόκκινα κεραμίδια. Αυτή είναι η εικόνα της Σύμης που δε μοιάζει με άλλες πρωτεύουσες αιγαιοπελαγίτικων νησιών.  

 

Οικισμοί

Γιαλός: Το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του νησιού. Δίπατα και τρίπατα αρχοντικά με κεραμιδένιες στέγες και μπαλκονάκια με λιτές σιδεριές έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο, το χρώμα της ώχρας και τα καφετιά παράθυρα. Εδώ ξεχωρίζει το ρολόι, χτισμένο από το 1881 και το άγαλμα του μικρού ψαρά.

Χωριό-Άνω Σύμη: Απλώνεται αμφιθεατρικά μέχρι την κορυφή του λόφου και χωρίς να διακρίνεται ευκρινώς από το Γιαλό. Εκτός από νεοκλασικά κτήρια, τα γραφικά σοκάκια, τους Μύλους θα ανακαλύψετε και πολλές όμορφες εκκλησιές. Ξεχωρίζει η Παναγιά του Κάστρου με την εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας η οποία βρίσκεται μέσα στο παλιό Κάστρο, από το οποίο σώζονται ακόμη μέρος από τα περιμετρικά τείχη.

Πέδι: Γραφικότατο όρμο, στον οποίο καταλήγει πεδιάδα, που έδωσε και την ονομασία στον οικισμό. Στο Πέδι υπάρχει ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Θωμά, το Λευκαντιό, όπου έπλεναν άλλοτε οι γυναίκες τα ρούχα και πιο πέρα το ξωκκλήσι του Αι-Νικόλα. Στην παραλία υπάρχουν λίγα ερείπια από τα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

 

Αξιοθέατα

Μοναστήρι Πανορμίτη: Το μοναστήρι έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, μέσα από αρκετό πράσινο. Η ύπαρξη της ιστορικής μονής στο 15ο αιώνα επιβεβαιώνεται από ένα χειρόγραφο του 1460, που σωζόταν έως το 1862. Την ίδρυση της μονής Πανορμίτη η λαϊκή παράδοση την συνδέει με την ευλάβεια του συμιακού λαού. Το μοναστήρι ενίσχυσε την Ελληνική Επανάσταση, όπως αναφέρει η παράδοση μας.

Παναγιά Μυρταριώτισσα: Ο ναός της Παναγίας έχει αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιαγραφίες του 18ου αιώνα, ενώ στο προαύλιο καταπράσινα δέντρα προσφέρουν τον παχυλό ίσκιο τους στους προσκυνητές.  Βρίσκεται ανάμεσα στο Γιαλό και στο Χωριό και έχει θέα που φτάνει μέχρι την μικρασιατική ακτή.

Κάστρο- Άνω Σύμη: Το Κάστρο των Ιπποτών ανοικοδομήθηκε από τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη στις αρχές του 15ου αιώνα . Διατηρούνταν σε καλή κατάσταση μέχρι το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πυρομαχικών. Η αποθήκη ανατινάχτηκε, και το κάστρο καταστράφηκε. Σήμερα παραμένουν κάποια ερείπια, αλλά αυτό που αξίζει περισσότερο είναι η διαδρομή για να φτάσετε ως εδώ και να αγναντέψετε τη θέα.

Καλή Στράτα: Ο δρόμος που ενώνει τον Γιαλό με το Χωριό με 357 πέτρινα σκαλοπάτια. Δεξιά και αριστερά πανέμορφα πολύχρωμα νεοκλασικά.

Know before you go