Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΤΗΛΟΣ

ΤΗΛΟΣ

Η Τήλος ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου. Αποτελεί δήμο με πρωτεύουσα το Μεγάλο Χωριό και περίπου 500 κατοίκους. Η Τήλος κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή (8000-7000 π.Χ.), όπως μαρτυρούν τα σημαντικά και εντυπωσιακά παλαιοντολογικά ευρήματα των προϊστορικών ελεφάντων που εντοπίστηκαν  στο σπήλαιο Χαρκαδιό. Τον 5ο αι. π.Χ. έγινε μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας και μέχρι να περάσει στα χέρια των Ρωμαίων παρέμεινε εξαρτημένη από τη Ρόδο. Η ακμή της συνεχίστηκε μέχρι το μεγάλο σεισμό του 550 μ.Χ. Τα βυζαντινά χρόνια η Τήλος μαζί με τη Νίσυρο, την Κω και τη Σάμο αποτέλεσε το Θέμα της Σάμου. Οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη κατοίκησαν στο νησί, το οποίο το 1522 πέρασε στην Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά με προνομιακό καθεστώς. Το 1948 ενώθηκε με την Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Σήμερα, η Τήλος βρίσκει μια θέση στον τουριστικό χάρτη. Στους τρεις παραδοσιακούς οικισμούς, το Μεγάλο Χωριό, τα τουριστικά Λιβάδια και τον μικρό Άγ. Αντώνιο συναντάμε πανέμορφες παραλίες, καταπράσινα τοπία, σπήλαια αλλά και πολλά διάσπαρτα αρχαιολογικά μνημεία. Γραφικά κάτασπρα στενά στολισμένα με ολάνθιστες αυλές, ορμίσκοι με κρυστάλλινα νερά, κάστρα, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, μεθυστικές μυρωδιές από βότανα, πλούσια χλωρίδα και πανίδα συνθέτουν την εικόνα του ανεπιτήδευτα όμορφου νησιού.

Παραλίες Η μεγάλη και δημοφιλής Έριστος με την χρυσαφένια άμμο, τα Λιβάδια ιδανικά για οικογένειες, η βραχώδης και γραφική παραλία του Αγίου Αντωνίου, η Πλάκα με τα αρμυρίκια και τα υπέροχα νερά αλλά και η Σκάφη, το Θολό και ο Άγιος Σέργιος που είναι προσβάσιμες με τα καΐκια που ξεκινούν από τα Λιβάδια.

Αξιοθέατα Το Μουσείο της Τήλου, το Κάστρο των Ιπποτών, το Κάστρο της Αγιοσυκιάς του 15ου αιώνα, το Σπήλαιο Χαρκαδιό, τα Μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα, του Ταξιάρχη και του Αγίου Αντωνίου, το Εκκλησάκι της Παναγιάς της Πολίτισσας, η Εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκισσας.

Πώς θα πάτε Με πλοίο από το Πειραιά ή μέσω Ρόδου και των γύρω νησιών. Εναλλακτικά, αεροπορικώς μέχρι τη Ρόδο κι από εκεί με το Tilos Sea Star.

credit photo © www.aegeanislands.gr