Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

Η Τσαγκαράδα αντιπροσωπεύει όλα όσα αγαπάμε στο Πήλιο: γιγάντια πλατάνια, καλντερίμια, γειτονιές κρυμμένες στην οργιώδη βλάστηση, αρχοντόσπιτα που συνδυάζουν νεοκλασικά με ανατολίτικα στοιχεία, σκαλιστές κρήνες που μοιάζει να αναβλύζουν το πιο δροσερό νερό του κόσμου και μονοπάτια που ξέρουν μόνο οι ντόπιοι για να μας οδηγήσουν σε πανέμορφες χρυσές αμμουδιές στα σπλάχνα του βουνού. Και τέσσερις πλατείες, μια για κάθε γειτονιά. Εδώ βλέπουμε το Φθινόπωρο να συμβαίνει γύρω μας χωρίς να χρειαστεί να αποχωριστούμε τον ήχο της θάλασσας και τον αλμυρό αέρα. Αυτή είναι η εποχή που στο χωριό επικρατεί αναβρασμός. Ντόπιοι κι επισκέπτες περιμένουν τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές και την υγρασία για να βγουν τα πιο διάσημα προϊόντα της Τσαγκαράδας, τα μανιτάρια. Στάση μέσα στο δάσος με τις καστανιές, ανάμεσα σε τοξωτά γεφύρια και ρυάκια με κρυστάλλινα νερά. Βαθιά εισπνοή. Τα πνευμόνια γεμίζουν με ένα υπέροχο άρωμα βουνού.
Η Τσαγκαράδα βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Πηλίου, σε υψόμετρο 500 μέτρων, και εκτείνεται πάνω σε τρεις μεγάλες ράχες που καλύπτονται από μια θάλασσα καστανιών και πλατανιών. Κεφαλοχώρι και πρωτεύουσα του Δήμου Μουρεσίου, με πλούσια ιστορία και φήμη που φτάνει μέχρι το εξωτερικό. Έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εκπαιδευτική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του ανατολικού Πηλίου, και σήμερα αποτελεί τον κύριο τουριστικό πόλο έλξης στην περιοχή. Αποτελείται από τέσσερις συνοικίες: τους Αγίους Ταξιάρχες, την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Στέφανο και την Αγία Κυριακή, που έχουν πάρει το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές τους πλατείες. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς αυτές τις παλιές εκκλησίες-μνημεία, που προστατεύονται από τη δροσερή σκιά εντυπωσιακών πλατάνων. Ειδικά στην Αγία Παρασκευή, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τον γιγαντιαίο χιλιόχρονο πλάτανο που έχει περιφέρεια βάσης 14 μέτρα, και στους Αγίους Ταξιάρχες έναν άλλο, οχτακοσίων ετών, με περιφέρεια 17,5 μέτρα. Τα καλντερίμια και τα μονοπάτια του χωριού είναι πειρασμοί για περπάτημα, άσκηση και εξερεύνηση, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ορισμένες από τις καλύτερες και πιο φημισμένες παραλίες του Πηλίου, όπως η Φακίστρα και ο Μυλοπόταμος. Κοντά στην Τσαγκαράδα βρίσκεται επίσης το ανοιχτό θέατρο του Ξουριχτίου, το οποίο χρησιμοποιείται για πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες στα Χάνια, που απέχει 30 λεπτά με το αυτοκίνητο. 

 
Χρήσιμες πληροφορίες 
 
Δήμος Μουρεσίου: 24260 49238
Αστυνομία Τσαγκαράδας: 24260 49222
Ιατρείο Τσαγκαράδας: 24260 49208
Ταξί: 24260 49204
Νοσοκομείο Βόλου: 24210 94299
ΚΤΕΛ Βόλου: 24210 33254
ΟΣΕ Βόλου: 24210 28555
Πώς θα πάτε: Οδικώς από την Αθήνα στον Βόλο (324 χλμ.) από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Η Τσαγκαράδα απέχει περίπου 50 χλμ. από τον Βόλο. Μπορείτε να έρθετε περνώντας από την Πορταριά και τα Χάνια, κι από εκεί να κατηφορίσετε προς το ανατολικό Πήλιο όπου βρίσκεται η Τσαγκαράδα. Εναλλακτικά, ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο προς Αγριά μέχρι τα Καλά Νερά όπου θα στρίψετε αριστερά για να ανηφορίσετε προς Τσαγκαράδα περνώντας πρώτα από το χωριό Μηλιές. 

Know before you go