Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΥΔΡΑ

ΥΔΡΑ

Το πιο κοσμοπολίτικο, αρχοντικό και γραφικό νησί του αργοσαρωνικού και ένα από το γοητευτικά του Ελληνικού πελάγους. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Το νησί έχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Πέρα από το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, μικρά σοκάκια οδηγούν σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, μουσεία και μοναστήρια. Κατά τον αγώνα της επανάστασης του 1821 η Ύδρα μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά έπαιξαν σημαντικό ρόλο λόγω της μεγάλης ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Η Ύδρα συγκεκριμένα διέθεσε στην Ελληνική Επανάσταση 186 πλοία. Μεγάλοι καπεταναίοι, εφοπλιστές και πολιτικοί κατάγονται από το νησί ανάμεσά τους ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, Κουντουριώτης, Κριεζής κ.α. Ενώ, ακόμη και σήμερα στο νησί υπάρχει η Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων, η αρχαιότερη σχολή εμποροπλοιάρχων της ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα της Ύδρας, είναι απαράμιλλης ομορφιάς και γοητείας. Μάλιστα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και τα αυτοκίνητα απαγορεύονται να κυκλοφορούν. Τα πέτρινα αρχοντικά απλώνονται αμφιθεατρικά και στριμωχτά (το ένα σπίτι μπαίνει μέσα στην αυλή του άλλου) ανάμεσα από δυο λόφους. Στο νησί γιορτάζονται μεγαλοπρεπώς τα Μιαούλεια. Γιορτή που κρατά τρεις ημέρες στα τέλη του Ιούνη και είναι αφιερωμένη στην δράση και την προσφορά του ναύαρχου Μιαούλη.

Η Ύδρα πέρα από τη ναυτική παράδοση, αποτελεί ακόμη και σήμερα τόπος καλλιτεχνικής έμπνευσης. Μεγάλοι έλληνες ζωγράφοι έχουν στήσει τα καβαλέτα τους στα βράχια τους, ενώ ακόμα και οι Πάμπλο Πικάσο και Μαρκ Σαγκάλ την επισκέφτηκαν για να αποτυπώσουν την κυβιστική της γοητεία στους πίνακες της. Με το νησί έχουν συνδέσει το όνομα τους οι ζωγράφοι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Παναγιώτης Τέτσης, Γιώργος Μαυροϊδης,Κωνσταντίνος Βυζάντιος, επίσης ο Πικιώνης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Εγγονόπουλος, ο Πετσάλης, ο Χένρυ Μίλλερ και ο Λεονάρντ Κοέν πολλοί άλλοι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος, οι οποίοι ήρθαν στο νησί, το γνώρισαν, το αγάπησαν και συνδέθηκαν με αυτό, αναγνωρίζοντας στην Ύδρα τον ιδεώδη τόπο έμπνευσης και δημιουργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο νησί υπάρχει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών –φιλοξενείται στο αρχοντικό Τομπάζη, δυτικά του λιμανιού.

Πέρα από τη χώρα της Ύδρας, ανακαλύψτε και τα μικρά, γραφικά χωριά της. Το μικρό ψαροχώρι Καμίνια που ενώνεται με την χώρα ακολουθώντας ανατολικά τον παραλιακό δρόμο. Εδώ δεν υπάρχουν καταστήματα με είδη σουβενίρ και καφετέριες, παρά μόνο λίγες εξαιρετικές ταβέρνες που σερβίρουν φρεσκότατο ψάρι. Συνεχίζοντας το μονοπάτι, θα φτάσετε και στον ακόμα μικρότερο Βλυχό με τις κατοικίες και την αρχιτεκτονική του 19ου μπροστά σε άνετη παραλία με γκρίζα βότσαλα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Δημαρχείο: 22980 52210, 53003
Λιμεναρχείο:22980 52279
Νοσοκομείο: 22980 53150
Πως θα πάτε: Μπορεί να φτάσει κανείς από το λιμάνι του Πειραιά με ιπτάμενο δελφίνι σε περίπου μιάμιση ώρα.

Know before you go