Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΧΑΛΚΗ

ΧΑΛΚΗ

Η Χάλκη είναι ένα μικρό ορεινό νησί της Δωδεκανήσου στα δυτικά της Ρόδου, με την οποία συνδέεται καθημερινά. Το λιμάνι-πρωτεύουσα είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού και αποτελεί Δήμο με περίπου 300 κατοίκους. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του βουνού και αποτελείται από ψηλά, διώροφα και τριώροφα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, ιταλικού αρχιτεκτονικού ρυθμού αλλά και νεοκλασικά. Η Χάλκη κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Οι Πελασγοί έζησαν στο νησί για πολλά χρόνια, αφήνοντας πίσω τους πολλά χτίσματα ενώ τους διαδέχθηκαν οι Κάρες,οι Δωριείς και αργότερα οι Φοίνικες. Γενικά στην ιστορική της διαδρομή, η πορεία της Χάλκης είναι ίδια με αυτή της Ρόδου. Τον 7ο αιώνα την κυριεύουν οι Άραβες μέχρι το 825 οπότε και απελευθερώνεται. Οι Βενετοί και Γενοβέζεοι καταφτάνουν το 1204 ενώ τον 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχώρησαν τη Χάλκη στην οικογένεια Assanti από την Ίσκια. Σειρά έχουν οι Τούρκοι το 1523, που παραχωρούν στο νησί προνόμια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναπτύξουν το οικονομικό και μορφωτικό τους επίπεδο.

Αξιοθέατα Το Φρούριο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, ο Καμένος Σπήλιος, το Παλιό Χωριό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι ανεμόμυλοι, το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη Αλάργα.

Πώς θα πάτε Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά ή μέσω Ρόδου από το μικρό λιμανάκι Σκάλα Καμείρου. Εναλλακτικά, αεροπορικώς μέχρι την Ρόδο κι από εκεί πάλι με καραβάκι.

credit photo © www.aegeanislands.gr

Know before you go