Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ο νομός Χαλκιδικής έχει περίπου 110.000 κατοίκους με πρωτεύουσά του τον Πολύγυρο κι αποτελείται από τρεις χερσονήσους: την δυτικότερη Κασσάνδρα με τεράστια τουριστική ανάπτυξη με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, αμέτρητα beach bars και clubs, ατέλειωτες αμμουδιές και πευκόφυτες εκτάσεις που φτάνουν ως την γαλαζοπράσινη θάλασσα. Η πιο low profile Σιθωνία βρίσκεται στη μεσαία χερσόνησο της Χαλκιδικής και έχει να επιδείξει γραφικά λιμανάκια με ήσυχα ψαροχώρια, χρυσαφένιες παραλίες, απομονωμένους ορμίσκους πλάι σε ελαιώνες, δάση αλλά και εκπληκτική αρχιτεκτονική σε σπίτια και εκκλησίες. Η πρόσβαση στη χερσόνησο του Άθω σταματά στην γραφική Ουρανούπολη που αποτελεί το σύνορο πριν το Άγιο Όρος. Η Χαλκιδική είναι ιδανικός προορισμός γιατί έχει να προσφέρει κάτι για όλα τα γούστα: από πολυτελή διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία και περατζάδα σε μπιτάτα clubs μέχρι απομόνωση σε γραφικά χωριά και φαγητό σε ψαροταβέρνες με τον κύμα να είναι ο μόνος ήχος που μας συντροφεύει. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ανθρώπινη παρουσία ξεπερνά τα 700.000 χρόνια, ενώ το κρανίο του αρχανθρώπου που βρέθηκε στο Σπήλαιο των Πετραλώνων υπολογίζεται πως έχει ηλικία 200.000 ετών περίπου. Τον 8ο αι. π.Χ. πλήθος κατοίκων καταφθάνει στην περιοχή, προερχόμενο κυρίως από την Χαλκίδα και την Ερέτρια ενώ το 348 π.Χ. ο Φίλιππος ενσωματώνει την περιοχή στο Μακεδονικό Βασίλειο. Το 168 π.Χ. περνά στα χέρια των Ρωμαίων και παρακμάζει ενώ στους Χριστιανικούς αιώνες θα δεχθεί πολλές επιδρομές. Κατά τον 9ο αι. οργανώνεται η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους. Στα μέσα του 14ου αιώνα ένα μεγάλο μέρος της Χαλκιδικής προσαρτήθηκε στο Σερβικό κράτος και το 1430 ήρθε η υποδούλωση στους Τούρκους. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Χαλκιδική παίρνει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα με την πολυπόθητη ελευθερία να έρχεται τον Οκτώβριο του 1912. Ακολούθησε η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων από την Μ. Ασία το 1922 με την δημιουργία νέων χωριών.

Αξιοθέατα Το Άγιο Όρος, το Σπήλαιο των Πετραλώνων, η αρχαία Στάγειρα γενέτειρα του Αριστοτέλη, η αρχαία Όλυνθος, τα Βυζαντινά κάστρα στην Ουρανούπολη, στη Σάνη, στη Νέα Φωκαία και στην Τορώνη, η Ποτίδαια με μεσαιωνικά τείχη, το αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα στο Ποσείδι.

Πώς θα πάτε Αεροπορικώς με πτήσεις της Aegean μέχρι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κι από εκεί με νοικιασμένο αυτοκίνητο. Εναλλακτικά με το αυτοκίνητό σας ή με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής.

Know before you go