Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΧΑΝΙΑ

ΧΑΝΙΑ

Ο νομός Χανίων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού και καταλαμβάνει την έκταση των 2.375 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα 1.476 τ.χλ. από αυτά είναι ορεινές περιοχές. Βόρεια βρέχεται από το Κρητικό πέλαγο, νότια από το Λυβικό πέλαγος, ανατολικά συνορεύει με τον νομό Ρεθύμνου. Στο βόρειο μέρος του νομού απλώνεται η μεγάλη πεδιάδα των Χανίων, όπου ευδοκιμούν τα περισσότερα από τα 17 εκατομμύρια ελαιόδεντρα του νησιού, καθώς και τεράστιες εκτάσεις με πορτοκαλιές.

Περιοχές

Χανιά: Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη των Χανίων με πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκους, ενώ όλος ο νομός έχει περίπου 110.000 κατοίκους. Το όνομα της το πήρε κατά μια άποψη από μία παραφθορά αραβικής ονομασίας της περιοχής Αλ Χανίμ. Η Παλιά Πόλη έχει μεγάλη ιστορία μιας και στα σοκάκια της έχουν περπατήσει κατά καιρούς Άραβες, Ενετοί και Τούρκοι. Οι Άραβες πρόσφεραν στη πόλη το όνομα της, οι ενετοί το Λιμάνι, το Φάρο και τα palazzi της, οι Τούρκοι τα τζαμιά, τα χαμάμ, τις γεύσεις και τα αρώματα και τους εξώστες στη συνοικία Σπλάντζια.

Πλατανιάς:  Χωριό 11 χλμ δυτικά από τα Χανιά, προς το Καστέλι, είναι κτισμένο κατά μήκος της ακτής και αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου, προσφέροντας μοναδική θέα προς τη θάλασσα. Οι πολλές παραλίες και η μικρή απόσταση από τη πόλη των Χανίων το κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλές.

Αγία Μαρίνα: Παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση 9 χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων. Διακρίνεται για την τουριστική του ανάπτυξη και για τις υπέροχες παραλίες του. Αξιοθέατο της περιοχής είναι η Νεροσπηλιά, με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, την οποία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ως τόπο λατρείας.

Αποκόρωνας: Μια από τις πέντε επαρχίες του νομού Χανίων, στο βορειοανατολικό του τμήμα.  Αποτελείται από:

Αλμυρίδα: Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με ολοκάθαρη παραλία.

Βάμος: Παραδοσιακή κωμόπολη, πρωτεύουσα της επαρχίας. Πρωτοκατοικήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές, κατά τον 8ο μ. Χ. αιώνα. Υπήρξε η πρωτεύουσα του νομού Σφακίων, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Βρύσες: Στο δρόμο προς Σφακιά, νέο χωριό με πολλά νερά μιας και διασχίζεται από τον Βρυσανό ποταμό και στα Α. του χωριού, υπάρχει αρχαία γέφυρα των ελληνορωμαϊκών χρόνων, η λεγόμενη Ελληνική Καμάρα. 

Γαβαλοχώρι : Ένα από τα χωριά επτασφράγιστο μυστικό που δεν το ξέρουν πολλοί ή το προσπερνούν εκτός από την απείραχτη ταυτότητα του, Οι γυναίκες του χωριού φημίζονται για την τέχνη του κοπανελιού, της γνωστής μας δαντέλας.

Εμπροσνέρος: Γραφικό χωριό περιτριγυρισμένο από δάσος βελανιδιών. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται αναπαλαιωμένος ο πύργος του Αληδάκη, φοβερού γενίτσαρου, που σκότωσαν και έκαψαν τον πύργο του, το1774 οι Σφακιανοί επαναστάτες με τον αρχηγό τους Μανούσακα.

Καλύβες: Οι Καλύβες βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου της Σούδας, του μεγαλύτερου φυσικού κόλπου στην Μεσόγειο. Περιτριγυρίζεται  από εκτάσεις με ελαιώνες και αμπέλια, σε εξαιρετικά προνομιακή θέση ανάμεσα στο Κρητικό Πέλαγος και τα Λευκά Όρη από τα νότια.

Κεφαλάς: Κοντά του Βάμου, χωριό με πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική κοντά του βρίσκεται η γοητευτική βραχώδης παραλία Ομπρόσγιαλος στα βορειοδυτικά του χωριού.

Κουρνάς: Χωριό με τη δική του θαυμάσια ομώνυμη λίμνη, μοναδική στη Κρήτη, περιτριγυρισμένη από βουνά και λόφους.

Πλακά: Παραδοσιακό χωριό με πλούσιο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον μια και στη περιοχή υπάρχουν πολλές βραχώδεις παραλίες με θαλάσσιες σπηλιές, ανέρχονται σε 215. 

Γεωργιούπολη: Σε απόσταση 38 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Χανιά, θα συναντήσετε ένα χωριό κτισμένο σε μία καταπράσινη περιοχή. Στη παραλία του εκβάλλει ο Αλμυρός ποταμός. Στη πλάτη του ξεκινούν τα γραφικά χωριά του Αποκόρωνα.

Μάλεμε: Απέχει μόλις 2χλμ από τον Πλατανιά και16 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Το δυτικότερο κομμάτι της παραλίας του Μάλεμε είναι σχεδόν άδειο και έχει μερικά δέντρα που προσφέρονται για σκιά.

Κολυμπάρι: Παραθαλάσσιο χωριό 24χλμ δυτικά των Χανίων. Στη βόρεια πλευρά του χωριού, βρίσκεται η Σταυροπηγιακή Μονή της Οδηγήτριας, που ο ιδρύθηκε το 1618 και διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων και άλλα θρησκευτικά κειμήλια.

Καστέλι: Ή Κίσαμος εναι μια μικρή πόλη στη δυτική Κρήτη, στο βορειο-δυτικό άκρο του νησιού, κοντά στα Φαλάσαρνα . Μπροστά της απλώνεται παραλία με γκρι άμμο, ενώ η δυτική ακτή είναι βραχώδης.  

Παλαιόχωρα: Παραθαλάσσια κωμόπολη 70χλμ. από τα Χανιά. Είναι κτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο ανάμεσα σε δυο γραφικούς κόλπους. Βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος και δίκαια θεωρείται η "Νύμφη του Λυβικού" και "Χώρα του ήλιου".

Αγία Ρουμέλη: Εδώ καταλήγει το Φαράγγι της Σαμαριάς. Τοπίο περιστοιχισμένο από άγρια βουνά που κόβουν την ανάσα και μια μεγάλη παραλία με υπέροχα βότσαλα που βλέπει στο κρυστάλλινο Λιβυκό πέλαγος.ο χωριό είναι απόμακρο και αρκετά απομονωμένο. Οι μόνοι τρόποι για να φτάσεις σ΄ αυτό είναι  είτε με τα πόδια είτε με το πλοίο μιάς και δρόμος δεν υπάρχει

Σούδα: Εδώ βρίσκεται το νέο, μεγάλο λιμάνι του νομού Χανίων. Χαρακτηριστικό όμως είναι και το  ομώνυμο νησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού. Σ’ αυτό οι Ενετοί έκτισαν ένα φρούριο το 1560. Στην περιοχή της Σούδας άκμασε η αρχαία πόλη Άπτερα, ερείπια της σώζονται ακόμη και σήμερα.

Χώρα Σφακίων: Από τα πιο άγρια, κακοτράχαλα και ταυτόχρονα γοητευτικά μέρη της Ελλάδας. Εδώ υπάρχουν μόνο τα βασικά, μην περιμένετε δωμάτια με ανέσεις και πολυτέλειες. Εδώ έρχεσαι να δεις από κοντά και όχι όπως σου την περιγράφουν μια άλλη επιλογή ζωής. Όχι δεν έρχεται από το παρελθόν, έρχεται από τη ψυχή. Από το λιμάνι των Σφακιών μπορείτε να περάσετε και στη Γαύδο.

Γαύδος: Χρυσό νησί που αποτελεί και το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο. Οι επισκέπτες σχεδόν ποτέ δεν είναι πολλοί. Έρχονται μόνο οι περιηγητές της ζωής που θέλουν πραγματικά να ξεχάσουν και να ξεχαστούν. Βάλτε στο μυαλό σας άγρια ομορφιά, πεντακάθαρα γαλάζια νερά, ονειρεμένες ανατολές, μαγευτικές δύσεις, σαγηνευτικές ακρογιαλιές παραλίες και κέδρους που φτάνουν και γαργαλούν  τη θάλασσα.

 

Χρήσιμες πληροφορίες
 
Δήμος Χανίων: Κυδωνίας 29, τηλ. 28213 41600, www.chania.gr
Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος: Μουρνιές Χανίων, 28210 22000, www.chaniahospital.gr
Αστυνομία Χανίων: Λεωφόρος Ηρακλείου 23, τηλ. 28210 28734
Ράδιο Ταξί: τηλ. 28210 98700, 94300
ΚΤΕΛ Χανίων: Κυδωνίας 73-77, τηλ. 28210 93306

Πώς θα πάτε: Με δρομολόγια της Anek Lines από τον Πειραιά. Εναλλακτικά, με πτήσεις της AEGEAN από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
credit photo © www.flickr.com/photos/theo_reth

Know before you go