Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΧΙΟΣ

ΧΙΟΣ

Η Χίος ανήκει στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενώ μαζί με τα Ψαρά και τις Οινούσσες αποτελεί τον Νομό Χίου. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα και οι κάτοικοί του φτάνουν σχεδόν τους 54.000. Γύρω το 1000 π.Χ. η Χίος αποικείται από τους Ίωνες και μετατρέπεται σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις με ναυτική και εμπορική δύναμη αφού εκτός από την πολύτιμη μαστίχα παρήγαγε και τον ακριβό Αριούσιο Οίνο. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Πέρσες ενώ κατά τους Πελοποννησιακούς πολέμους πήρε το μέρος των Αθηναίων. Ακολούθησαν οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ενώ το 1346 πέρασε στα χέρια των Γενουατών στους οποίους και παρέμεινε για δύο αιώνες γνωρίζοντας οικονομική ανάπτυξη. Το 1566 την κατακτούν οι Τούρκοι οι οποίοι προχωρούν στην καταστροφή της και στην σφαγή χιλιάδων κατοίκων το 1822, η οποία απεικονίστηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά. Η Χίος απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την Ελλάδα το Νοέμβριο του 1912

Παραλίες Οι κοντινές στην πόλη Μπέλα Βίστα, Όρμος του Λω, Δασκαλόπετρα, Αφανής Ναύτης και Αγία Παρασκευή. Οι φημισμένες παραλίες Γιόσσωνας, Ναγό και Γυαλισκάρι στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού κοντά στα Καρδάμυλα. Ο οργανωμένος και τουριστικός Καρφάς, η κοσμοπολίτικη Κώμη και τα διάσημα Μαύρα Βόλια στα νότια.

Αξιοθέατα Κάμπος, Μεσαιωνικά χωριά, ο αρχαιολογικός χώρος του Εμπορειού, το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο, η Δασκαλόπετρα, το Σπήλαιο των Ολύμπων και του Αγίου Γάλακτος, η Νέα Μονή.

Πως να πάτε Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά ή αεροπορικώς με πτήσεις της Aegean Airlines.

Know before you go