Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν μια ξεχωριστή οικιστική, ιστορική και πολιτιστική ενότητα 46 χωριών, 30 περίπου χλμ. από τα Ιωάννινα, στο βορειοδυτικό άκρο της Πίνδου. Τα φυσικά όρια τους καθορίζονται νότια από το βουνό Μιτσικέλι, βόρεια από τον ποταμό Αώο, ανατολικά από τα βουνά του Λύγκου και δυτικά από τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Η περιοχή χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις ενότητες- το Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι-, ενώ μεγάλο μέρος της αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό Βίκου Αώου. Η λέξη «Ζαγόρι» πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο του 1321 και σημαίνει «πίσω από τα βουνά». Είναι ένα από τα πολλά τοπωνύμια της Ηπείρου, που προέρχονται από τα Σλαβικά. Η μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής γοήτευσε από τα πανάρχαια χρόνια τους ανθρώπους, οι οποίοι παράλληλα εκμεταλλεύτηκαν την πλούσια φύση που τους χάριζε τους καρπούς, τα άφθονα τρεχούμενα νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, αλλά και την προστασία των απόκρημνων βουνών. Χωριά εμπνευσμένα από τη φύση, έργα φημισμένων μαστόρων της πέτρας, κατόρθωσαν να περάσουν ανέγγιχτα τη διαδρομή των αιώνων.

Photo credits @ Aristi Mountain Resort

 
Χωριά 
 
Δυτικό Ζαγόρι: Βρίσκεται βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει τα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι.
 
Ανατολικό Ζαγόρι: Βρίσκεται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο κ.ά.), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη), τη Βοβούσα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.   
 
Κεντρικό Ζαγόρι: Βρίσκεται βόρεια από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει ξεχωριστά χωριά, όπως η Βίτσα, η Ελάτη, τα Άνω και Κάτω Πεδινά, το Μονοδένδρι, οι Κήποι, το Δίλοφο, το Δίκορφο, οι Ασπράγγελοι, το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Βραδέτο, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες. 
 
Αξιοθέατα 
 
Φαράγγι του Βίκου: Μνημείο-υπερπαραγωγή της ηπειρώτικης φύσης. Με μήκος 12 χλμ. και μέγιστο ύψος 1000 μ., είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Καλύτερη εποχή για να το διασχίσετε είναι το καλοκαίρι - πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού. 
 
Βοϊδομάτης: Ένα από τα διαυγέστερα ελληνικά ποτάμια. Πηγάζει ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος, τροφοδοτώντας με τα παγωμένα νερά του την περιοχή που διασχίζει και το ομώνυμο φαράγγι. Θα τον συναντήσετε στη διαδρομή από την Αρίστη προς το Πάπιγκο. 
 
Γκαμήλα: Τα βουνά της Τύμφης- ή αλλιώς Γκαμήλας- είναι πρόκληση για τους αληθινούς ορειβάτες και φυσιολάτρες. Δεκαπέντε κορυφές, με ύψος κοντά στα 2.500 μέτρα, διαγκωνίζονται στραμμένες προς τον ουρανό για το έπαθλο της μεγαλοπρέπειας. 
 
Πύργοι: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στην περιοχή του Πάπιγκου είναι οι βραχώδεις σχηματισμοί γνωστοί ως «Πύργοι». Βρίσκονται νότια από την κορυφή της Αστράκας και τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου. Ο ψηλότερος από τους Πύργους φτάνει τα 1.788 μέτρα. 
 
Δρακόλιμνη: Η μεγαλύτερη λίμνη του εθνικού δρυμού, ανάμεσα στις κορυφές Λάπατος και Πλόσκος, στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης. Το όνομά της οφείλεται στον δράκο που σύμφωνα με τη μυθολογία ζούσε εκεί και ήταν σε διαρκή διαμάχη με έναν άλλο δράκο που ζούσε στο Σμόλικα. Μπορείτε να πάτε μόνο με τα πόδια, από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο. 
 
Γεφύρια: Το Ζαγόρι θα μπορούσε να αποκαλείται και τόπος των γεφυριών. Μονότοξα, δίτοξα ή τρίτοξα, τα περίπου 60 πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου προκαλούν τον θαυμασμό με την καλαισθησία τους και την αντοχή τους στον χρόνο. Έργα των περίφημων κιοπρούληδων, που πέρναγαν τα μυστικά της δύσκολης τέχνης τους από πατέρα σε γιο. Τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα είναι του Κοντοδήμου, του Κόκκορη ή Νούτσου και το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό (1814) που θεωρείται μνημείο της ηπειρωτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
 
Χρήσιμες πληροφορίες 
 
Κοινότητα Πάπιγκου: 26530 41931
Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου (Ασπράγγελοι): 26533 60300
Δήμος Τύμφης (Τσεπέλοβο): 26530 81203 
Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου (Μηλιωτάδες): 26560 31101 
Ιατρείο Ασπραγγέλων: 26530 22551
Ιατρείο Αρίστης: 26530 41180
Αστυνομία Κήπων: 26530 71606
Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: 26510 83600
Ραδιοταξί Ιωαννίνων: 26510 46777
ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: 26510 26286 
Πώς θα πάτε: Οδικώς, από την Αθήνα θα χρειαστεί να καλύψετε απόσταση 435 χλμ. έως τα Γιάννενα. Από εκεί, θα ακολουθήσετε την εθνική οδό Ιωαννίνων – Κόνιτσας. Στο 19ο χλμ. θα δείτε σήμανση για τα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου. Εναλλακτικά, με ΚΤΕΛ ή αεροπορικώς μέχρι τα Γιάννενα και από εκεί με λεωφορείο για τα χωριά. 

Know before you go