Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΛΥΩΝ

ΛΥΩΝ

Η Λυών βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Ροδανού και Σον, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, σε ίση περίπου απόσταση από το Παρίσι και την Μασσαλία. Η κεντρική της γεωγραφική της θέση, σε συνδυασμό με τις μικρές αποστάσεις από Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία, της προδίδουν μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική σημασία. Στην δυτική πλευρά της πόλης κυριαρχούν ο λόφος της Φουρβιέρ, γνωστός ως και "λόφος που προσεύχεται" χάρη στην ύπαρξη της βασιλικής Νοτρ Νταμ ντε Φουρβιέρ, και ο λόφος της Κρουά-Ρους, γνωστός ως και ο "λόφος που εργάζεται" χάρη στις παραδοσιακές βιοτεχνίες υφασμάτων από μετάξι. Στους πρόποδες των δύο λόφων βρίσκεται το μεσαιωνικό τμήμα της πόλης, γνωστό ως Vieux Lyon (παλιά Λυών) το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη στενών μικρών περασμάτων, τα επονομαζόμενα traboules, που επιτρέπουν την διάβαση από τον ένα δρόμο στον άλλον, μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Το τμήμα αυτό της πόλης έχει χαρακτηριστεί "ιστορική κληρονομιά" της UNESCO. Στα ανατολικά των 2 λόφων, ανάμεσα στους δύο ποταμούς, βρίσκεται το κέντρο της πόλης. Έχει την ονομασία presq'île (σχεδόν νησί), λόγω του ότι μοιάζει με χερσόνησο, και κυριαρχείται από την πλατεία Μπελκούρ (Place Bellecour), στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το άγαλμα του Λουδοβίκου ΙΔ'. Στο μοντέρνο ανατολικό τμήμα της πόλης κυριαρχεί ο ουρανοξύστης της Παρ-Ντιε (Part-Dieu), κέντρο του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της πόλης, καθώς και ο ένας από τους δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς. Στο βόρειο τμήμα της πόλης δεσπόζει το πάρκο του Τετ ντ'ορ (Parc de la Tête d'or), δίπλα στο οποίο βρίσκεται το αρχηγείο της Ιντερπόλ.
 
 
Χρήσιμες πληροφορίες
 
Νόμισμα: ευρώ
Επίσημη γλώσσα: Γαλλικά
Διαφορά ώρας: -1 ώρα
Επίσημα έγγραφα: Νέου τύπου ταυτότητα ή διαβατήριο. Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 7, τηλ. 210 3391000, www.ambafrance-gr.org. Άμισθο Προξενείο Lyon: 7 Rue Barreme, τηλ.: 0033 478894669.
Πώς θα πάτε: Η οικονομικότερη επιλογή είναι η πτήση για Παρίσι και από εκεί με το TGV, το γρήγορο και άνετο τρένο σε περίπου 2 ώρες μέχρι τη Λυών.

Know before you go