Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΠΡΟΒΗΓΚΙΑ

ΠΡΟΒΗΓΚΙΑ

H Προβηγκία είναι ιστορική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας που αποτελεί σήμερα τμήμα της διοικητικής περιοχής των Προβηγκιανών Άλπεων – Κυανής Ακτής και συνορεύει με την Ιταλία. Γι'αυτό και υπήρξε μια από τις πρώτες Ρωμαϊκές επαρχίες εκτός της Ιταλικής χερσονήσου. Βρίσκεται σε μια περιοχή που συνορεύει βόρεια με τις Άλπεις, νότια με την Μεσόγειο θάλασσα όπου βρίσκεται το λιμάνι της Μασσαλίας -η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι- δυτικά με την εύφορη κοιλάδα του Ρήνου και ανατολικά με την Ιταλία. Η γειτνίαση με την Ιταλία και την Μεσόγειο έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια στους κατοίκους της Προβηγκίας τόσο στην εμφάνιση όσο και στην τοπική προφορά, τη λεγόμενη προβηγκιανή ή οξιτανική γλώσσα που περιέχει πολλές Ιταλικές λέξεις. Ολόκληρη η περιφέρεια της Προβηγκίας περιλαμβάνει 6 διαμερίσματα ενώ μερικές από τις σημαντικότερες πόλεις είναι οι:

Aix-en-Provence: Συχνά την αποκαλούν απλά Aix. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια της Μασσαλίας και έχει περίπου 143.000 κατοίκους. Είναι μια πόλη ζωντανή, κομψή και προσιτή ενώ αποτελεί τη γενέτειρα και πηγή έμπνευσης του ζωγράφου Πολ Σεζάν. Εξερευνήστε την παλιά συνοικία για να δείτε όλες τις μπαρόκ λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής της, περπατήστε τους δρόμους με τα μεγάλα πλατάνια και δοκιμάστε όσο πιο πολλές ντόπιες νοστιμιές μπορείτε, όπως τα περίφημα calissons, τα γλυκά από αμυγδαλόπαστα που λιώνει στο στόμα σαν αφρός.
 
Αβινιόν: Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ροδανού και είναι κυρίως γνωστή ως έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής την περίοδο 1309-1377. Πάνω από την πόλη δεσπόζει το Παπικό Παλάτι που υπήρξε κατοικία των Παπών αλλά και έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η καρτποσταλική πόλη έχει περίπου 95.000 κατοίκους και υπήρξε η αγαπημένη πόλη του Βαν Γκογκ ο οποίος αποτύπωσε στους πίνακές του το μαγευτικό χρώμα της πόλης. Διάσημο είναι το Φεστιβάλ της Αβινιόν που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι και περιλαμβάνει θέατρο, μουσική και χορό.
 
Αρλ: Πιο μικρή και γλυκιά, η Αρλ έχει περίπου 53.000 κατοίκους και βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Ροδανού. Ιδρύθηκε από τους αρχαίους Έλληνες (Φωκαείς) τον 6ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Θηλίνη ενώ υπήρξε αγαπημένη πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου ο οποίος έχτισε θερμές πηγές εκεί. Στις 21 Φεβρουαρίου 1888 έφτασε στην πόλη ο Βαν Γκογκ ο οποίος μαγεύτηκε από τα χρώματά της και παρήγαγε πάνω από 300 έργα του εκεί διανύοντας την πιο δημιουργική του περίοδο.
 
 
Χρήσιμες πληροφορίες
 
Νόμισμα: ευρώ
Επίσημη γλώσσα: Γαλλικά
Πληθυσμός: 5 εκατομμύρια
Διαφορά ώρας: -1 ώρα
Επίσημα έγγραφα: Νέου τύπου ταυτότητα ή διαβατήριο. Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα: Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 7, τηλ. 210 3391000, www.ambafrance-gr.org. Γενικό Προξενείο Μασσαλίας: 38, Rue Grignan, τηλ.: 0033 4 9133 0869.
Πώς θα πάτε: Με πτήσεις της Air France μέσω Παρισιού ή της KLM μέσω Άμστερνταμ για Μασσαλία κι από εκεί με το τρένο για τις μεγαλύτερες πόλεις της Προβηγκίας.
 

Know before you go