Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΑΚΤΗ ΑΜΑΛΦΙ

ΑΚΤΗ ΑΜΑΛΦΙ

Η Ακτή Αμάλφι αποτελεί μια δαντελωτή ακτογραμμή στα νότια της Ιταλίας, στη χερσόνησο του Σορέντο Κατά τον 10ο και 11ο αιώνα, η Ακτή φιλοξενούσε το Δουκάτο του Αμάλφι, με επίκεντρο την ομώνυμη πόλη ενώ το 1137 αποτέλεσε τμήμα της Δημοκρατίας της Πίζας. Μετά την ενοποίηση της Ιταλίας, η περιοχή γνώρισε μεγάλη άνθιση με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό. Από το 1997, η Ακτή Αμάλφι ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ολόκληρη η περιοχή αποτελείται από δεκάδες χωριά που ενώνονται μεταξύ τους με τον Strada Statale 163 μήκους 40 χιλιομέτρων και εκτείνεται από το Vietri sul Mare στα ανατολικά ως το Positano στα δυτικά. Η Ακτή Αμάλφι φημίζεται για το λιμοντσέλο που φτιάχνεται από τα περίφημα λεμόνια που δεν μοιάζουν με τα υπόλοιπα. Γνωστότερα από όλα τα χωριά είναι το Αμάλφι και το αστραφτερό Ποζιτάνο. Το Αμάλφι υπήρξε μεγάλη ναυτική δύναμη και είχε σημαντική εμπορική δραστηριότητα με το χρυσό και το μετάξι ενώ κατά το Μεσαίωνα, ήταν γνωστό για τις σχολές Νομικής και Μαθηματικών που λειτουργούσαν εκεί. Στο Αμάλφι δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα, όπου φυλάσσεται μέρος των λείψανων του σε κρύπτη, τα οποία μεταφέρθηκαν το 1210 από την Κωνσταντινούπολη. Το Ποζιτάνο μπήκε για τα καλά στην ατζέντα των bon viveurs ταξιδιωτών δεκαετία του '50 κλέβοντας λίγη από τη δόξα του γειτονικού Κάπρι. Σε όλη την πόλη υπάρχουν σκαλιά που οδηγούν σε στενά δρομάκια και χρωματιστά σπίτια με θολωτές οροφές, πεζούλες και μικρούς κήπους ενώ από τα αξιοθέατά της ξεχωρίζει ο καθεδρικός της Santa Maria Assunta με τη βυζαντινή εικόνα της Μαύρης Μαντόνα. 

 
Χρήσιμες πληροφορίες
 
Νόμισμα: Ευρώ
Διαφορά ώρας: -1
Επίσημα έγγραφα: Θα χρειαστείτε έγκυρο διαβατήριο ή νέου τύπου ταυτότητα. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνείστε με την Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα (τηλ: 210 3617260)
Πώς θα πάτε: Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Νάπολης, στο οποίο θα φτάσετε με πτήσεις της Alitalia μέσω Ρώμης. Από τη Νάπολη θα πάρετε το Circumvesuviana, το τοπικό τρένο για το Σορέντο.

Know before you go