Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΙΕΝΑ

ΣΙΕΝΑ

Η Σιένα είναι πόλη της Τοσκάνης και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας με περίπου 55.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους και μοιρασμένη σε 17 contrade – δηλαδή γειτονιές, οι οποίες αρχικά δημιουργήθηκαν ως τάγματα για την άμυνα της πόλης. Κάθε γειτονιά έχει πάρει το όνομά της από ένα ζώο ή αντικείμενο. Το ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Κάπου στα 1260 ξεκίνησε η χρυσή εποχή για αυτή την πόλη που άνθισε εμπορικά, έγινε κέντρο τέχνης και ανέπτυξε την κλωστοϋφαντουργία. Σε αυτό συνέβαλε ένα πρότυπο μοντέλο διακυβέρνησης, το Συμβούλιο των Εννέα. Η Σιένα πάντοτε αποτελούσε αντίπαλο δέος για την Φλωρεντία με την οποία συχνά βρισκόταν σε πόλεμο ενώ την συναγωνιζόταν και στις τέχνες τον 13ο και 14ο αιώνα. Η ανάπτυξη της πόλης σταμάτησε στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν πανδημία θέρισε κυριολεκτικά τον πληθυσμό, μειώνοντάς τον αισθητά. Ο χρόνος σταμάτησε εκεί για πάντα και τα κτίρια παραδόθηκαν στο σήμερα ανέπαφα, προκαλώντας θαυμασμό στον επισκέπτη. Η πόλη σήμερα αποτελεί έναν από τους διασημότερους προορισμούς της Ιταλίας χάρη στην τέχνη, την γαστρονομία, τα μουσεία, τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική αλλά και το Palio, τις περίφημες ιπποδρομίες που πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο (29/6-2/7 και 13/8-16/8). Η κούρσα, πλαισιωμένη από παρέλαση με πολύχρωμα λάβαρα και κοστούμια, διαρκεί μόλις 90 δευτερόλεπτα, αλλά απασχολεί τους ντόπιους ολόκληρο το χρόνο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά ειρηνικός. Οι 17 contrade ανταγωνίζονται για το τρόπαιο, ένα ζωγραφισμένο πανό με την εικόνα της Παναγίας, και χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν για το μοναδικό θέαμα. Τα εισιτήρια των αριθμημένων θέσεων εξαφανίζονται μήνες πριν αλλά μπορείτε να σταθείτε –δωρεάν– στο κέντρο της πλατείας ανάμεσα στο πλήθος. Παλιά το φεστιβάλ αυτό περιείχε και αγώνες πάλης, αλλά και γροθιάς. Κάθε καλοκαίρι διεξάγεται και φεστιβάλ jazz μουσικής, κονσέρτα κλασικής μουσικής και πολλά άλλα δρώμενα και μπαζάρ.

 

Χρήσιμες πληροφορίες 

Πληθυσμός: 54.526 κάτοικοι 
Νόμισμα: Ευρώ
Διαφορά ώρας: -1 
Επίσημα έγγραφα: Ταυτότητα νέου τύπου αρκεί. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνείστε με την Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα (τηλ: 210 3617260). 
Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς μέχρι τη Ρώμη με την Alitalia, την Easyjet ή την Aegean κι από εκεί με τρένο ή λεωφορείο για Σιένα, μέσα σε 3 περίπου ώρες, ή με αυτοκίνητο ακολουθώντας την autostrada A1 προς Φλωρεντία.

Know before you go