Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΤΟΣΚΑΝΗ

ΤΟΣΚΑΝΗ

Η περιοχή της Τοσκάνης βρίσκεται στην βορειοδυτική Ιταλία και έχει πληθυσμό περίπου 3,8 εκατομμύρια κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι η Φλωρεντία. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ιταλίας. Όμορφα τοπία, πολιτιστική κληρονομιά που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλο μέρος, γαστρονομία και παγκοσμίως γνωστά κρασιά κερδίζουν την καρδιά εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο. Μάλιστα, έξι σημεία της Τοσκάνης έχουν κηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO: τα ιστορικά κέντρα της Φλωρεντίας, της Σιένας, του San Gimignano και της Pienza, η πλατεία του Καθεδρικού της Πίζας και η κοιλάδα της Val d'Orcia. Η Τοσκάνη ονομαζόταν Ετρουρία από τον πρώτο σημαντικό πολιτισμό που εγκαταστάθηκε στην περιοχή, τους Ετρούσκους. Πριν από αυτούς, γύρω στο 1350-1150 π.Χ., οι λαοί που κατοικούσαν στην περιοχή διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις με τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους. Οι Ετρούσκοι ή Τυρρηνοί όπως τους αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της σημερινής Τοσκάνης γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ ο πολιτισμός τους γνώρισε ακμή τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. Ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία, το εμπόριο και την εξόρυξη μετάλλων ενώ έδιναν και ιδιαίτερη σημασία στη θρησκεία. Γύρω στον 1ο αιώνα π.Χ, οι Ετρούσκοι υποχώρησαν στους Ρωμαίους οι οποίοι κατέλαβαν και ίδρυσαν την πόλεις της Φλωρεντία, της Πίζας, της Lucca και της Σιένα. Μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Τοσκάνη πέρασε στους Οστρογότθους και τους Βυζαντινούς ενώ κατά την Αναγέννηση η Φλωρεντία κυριαρχούσε επί των υπολοίπων πόλεων της Τοσκάνης. Μεταξύ του 16ου και 18ου αιώνα, η δυναστεία των Μεδίκων βρισκόταν στην εξουσία. Το 1860 η Τοσκάνη ενώθηκε επίσημα με την Ιταλία ενώ 5 χρόνια αργότερα η Φλωρεντία αντικατέστησε το Τορίνο ως πρωτεύουσα της χώρας. Οι σημαντικότερες πόλεις της Τοσκάνης είναι οι:

Arezzo: Σκαρφαλωμένο σε έναν απότομο λόφο, περίπου 80 χλμ νοτιοανατολικά της Φλωρεντίας, η πόλη των 100.000 κατοίκων περίπου είναι από τις πιο τουριστικά αναπτυσσόμενες της Τοσκάνης. Καμάρι του Arezzo αποτελούν οι αντίκες, τα κεραμικά, τα κοσμήματα αλλά και τα έργα του αναγεννησιακού ζωγράφου Πιέρο ντε λα Φραντσέσκα. Η φήμη της πόλης πέρασε τα σύνορα της χώρας το 1997 αφού αποτέλεσε το βασικό σκηνικό της ταινίας του Ρομπέρτο Μπενίνι, “Η ζωή είναι ωραία” . Τα βλέμματα τραβά η πόλη δύο φορές το χρόνο με το μεσαιωνικό φεστιβάλ Giostra del Saracino, κατά την οποία πραγματοποιείται μεγάλη παρέλαση από ιππότες και άλογα.
 
Chianti: Η περιοχή ανάμεσα στη Φλωρεντία και την Σιένα είναι συνώνυμη με το κρασί. Πράγματι, ατελείωτοι αμπελώνες είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα του Chianti που παράγει το φημισμένο κρασί, το οποίο ήταν ξεχωριστής σημασίας για την περιοχή ακόμα και από την εποχή των Ετρούσκων. Λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, αμπέλια και ελαιώνες συνθέτουν το παραμυθένιο τοπίο των χωριών του Chianti, όπως το Greve, η Castellina και η Radda.
 
Cortona: Σε υψόμετρο 600 μέτρων, η Cortona αποτελεί το διαμάντι της κοιλάδας Valdichiana, την οποία θα βλέπετε στο φόντο της θέας μαζί με τη λίμνη Trasimento. Θεωρείται από τις ομορφότερες της Τοσκάνης και γνωστή τουριστική ατραξιόν εξαιτίας της γραφικότητάς της. Μεγάλες πέτρες καλύπτουν τους πλακόστρωτους δρόμους, οι οποίοι οριοθετούνται από μεσαιωνικές και αναγεννησιακές επαύλεις.
 
Grosseto: Ξεκίνησε ως μικρό οχυρό, όπου κατά το Μεσαίωνα έλεγχε τον παλιό ρωμαϊκό δρόμο από τη Ρώμη προς την Πίζα. Άλλαξε πολλές φορές χέρια η εξουσία αυτής της περικυκλωμένης από τείχη πόλης, όπως γινόταν με όλες τις μικρές πόλεις της Maremma. Σήμερα, ως πρωτεύουσα του ηπειρωτικού τμήματος της Maremma, είναι ο συνεκτικός κρίκος μεταξύ των μικρών πόλεων. 
 
Λιβόρνο: Φημισμένο εμπορικό λιμάνι που γνώρισε τεράστια άνθιση τον 17ο αιώνα. Σχεδόν, όλα τα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης έχουν σχέση με τη θάλασσα και το νερό. Το Λιβόρνο έχει δική του ποδοσφαιρική ομάδα, την A.S. Livorno και οι κάτοικοι μιλούν μεταξύ τους, μια τοπική διάλεκτο που λέγεται vernacolo. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι εδώ ιδρύθηκε το κομμουνιστικό κόμμα της Ιταλίας, το 1921.
 
Lucca: Η γενέτειρα του παγκοσμίου φήμης συνθέτη Giacomo Puccini βρίσκεται περίπου 85 χλμ δυτικά της Φλωρεντίας, ιδρύθηκε από τους Ετρούσκους και έγινε αποικία των Ρωμαίων τον 2ο αιώνα π.Χ. Mοιάζει αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Τοσκάνης γιατί διατηρεί ακόμα και σήμερα άθικτα τα μεσαιωνικά, ψηλά τείχη που την περιβάλλουν και την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της.
 
Massa Marittima: Στην κορυφή ενός υψώματος, στη γραφική Alta Maremma, στέκει η μεσαιωνική πόλη, που ανάγεται στον 13ο αιώνα. Η διαμονή σε αυτήν αποτελεί ταξίδι στο παρελθόν, αφού μοιάζει σα να μην άλλαξε τίποτα από το μεσαίωνα. 
 
Πίζα: Μετρά πάνω από 88.000 κατοίκους και φιλοξενεί ιστορικές εκκλησίες, παλάτια, κτήρια ναυσιπλοϊας και φυσικά τον διάσημο Πύργο της. Βρίσκεται μεταξύ δύo ποταμών, του Arno και του Σέρκιο. Ο Στράβωνας αναφέρει ότι οφείλει την ύπαρξη της στον μυθικό βασιλιά της Πύλου, Νέστορα, μετά την πτώση της Τροίας. 
 
Pistoia: Ήσυχη και όμορφη πόλη, με τις χαρακτηριστικές επιρροές από τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή τέχνη, όπως οι υπόλοιπες της Τοσκάνης. Αν και το δικό της στυλ, παράδοξα διαφέρει. Διαμορφώνεται από τα αριστουργήματα στις λεπτομέρειες των εσωτερικών χώρων των ναών της, από το ποιοτικό φαγητό στα εστιατόριά της και από την αβίαστη μίξη της αρχιτεκτονικής στα κτήριά της.
 
Πράτο: Φημιζόταν σε όλη την Ιταλία για την παραγωγή μαλλιού και υφασμάτων τόσο κατά το Μεσαίωνα, όσο και αργότερα. Έφτασε σε σημείο να ανταγωνιστεί μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και να διαδραματίσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αναπτυξιακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης.
 
San Gimignano: Η μικρή μεσαιωνική πόλη είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη της Τοσκάνης χάρη στους χαρακτηριστικούς πύργους της – σήμερα έχουν απομείνει 14 από τους 72 που υπήρχαν αρχικά – που είναι ορατοί ακόμα και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από την πόλη. Βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φλωρεντίας και αποτέλεσε αρχικά ετρουσκικό ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα τείχη που την περικυκλώνουν. 
 
 
Χρήσιμες πληροφορίες
Νόμισμα: ευρώ
Διαφορά ώρας: -1
Επίσημα έγγραφα: Θα χρειαστείτε έγκυρο διαβατήριο ή νέου τύπου ταυτότητα. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνείστε με την Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα (τηλ: 210 3617260).
Πώς θα πάτε: Η Τοσκάνη εξυπηρετείται από δύο διεθνή αεροδρόμια: το Galileo Galilei της Πίζας και το Amerigo Vespucci (γνωστό και ως Peretola) της Φλωρεντίας. Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Αθήνα γι'αυτό θα πάτε ως τη Ρώμη με καθημερινές πτήσεις της Aegean Airlines, της Easy Jet και της Alitalia και στη συνέχεια με εσωτερικές πτήσεις της Alitalia προς Φλωρεντία και Πίζα.

Know before you go