Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, βρίσκεται στα νότια του Άμστερνταμ, μόλις 40 λεπτά με το τρένο από την πρωτεύουσα και λίγα χιλιόμετρα από τη βόρεια θάλασσα. Η κοσμοπολίτικη μητρόπολη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και μέχρι πριν λίγα χρόνια του κόσμου, μέχρι να κερδίσουν τα πρωτεία η Σαγκάη και η Σιγκαπούρη. Η άνθηση του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα ανακόπηκε απότομα όταν η “Πύλη της Ευρώπης” ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Τα έργα ανοικοδόμησης, όμως, κυρίως στις αρχές του '90 μετέτρεψαν το Ρότερνταμ σε μια πόλη με συγκλονιστική αρχιτεκτονική που αλλάζει διαρκώς και που δεν θυμίζει σε τίποτα την κουκλίστικη ομορφιά του κοντινού Άμστερνταμ. Οι ντόπιοι λένε χαριτολογώντας πως “στο Ρότερνταμ δουλεύουμε, στο Άμστερνταμ ξοδεύουμε”. Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι αυτής της πόλης είναι μετανάστες κυρίως από τη βόρεια Αφρική και τις πρώην ολλανδικές αποικίες που ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στο μεγάλο λιμάνι και είναι αυτοί που της δίνουν χρώμα και μια πιο παιχνιδιάρικη νότα στη βορειοευρωπαϊκή σοβαροφάνεια των ντόπιων. Το παλιό λιμάνι είναι μια ζωντανή περιοχή με μπιραρίες και χαριτωμένα καφέ ενώ το πανέμορφο Delfshaven είναι το μοναδικό κομμάτι που θυμίζει κάτι από το παρελθόν με μικρά σπιτάκια και αποθήκες να έχουν μετατραπεί σε γκαλερί, ανεμόμυλο, πλακόστρωτα δρομάκια και μπόλικα ποδήλατα. Το Ρότερνταμ ζούσε για χρόνια στη σκιά του Άμστερνταμ αλλά πλέον αποτελεί τον πιο ανερχόμενο προορισμό και ένα από τα must σε κάθε επίσκεψη στη χώρα.
 
 
Χρήσιμες πληροφορίες
 
Διαφορά ώρας: -1.
Γλώσσα: Επίσημη γλώσσα είναι τα ολλανδικά αλλά οι περισσότεροι μιλάνε καλά αγγλικά.
Νόμισμα: ευρώ.
Δικαιολογητικά: Νέου τύπου ταυτότητα ή έγκυρο διαβατήριο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 5-7, τηλ.: 210-7254900) ή στην ελληνική πρεσβεία στη Χάγη (Amaliastraat 1, τηλ.: 0031 70 3638700).
Πώς θα πάτε: Με απευθείας πτήσεις της KLM από Αθήνα για Άμστερνταμ και από εκεί με το τρένο με το NS σε 50 λεπτά προς €11,60 ή με το NS Hispeed σε 27 λεπτά προς €13,90.
 

Know before you go