Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού χάρη στο Πανεπιστήμιο της. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από το βρυθονικό Din Eidyn (Φρούριο του Έντιν), ενώ αναφέρεται και σε ένα ποίημα του 600 μ.Χ. με τίτλο Y Gododdin. Μετά την πολιορκία του από τους Άγγλους, μετονομάστηκε σε Εδιμβούργο. Το Εδιμβούργο συχνά αποκαλείται "Αθήνα του Βορρά" για πολλούς λόγους. Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων φανέρωνε ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη στην Αθήνα. Κι οι δυο πόλεις βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι: ο Πειραιάς στην Αθήνα και το Λειθ (Leith) στο Εδιμβούργο. Επίσης, όντας η πόλη του Εδιμβούργου κέντρο του Διαφωτισμού, με προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Χιουμ κι ο Άνταμ Σμιθ, πολλοί ήλπιζαν πως θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο με τον ίδιο τρόπο που η Αθήνα επηρέασε τη Ρώμη. Το Εδιμβούργο είναι επίσης γνωστό ως Ντούνεντιν, που προέρχεται από τη γαελική ονομασία Dùn Èideann. Η πόλη Ντούνεντιν στη Νέα Ζηλανδία αρχικά ονομαζόταν Νέο Εδιμβούργο ενώ ακόμα είναι γνωστή ως το "Εδιμβούργο του Νότου". Αξίζει να αναφερθεί πως το όνομα της πόλης προφέρεται Έντινμπ(ο)ρα και όχι Έντιμπουργκ.

 

Παλαιά Πόλη
Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι το σημαντικό τοπόσημο της πόλης.
Η Παλαιά Πόλη έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης. Μεγάλα τετράγωνα ανάμεσα στους δρόμους αποτελούν λαϊκές αγορές ή περιφράζουν δημόσια κτίρια, όπως τα Δικαστήρια. 
 
Νέα Πόλη 
Η Νέα Πόλη δημιουργήθηκε το 18ο αιώνα, ως λύση για τον υπερπληθυσμό της Παλαιάς Πόλης. Το 1766, έγινε διαγωνισμός για την κατασκευή της Νέας Πόλης, η οποία δημιουργήθηκε με αυστηρό σχεδιασμό, όπως ταίριαζε και στο ορθολογιστικό πνεύμα που επικρατούσε τότε, στα χρόνια του Διαφωτισμού. Ο κύριος εμπορικός δρόμος είναι η Princes Street, ενώ στην ανατολική και δυτική άκρη υπάρχουν οι πλατείες St. Andrew's Square και Charlotte Square αντίστοιχα. Στη βόρεια πλευρά της δεύτερης πλατείας βρίσκεται κι η επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Σκωτίας, επονομαζόμενη Bute House. 
 
Λιθ 
Το Λιθ είναι το λιμάνι του Εδιμβούργου. Αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το Εδιμβούργο: το 1920, μάλιστα, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, όταν το "φρούριο" του Λιθ ενώθηκε με την κομητεία του Εδιμβούργου. Με τον επανασχεδιασμό του λιμανιού, το Εδιμβούργο έγινε κέντρο πολλών ναυτιλιακών εταιρειών, που προσέφεραν δρομολόγια προς τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία τη Γερμανία και την Ολλανδία.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες:
Νόμισμα: Βρετανική λίρα
Επίσημη γλώσσα: Αγγλικά
Πληθυσμός: 480,890
Διαφορά ώρας: -2 ώρες
Επίσημα έγγραφα: Νέου τύπου ταυτότητα ή διαβατήριο.
Πώς θα πάτε: Η μόνη αεροπορική που έχει απευθείας πτήσεις για το Εδιμβούργο είναι η Easy Jet, αλλά δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια. Οι υπόλοιπες εταιρίες πραγματοποιούν πτήσεις με ενδιαφέσους σταθμούς συνήθως το Μόναχο, το Άμστερνταμ και τη Φρανφούρτη.

Know before you go