Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ARTTRAVELΣΙΔΝΕΙ

ΣΙΔΝΕΙ

Το Σίδνεϊ ή και Σύδνεϋ είναι πόλη της Αυστραλίας, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας της πολυπληθέστερης πολιτείας της Ωκεανίας. Αποτέλεσε τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό στη νέα ήπειρο, το 1788 και είναι χτισμένη σε έκταση που κάποτε ανήκε στην ιθαγενή φυλή των Eora. Τα τρία μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης του Σίδνεϊ είναι το βαθύ φυσικό του λιμάνι, η γέφυρα του λιμανιού και το επιβλητικό κτίριο της όπερας. Η ιστορία της πόλης είναι νεότατη και ξεκινάει μόλις πριν από 200 και κάτι χρόνια, το 1770 όταν ο Βρετανός εξερευνητής πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ έκανε την ιστορική του είσοδο στον κόλπο Μπότανι. Αφού έπλευσε κάποια μίλια προς το βορρά προσπέρασε ένα βαθύ φυσικό λιμάνι που το ονόμασε Πορτ Τζάκσον. Δεν πέρασε όμως ανάμεσα από τους δύο κάβους που οδηγούν στο εσωτερικό του λιμναίου. Κατόπιν το 1788 ο κυβερνήτης Άρθουρ Φίλιπ έφτασε από την Αγγλία με τον Πρώτο Στόλο. Ο Φίλιπ ονόμασε τον τόπο Σίδνεϊ και ίδρυσε εκεί τον πρώτο οικισμό. Το 1789 φτάνει στο Σίδνεϊ γαλλική εξερευνητική αποστολή μέσω της οποίας εξαπλώθηκε τεράστια επιδημία που είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες ιθαγενείς Αβορίγινες να βρουν τον θάνατο. Το 1808 ξεσπούν ταραχές και ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του κυβερνήτη της πόλης και των κατασκευαστών πλοίων λόγω του λαθρεμπορίου αλκοόλ που ασκούσαν οι κατασκευαστές.

Απο το 1851 και μετά αρχίζει καταφθάνει πλήθος μεταναστών στην περιοχή, σε τέτοιο βαθμό που μέσα σε 20 χρόνια ο πληθυσμός του Σίδνεϊ αυξάνεται απο 39.000 σε 200.000 κατοίκους. Κατά τον 20ο αιώνα το Σίδνεϊ συνεχίζει την αλματώδη ανάπτυξη (χαρακτηριστικό είναι πως ενώ το 1901 είχε περίπου 500.000 κατοίκους, το 1925 ξεπερνά το 1.000.000) και νέοι μετανάστες καταφθάνουν στην πόλη (Έλληνες,Ιταλοί,Ασιάτες κλπ) δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό εθνοτήτων. Tο Σίδνεϊ  έχει ήπιο κλίμα και οι εποχές στην πόλη είναι αντίθετες από αυτές στο βόρειο ημισφαίριο. 
 
Το Σύδνεϋ θεωρείται ακριβή πόλη. Έτσι, αν και κάποια προϊόντα είναι φθηνότερα από την Ελλάδα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα ρούχα, το κόστος ζωής είναι τελικά μεγαλύτερο κυρίως λόγω των υψηλών ενοικίων.
 
Ενδεικτικά, ένας εργένης σε μια περιοχή κοντά στο City (το κέντρο), όπως το Newtown, θα πληρώσει για ένα στούντιο ενοίκιο 240 - 270 δολάρια Αυστραλίας (AUD) την εβδομάδα, δηλαδή 940 - 1080 AUD το μήνα ή 600- 650 ευρώ περίπου. Για ένα δυάρι ή τριάρι σε κάποιο προάστιο το ενοίκιο κυμαίνεται από 320 έως 370 AUD, δηλαδή μπορεί να φτάσει τα 1700 AUD το μήνα (περίπου 1020 ευρώ). Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν τα τρέχοντα έξοδα, όπως το τηλέφωνο-internet (περίπου 100 AUD το μήνα αν και υπάρχουν κάρτες για φτηνές τηλεφωνικές κλήσεις εκτός Αυστραλίας), το ηλεκτρικό (περίπου 40 AUD), κλπ.
 
Οι τιμές στα Super Market είναι σε γενικές γραμμές οι ίδιες με αυτές της Ελλάδας. Οι αποστάσεις μεταξύ των προαστίων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συναντάμε σε μια ελληνική μεγαλούπολη. Τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ακριβά με βάση τα ελληνικά δεδομένα και η τιμή εξαρτάται από την απόσταση. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο τρένου μετ' επιστροφής, από μια περιοχή μέσης απόστασης (20 χλμ.) για το κέντρο της πόλης στοιχίζει 5,8 περίπου AUD (4 ευρώ) μετά τις 9 το πρωί, και 7,6 (4.5 ευρώ) AUD πριν τις 9 π.μ. Επίσης τα ναύλα των λεωφορείων ξεκινούν από 1,7 AUD για απόσταση τεσσάρων στάσεων. Όμως, οι τιμές των αυτοκίνητων είναι φθηνότερες τουλάχιστον κατά 10% - 20% και των καυσίμων κατά 20% περίπου. Παρόλα αυτά, επειδή ο κυβισμός των αυτοκινήτων είναι συνήθως μεγάλος, όπως και οι αποστάσεις μέσα στην πόλη, η μειωμένη τιμή της βενζίνης απλώς εξισορροπεί αυτά τα δεδομένα. Επιπλέον, μια μεικτή ασφάλιση αυτοκινήτου στοιχίζει περίπου 1000 με 1200 AUD το χρόνο, ενώ για τα «τέλη κυκλοφορίας» χρειάζονται περίπου 700 AUD (περιλαμβάνει ασφάλεια υπέρ τρίτου, που είναι υποχρεωτική, καθώς και τα τέλη του αντίστοιχου ΚΤΕΟ).
Οι περισσότεροι Αυστραλοί κάνουν διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι, κάτι που κοστίζει από 9 - 15 AUD (ένας καφές για παράδειγμα, κοστίζει 3,5 - 4,5 AUD, ένα σάντουιτς 5 - 8AUD, μια μπύρα 3  - 5 AUD). Η αγορά οινοπνευματωδών ποτών γίνεται μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα και οι τιμές τους είναι σχεδόν διπλάσιες από την Ελλάδα.
Επιπλέον, το κάπνισμα απαγορεύεται σχεδόν παντού ενώ ένα πακέτο τσιγάρα στοιχίζει από 10 μέχρι 13 AUD (από 6 έως 7,5 Ευρώ).
 
Χρήσιμες πληροφορίες:
Πληθυσμός: 4.600.000 κάτοικοι
Γλώσσα: Αγγλικά
Διαφορά ώρας: +10/11.
Νόμισμα:  Δολάριο Αυστραλίας (AUD). 1 ευρώ = 1.26313 AED.
Δικαιολογητικά: Έγκυρο διαβατήριο. 
Τι να προσέξετε: Το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ βρίσκεται κοντά στην πόλη. Αποφύγετε το ταξί που κοστίζει ευρώ 25 ως το κέντρο και προτιμήστε το τρένο που θα σας μεταφέρει εκεί σε 13 λεπτά προς ευρώ 7,50.. 
Πώς θα πάτε: Από Αθήνα με δρομολόγια της Emirates (www.emirates.com).
 

Know before you go