Στα all time classic τραπέζια της Ευρώπης.

Σας προτεινούμε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη φήμη τους ανέπαφη στο χρόνο. Κλασσικές γεύσεις, μοναδική διακόσμηση, αναγνωρισμένοι σεφ είναι μόνο μερικά από αυτά που μας κάνουν να θέλουμε να τα βάλουμε στη λίστα μας, για την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε κάποια από τις παρακάτω πόλεις.  

114 Faubourg,  Παρίσι
Από την στιγμή που μπαίνει κανείς στο, βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, εστιατόριο του Le Bistrol Hotel, βλέπει υπερμεγέθεις ντάλιες να στολίζουν τους τοίχους, ακόμα και στην κουζίνα. Εκεί δίνει οδηγίες o σεφ Eric Fréchon. Σήμερα, μοντέλα που τρέχουν από επίδειξη σε επίδειξη κλείνουν τραπέζι για μια ελαφριά σαλάτα ή το απογευματινό τους τσάι, businessmen κλείνουν εδώ συμφωνίες τσουγκρίζοντας με ένα ακριβό κρασί και θαμώνες του ξενοδοχείου που ξαποσταίνουν από τις βόλτες τους στη Πόλη του Φωτός. Στο μενού, οι επιλογές είναι πολλές. Ξεκινάμε με σαλάτα με ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανικά και τρούφες και σαλάτα με αστακό και ελαιόλαδο. Από τα κυρίως, ωραίο είναι το τρυφερό φιλέτο από μοσχάρι και το βοδινό ταρτάρ με πατάτες και σαλάτα της αρεσκείας του καθενός. Από τα γλυκά είναι πολύ δύσκολο να διαλέξουμε ποιο να σας προτείνουμε, ξέρουμε όμως από πρώτο χέρι, ότι όλες οι γεύσεις παγωτού είναι εξαιρετικές. Ιδιαίτερα αυτή της σοκολάτας από την Καραϊβική με έξτρα εξωτικό άρωμα. (114 rue du Faubourg St. Honoré, τηλ: 0033 1 5343 4444, www.lebristolparis.com). 

Bayview by Michael Roth, Γενεύη
Το εστιατόριο Baywiew και όπως λέει και το όνομα του χαίρει εξαιρετικής θέας στη λίμνη, αλλά και στις χιονισμένες βουνοκορφές των Άλπεων. Πιάστε ένα τραπέζι, αργά το απόγευμα, λίγο πριν ο ήλιος χαθεί εντελώς, γιατί αυτή η ώρα, ο ορίζοντας έχει τα καλύτερα χρώματα. Το εστιατόριο πέρα από τη θέα, έχει σχεδιαστεί με εξαιρετικά μοντέρνο design που δύσκολα μπορεί να περιγραφτεί με λόγια και να γίνει κατανοητό. Στο διάκοσμο πρωταγωνιστούν οι αστραφτερές επιφάνειες, οι μπλε αποχρώσεις και οι μεταλλικές λεπτομέρειες. Υπάρχει επίσης ένας εντυπωσιακός πίνακας που κρέμεται από το ταβάνι και απεικονίζει μέδουσες και θαλάσσια μοτίβα, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από την Miki Nakamura. Το τραπέζι σας θα γεμίσει με gourmet πιάτα, άψογα εκτελεσμένα και σε ιδιαίτερα προσεγμένη art de la table. Ξεκινήστε με σαλάτα από ψητά λαχανικά από την Προβηγκία, ελαιόλαδο, φρούτα, μέλι, σουσάμι, φρούτα, αρωματισμένη με βασιλικό και χυμό ροδάκινου. Από κυρίως, εμείς προτιμούμε την ωμοπλάτη αρνιού με άγριο θυμάρι και αγκινάρες. Ωραίο και το μους από κατσικίσιο γάλα για συνοδευτικό (47, Quai Wilson, τηλ.: 0041 22 906 6666, https://www.restaurantbayview.com)

Bob Bob Ricard, Λονδίνο
Βγαλμένο κατευθείαν από τα thirties. Το Orient Express touch από τον designer David Collins είναι διάχυτο: σκούρο ξύλο στους τοίχους, λαμπερό δέρμα στα καθίσματα, μαρμάρινες επιφάνειες στα τραπέζια και καλογυαλισμένος μπρούντζος παντού. Πρώτα απολαμβάνουμε στο members’ bar καλοφτιαγμένο gin-tonic με ραβέντι και κατόπιν δοκιμάζουμε -από τα χέρια του σεφ James Walker- χαβιάρι σε μπλίνις με sour cream και σολομό ποσέ με σος άνηθου. Mε το πάτημα του κουμπιού δίπλα από τη θέση σας, το προσωπικό - ντυμένο με ροζ και τιρκουάζ στολές - καταφθάνει για να γεμίσει τα ποτήρια μας με σαμπάνια. Για επιδόρπιο, φρεσκοψημένα μικρά κέικ. Γενικότερα, αν έπρεπε να σας περιγράψουμε τι θα βρείτε στο μενού, θα λέγαμε πως το Bob Bob Ricard Menu προσφέρει πολυτελή αγγλική κουζίνα και ρωσικά κλασικά πιάτα. Όλα τα υλικά συγκεντρώνονται από μικρές παραδοσιακές φάρμες της Αγγλίας (1 Upper James Street, τηλ.: 0044 20 31451000, https://www.bobbobricard.com/). 

Coda, Πράγα 
Κάτι μεταξύ εστιατορίου και art gallery – ανάμεσα στους πίνακές του εντοπίσαμε έναν αυθεντικό Πικάσο και πέντε Νταλί. Η εμπειρία αρχίζει στην ταράτσα, όπου απολαμβάνουμε τη θέα στην Παλιά Πόλη πίνοντας τζίντζερ μαρτίνι με φλούδα λεμονιού. Για τη συνέχεια, καθόμαστε στο αγαπημένο τραπέζι του Ζεράρ Ντεπαρντιέ και δοκιμάζουμε τερίνα από φουά-γκρα με πουρέ από ψητά μήλα και σάλτσα βατόμουρο, και σιγοβρασμένο βοδινό κρέας με τρούφα (αγαπημένο υλικό του σεφ Sasek), tagliolini και δύο είδη ελαφριάς σάλτσας. Για επιδόρπιο, κέικ σοκολάτας με λιωμένο σπιτικό παγωτό βανίλιας στο κέντρο (Trziste 9, τηλ.: 00420 225 334111, www.codarestaurant.cz).

Yamazato, Άμστερνταμ
To 2002 το Yamazato ήταν το μοναδικό γιαπωνέζικο εστιατόριο στην Ευρώπη που τιμήθηκε με αστέρι Michelin. Βρίσκεται στο ισόγειο του Okura Hotel, ξενοδοχείου με διακόσμηση εμπνευσμένη από τον Ζεν Βουδισμό που παραπέμπει στα ξύλινα σπίτια του 15ου και 16ου αιώνα. Χαμογελαστές Γιαπωνέζες ντυμένες με παραδοσιακά κιμονό σερβίρουν πάνω από 50 πιάτα που συνδυάζουν θαλασσινά, κρέας και λαχανικά και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Μας άρεσε ιδιαίτερα το λεπτοκομμένο φιλέτο μοσχαριού με λαχανικά σε σος sukiyaki που ετοιμάστηκε στο τραπέζι μας. Όλα γύρω μας γίνονται σαν μια καλοκουρδισμένη χορογραφία. Υπεύθυνος, ο executive Chef  & Maganer, Masanori Tomikawa, που δουλεύει στο εστιατόριο εδώ και 29 χρόνια. Κάνει μόνο κάποια διαλλείματα για να πηγαίνει στην Ιαπωνία και μαθητεύει δίπλα σε sushi masters. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για ένα από καλύτερα εστιατόρια ιαπωνικής κουζίνας στην Ευρώπη. Πάνω από πενήντα ιαπωνικές σπεσιαλιτέ μαγειρεύονται υπό τις οδηγίες του με υλικά που έρχονται από την Γη του Ανατέλλοντος Ηλίου διαλεγμένα πολύ προσεκτικά. Με ιδιαίτερη φροντίδα έχει διαμορφωθεί και ο διάκοσμος, ο οποίος ακολουθεί περισσότερο minimal γραμμές και πολλές ξύλινες, ανοιχτόχρωμες επιφάνειες. Εμείς, έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία και στην  προσεγμένη art de la table, με τις ιαπωνικές πορσελάνες και πολλά και πολύχρωμα σερβίτσια (Ferdinand Bolstraat 333, τηλ.: 0031 20 6788351, https://www.okura.nl/dine-and-drink/yamazato-restaurant/ ).

Προηγούμενο

Λονδίνο: Το πιο gourmet στέκι στο Mayfair.

Επόμενο

Λονδίνο: Το πιο gourmet στέκι στο Mayfair.