Αυτές οι πόλεις ξέρουν από καφέ

«Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα ως θάμνος. Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη qahwa, που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, (κρασί του κόκκου), που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. 
 
Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.
 
Ο καφές -σαν έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή σπόρων- πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα.
 
Η δημοτικότητά του μεγάλωσε αφότου ο Πάπας Κλήμης Η΄, παρά τις συμβουλές του περίγυρού του να αφορίσει τον καφέ σαν ισλαμική απειλή προς το χριστιανισμό, δοκίμασε στα 1600 καφέ, τον βρήκε εξαίσιο και τον ‘βάπτισε’ χριστιανικό ρόφημα. 
 
Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645», αναφέρει η Wikipedia, ενώ όπως γράφει η Sarah Reid στο CNN ένας Γάλλος (το 1843) βρίσκεται πίσω από την πρώτη εμπορική μηχανή παρασκευής εσπρέσο.
 
…Σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που δε μπορούν καν να φανταστούν να ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς μια κούπα καφέ!
 
Σε ποιες πόλεις του κόσμου όμως μπορεί να απολαύσει κανείς όχι απλά έναν καλό καφέ, αλλά έναν καφέ… που θα του μείνει αξέχαστος;
 
Λονδίνο
 
 
Τα πρώτα καταστήματα αποκλειστικά με εσπρέσο (όπως τα Flat White και Kaffeine) άνοιξαν στη βρετανική πρωτεύουσα Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, πριν από περίπου μία δεκαετία. Από τότε άρχισαν να ξεφυτρώνουν πολλά αντίστοιχα καταστήματα σε όλες τις γειτονιές του Λονδίνου.
 
Τι θα παραγγείλετε: Flat white ή cappuccino.
 
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ: Βρίσκονται στο ανατολικό Λονδίνο και μερικά από αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα εξής: Allpress (uk.allpressespresso.com), Climpson & Sons (www.climpsonandsons.com) και Caravan (www.caravanonexmouth.co.uk).
 
 
Μελβούρνη
 
 
 
Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των κατοίκων της Μελβούρνης, ενώ στην πόλη φιλοξενείται μία φορά το χρόνο και αντίστοιχη έκθεση.
 
Τι θα παραγγείλετε: Piccolo latte.
 
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ: Το Axil Coffeehouse Roasters (axilcoffee.com.au) στο Hawthorn, το Auction Rooms (www.auctionroomscafe.com.au) στη βόρεια Μελβούρνη και το Dead Man Espresso (www.deadmanespresso.com.au) στη νότια πλευρά της πόλης.
 
Ρέικιαβικ
 
 
Μετά τους Ολλανδούς, οι Σκανδιναβοί κάνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ ανά κεφαλή στον κόσμο. Από αυτούς οι Φινλανδοί κατέχουν τα πρωτεία, αλλά και οι Ισλανδοί δεν πάνε πίσω.
 
Τι θα παραγγείλετε: Latte ή cappuccino.
 
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ: Με επτά υποκαταστήματα το Kaffitar (kaffitar.is) είναι ένα από αυτά που ξεχωρίζουν, όπως επίσης Stofan και Kaffismidja (kaffismidja.is) που επιλέγουν περισσότεροι οι hipster.
 
 
Ρώμη
 
 
Ιταλία και καφές είναι σχεδόν δύο έννοιες αναπόσπαστες. Δεν υπάρχει Ιταλός που να μην πίνει καφέ. Παρόλ’ αυτά δεν είναι τόσο εύκολο να βρει κανείς ένα καλό μέρος για να απολαύσει έναν καφέ, που θα τον θυμάται για πάντα.
 
Τι θα παραγγείλετε: Espresso.
 
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ: Το Rosati (www.barrosati.com) στην Piazza del Popolo, το Sant' Eustachi (www.santeustachioilcaffe.it) αλλά και στο Πάνθεον.
 
Σιγκαπούρη
 
 
Σύμφωνα με την Jovena Loon από το Café Hopping Singapore, η κουλτούρα του καφέ δεν αποτελούσε πάντα σημαντικό τμήμα της ζωής στην πόλη, ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ απαιτητικοί γύρω από τη φιλοσοφία και την τέχνη της παραγωγής ενός καλού καφέ.
 
Τι θα παραγγείλετε: Latte, mocha ή cappuccino.
 
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ: Το Strangers' Reunion στην Chinatown, το Dutch Colony (www.dutchcolony.sg) στην αγορά Pasar Bella και τα Bukit Timah (www.dapaolo.com.sg) και Chye Seng Huat Hardware (www.cshhcoffee.com) στην περιοχή Μικρή Ινδία.
 
Σιάτλ
 
 
Αν υπάρχει μία αμερικανική πόλη, που ξεχωρίζει σε αυτόν τον τομέα, αυτή είναι το Σιάτλ.
 
Τι θα παραγγείλετε: Espresso, cappuccin(o ή ένα single-origin pour.
 
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ: Το Victrola Coffee Roasters (www.victrolacoffee.com) στο Capitol Hill, το Empire Espresso (www.empireespresso.coffee/) στο Columbia City και το Seattle Coffee Works (www.seattlecoffeeworks.com)  στο κέντρο της πόλης.
 
Βιέννη
 
 
Ο καφές και τα καταστήματα καφέ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βιεννέζικης κουλτούρας. Η Ουνέσκο αποφάσισε να τα κατατάξει το 2011 ως μνημεία άυλης κληρονομιάς. Βέβαια, τα «κλασικά» καταστήματα δε φημίζονται τόσο για την ποιότητα του καφέ τους, όσο ως σημεία συνάντησης όπου κανείς μπορεί να κουβεντιάσει με τους φίλους του, να διαβάσει εφημερίδα ή να φάει ένα στρούντελ.
 
Τι θα παραγγείλετε: Espresso ή cappuccino.
 
Τα καλύτερα καταστήματα για να πιείτε καφέ: Επιλέξτε ανάμεσα από τα Caffe Couture (www.caffecouture.com) , Essenti, Coffee Pirates (coffeepirates.at/), ή το Demel (www.demel.at).
 
 
 
 

Tags:Ρώμη Λονδίνο Ρέικιαβικ Σιγκαπούρη Βιέννη. Μελβούρνη Σιάτλ 

Προηγούμενο

Παρίσι: 5 μυστικά μπαρ που αξίζει να ανακαλύψετε

Επόμενο

Πράγα: Τα 5 καλύτερα bar