Ταξίδι στα νησιά με αφορμή 6 ελληνικές μπίρες

Όπου κι αν ταξιδέψετε φέτος, θα βρείτε τουλάχιστον μία μπίρα από τοπική μικροζυθοποιία, κάποιες από τις οποίες απολαμβάνουν πανελλαδική αναγνώριση, ακόμα και διεθνείς διακρίσεις. Είναι τέτοια η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα, που η Καθημερινή γράφει για «”Άνοιξη” της ελληνικής μικροζυθοποιίας» (14/10/2017). Στο μεταξύ η πρόσφατη διοργάνωση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», που έδωσε για ένα διήμερο (16-17/6) σε επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε ζυθοποιεία όλης της χώρας και να λάβουν μέρος σε σεμινάρια και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, γνώρισε τέτοια επιτυχία, ώστε καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός.

Αν λοιπόν βρεθείτε σε κάποιον από τους παρακάτω προορισμούς, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αυτές τις μπίρες και να ανακαλύψετε γιατί έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται σε βασικούς παίκτες της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο.

Τήνος
Στη Βαγιά οι Μάγια Τσόκλη και Αλέξανδρος Κουρής μετέτρεψαν μια παλιά ταβέρνα σε ζυθοποιείο όπου παράγεται η μπίρα Νήσος. Η Pilsner εκδοχή της, με άρωμα βύνης, νότες λυκίσκου και πινελιές από βότανα και πιπέρι, είναι η πρώτη ελληνική μπίρα που τιμήθηκε με το ασημένιο European Beer Star (2014). Το ίδιο brand προτείνει επίσης τη Βιολογική Νήσος, τη Μαύρη Pilsner 7 Μποφόρ και την απαστερίωτη και αφιλτράριστη Νήσος Θολή. Θα τις βρείτε παντού στο νησί, αλλά μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το ζυθοποιείο, που για όλο το καλοκαίρι προσφέρει τη δυνατότητα ξενάγησης και γευσιγνωσίας. nissos.beer

Τήνος, Καρδιανή



Χίος
Στον όμορφο Κάμπο της Χίου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μπίρα κατευθείαν από τη δεξαμενή όπου παράγεται, αρκεί να επισκεφτείτε το ζυθοποιείο (ίσως το μικρότερο στην Ελλάδα) της Φρέσκιας Μπύρας Χίου, που είναι διαρκώς επισκέψιμο για το κοινό. Δύο μόνο από τις ξεχωριστές προτάσεις αυτής της εταιρείας, τις οποίες θα βρείτε σε διάφορα σημεία του νησιού, είναι η ξανθιά Φρέσκια Μπύρα Χίου, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, η Καπνιστή Μπύρα Χίου με διακριτική πικράδα και έντονα αρώματα ξύλου, και η Μαύρη Μπύρα Χίου που συνδυάζει επιλεγμένες ποικιλίες καβουρδισμένης και καραμελωμένης βύνης με βύνη καπνισμένη σε ξύλο οξιάς. chiosbeer.gr

Χίος, Κάμπος


Ρόδος
Αν θέλετε να ζήσετε για λίγο σαν Ιππότες, επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, πρέπει να δοκιμάσετε την μπίρα Knights Beer of Rodos της ροδίτικης ζυθοποιίας Magnus Magister, που παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Μερικές ακόμη επιλογές από την ίδια εταιρεία είναι οι Magnus Lager και Magnus Weiss, και οι δύο με πλούσια γεύση λυκίσκου και μαγιάς. magnusmagister.gr

Ρόδος, λιμάνι


Πάρος

H 56 Isles Pilsner από τη Μικροζυθοποιία της Πάρου είναι η πρώτη ελληνική μπίρα που διακρίθηκε, το 2017, με αστέρι στα Great Taste Awards, γνωστά και ως «Όσκαρ» του φαγητού, ανάμεσα σε 12.366 προϊόντα. Το κριθάρι που χρησιμοποιείται καλλιεργείται στο νησί και, χάρη στο μικροκλίμα του τόπου, δίνει σε αυτή την μπίρα έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα. Η ίδια μικροζυθοποιία παράγει και την Aegean Wit, η οποία συνδυάζει τα αρώματα των εσπεριδοειδών με τα τοπικά μπαχαρικά. 56islesbeer.gr

Πάρος


Σαντορίνη

Πλέον το νησί δεν φημίζεται μόνο για το κρασί του, αλλά παράγει και μια καλή μπίρα: Η πολυβραβευμένη Volkan (μεταξύ άλλων, το 2013 απέσπασε στην Πράγα τη διεθνή διάκριση «New Product of the Year») παντρεύει το μέλι της Σαντορίνης με το αρχαίο κίτρο της Νάξου και παρασκευάζεται με ένα ειδικό φίλτρο από ηφαιστειακό βασάλτη. Μάλιστα, το 50% των κερδών από τις πωλήσεις της διατίθεται στο μη κερδοσκοπικό φορέα Greece Debt Free, για τη μείωση του εθνικού χρέους. Κυκλοφορεί και με συλλεκτικό πώμα φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό. volkanbeer.com

Σαντορίνη


Κέρκυρα

Αν βρεθείτε στο νησί στις 26-30/9, μη χάσετε το ετήσιο Corfu Beer Festival, που τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί θεσμό. Στην Κέρκυρα θα δοκιμάσετε και τις Real Ale μπίρες Corfu Beer της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας. Mερικές μόνο από τις ιδιαίτερες επιλογές του brand είναι η κόκκινη, αφιλτράριστη και απαστερίωτη Red Ale Special με την καραμελωμένη βύνη και τα φρουτώδη αρώματα, η Ionian Epos ή «κρίθινος οίνος» κατά τον Όμηρο με αγνό μέλι άνθεων, αλλά και η 1842 Ginger beer, με τζίντζερ και φρέσκο φυσικό χυμό λεμονιού, ή αλλιώς «τζιτζιμπίρα», την οποία απολαμβάνουν στην Κέρκυρα εδώ και σχεδόν δύο αιώνες! corfubeer.com

Κέρκυρα


Προηγούμενο

Νίσυρος: 10 must στάσεις για φαγητό και ποτό

Επόμενο

Χαλάνδρι: 7 στέκια που ξέρουν από καλό καφέ