Ο γύρος της Ελλάδας μέσα από 5 λικέρ


Ένα μεθυστικό ταξίδι από το λικέρ μαστίχας στη Χίο μέχρι το κερκυραϊκό κουμ κουάτ. Γεμάτο γεύσεις και αρώματα που έχουμε συνδέσει με κεράσματα σε λουλουδιασμένες αυλές ή με το κλείσιμο ενός γεύματος πλάι στη θάλασσα, κάτω από πλατάνια ή σε νησιωτικά σοκάκια.

Κέρκυρα, κουμ κουάτ
Το «χρυσό πορτοκάλι» όπως μεταφράζεται από τα κινέζικα, το κουμ κουάτ, το έφεραν στο νησί οι Βρετανοί τη δεκαετία του ’20 και κατάφερε όχι μόνο να ενσωματωθεί στη γαστρονομική παράδοση της Κέρκυρας αλλά να γίνει έμβλημά της. Το λικέρ του φτιάχνεται από ολόκληρο τον καρπό -άλλωστε το κουμ κουάτ καταναλώνεται μαζί με τη φλούδα, σε αντίθεση με άλλα εσπεριδοειδή- απελευθερώνει αρώματα εσπεριδοειδών και μπαχαρικών και πίνεται, ιδανικά, με παγάκια, σκέτο ή σε κοκτέιλ με χυμούς και άλλα οινοπνευματώδη. Δοκιμάστε το: Στην Ποτοποιΐα Λάζαρης, Εθνική Αχιλλείου, Κέρκυρα, lazarisproducts.com



Χίος, μαστίχα
Το προϊόν αυτό που παράγεται μόνο στη Χίο, από τον μαστιχοφόρο σχίνο ο οποίος απαιτεί πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσει, στηρίζει την τοπική οικονομία εδώ και αιώνες και βρίσκει δεκάδες εφαρμογές όχι μόνο στον τομέα των τροφίμων αλλά και στον φαρμακευτικό, αφού έχει αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία. Το λικέρ μαστίχας σερβίρεται μετά από κάθε γεύμα στα εστιατόρια του νησιού για να βοηθήσει στη χώνεψη και να κανακέψει την ψυχή και το άρωμά του έχει συνδυαστεί αναπόσπαστα όχι μόνο με τα Μαστιχοχώρια αλλά με ολόκληρη τη Χίο. Δοκιμάστε το: Στο υπέροχο Μουσείο Μαστίχας του δικτύου ΠΙΟΠ στο Πυργί θα μάθετε τα πάντα για τη μαστίχα με διαδραστικό τρόπο και θα αγοράσετε τοπικά προϊόντα από το πλούσιο πωλητήριό του, www.piop.gr


Στα Μαστιχοχώρια της Χίου: χωριό Μεστά

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ArtTable.gr


Tags:λικέρ Ελλάδα 

Προηγούμενο

Σαντορίνη: 8 καφέ-μπαρ με πανέμορφη θέα

Επόμενο

Τα πιο ιδιαίτερα μπαρ του Αιγαίου