Λασίθι: Πολυτέλεια που τρώγεται

Σπάνιας ποιότητας λαχανικά και κρέατα μαγειρεύονται με ένα από καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου και μετατρέπονται σε γαστρονομικά έργα τέχνης.

Καλλιοτζίνα
Χαριτωμένη αυλή εκεί που σκάει το κύμα στο Μακρύγιαλο με αρμυρίκια και λουλουδιασμένες γλάστρες. Αφέντρες στη κουζίνα, η Σοφία η Μαρία και η Δέσποινα χρησιμοποιούν το δικό τους λάδι και κηπευτικά από το μποστάνι τους. Πραγματικό σπιτικό μαγείρεμα, με αφράτες τυρόπιτες, καλυκωτά με λογιών λαχανικά και χοχλιούς, πικάντικο λεμονάτο κοτόπουλο με ρίγανη στο φούρνο και σουτζουκάκια με σκόρδο και κύμινο. Insider tip: Φτιάχνουν το δικό τους ξυνόγαλο και στο τέλος σας σερβίρουν γλυκύτατο χαλβά και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Μακρύγιαλος, τηλ: 28430 51207, από € 11 το άτομο.

Βριτομάρτης
Από τις πολύ παλιές ταβέρνες της Ελούντας, στο κέντρο του λιμανιού της Ελούντας μέσα στη θάλασσα. Υπήρχε πολύ πριν ανακαλύψουν την περιοχή οι πλούσιοι, οι διάσημοι και οι jet setters. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στο πάντα φρέσκο ψάρι (απ’ το καΐκι του ιδιοκτήτη) τις ψητές σαρδέλες και το σουβλάκι με γαρίδες, γι’ αυτό πρέπει είτε να έρθετε νωρίς είτε να κάνετε κράτηση. Έχει το δικό της ξυλόφουρνο όπου ψήνονται τα ντόπια κρεατικά το αρνάκι γίνεται λουκούμι, ενώ φροντίζουν πάντα να έχουν όστρακα κυδώνια, στρείδια, μύδια, γυαλιστερές και χτένια. Υπάρχουν μέρες που θα τρώτε υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Insider tip: Ιδανικό δείπνο μια πιατέλα τηγανητό μπαρμπούνι μ’ ένα μπουκάλι κρητική Ξερολιθιά. Ελούντα (στον κυματοθραύστη), τηλ: 28410 41325, από  € 20 το άτομο



Μαριλένα
Συμπαθητικό κεντρικό ταβερνάκι στη παραλία της Ελούντας όπου σερβίρει για νόστιμους κρητικούς μεζέδες, φρέσκο ψάρι και αστακό.  Στο γενικό πρόσταγμα ο Γιώργος και ο Μιχάλης επιμελούνται τα πάντα για να μην σας λείψει τίποτα από τα γεύμα ή το δείπνο σας. Insider tip: Κάποια βράδια φιλοξενεί στον κήπο του κρητικές μουσικές και χορούς με παραδοσιακές φορεσιές. Ελούντα (στην παραλία), τηλ: 28410 41322, από € 20 το άτομο



Η Σπηλιά του Δράκου
Δυο ανισόπεδες πετρόχτιστες πεζούλες – η μία κάτω από τη σκιά της πέργκολας  με θέα τη θάλασσα στο Αμμούδι. Η ταβέρνα είναι ξακουστή για το αυθεντικό κρητικό μαγείρεμα . Η κυρία Σοφία στην κουζίνα και ο άντρας της ο Βασίλης στην υπαίθρια ψησταριά, κάνουν θαύματα, ενώ θεωρούν χρέος τους να χρησιμοποιούν παντού ελαιόλαδο. Για το τέλος, δεν θα επιθυμήσετε τίποτα περισσότερο από μια μυζηθρόπιτα στο τηγάνι λουσμένη με θυμαρίσιο μέλι. Insider tip: Για κουνέλι και πετεινό κρασάτο θα πρέπει να παραγγείλετε από την προηγούμενη μέρα. Τράχηλος, Μακρύγιαλος, τηλ: 28430 51494, από € 12 το άτομο 

Μεράστρι
Στα τραπεζάκια στην ολόδροση καταπράσινη αυλή σερβίρονται με γνώση και μεράκι κατσοχοίρι (τοπικό τυρί) σαγανάκι, αμανίτες, χορτόπιτες και κολοκυθοανθούς γεμιστούς με κρητικά τυριά. Γαστρονομικά κομψοτεχνήματα το χοιρινό με σελινόριζα, το κατσικάκι με ασκόλυμπρους, αλλά και τα κρεατικά του ξυλόφουρνου με κορυφαίο τα οφτό αρνάκι με τις εξαιρετικές πατάτες. Το ελαιόλαδο παίζει παντού. Insider tip: Σπιτικό γλυκό κουταλιού για φινάλε με ξεχωριστό το αγριοκέρασο. Χρυσοστόμου 17, τηλ: 2810 221910, από € 18 το άτομο



Old Mill
Με τα χρόνια κατάφερε να αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής και απαραίτητο σταθμό για τους γευσιγνώστες ταξιδευτές. Στεγάζεται στο ξενοδοχείο Elounda Mare. Στους φροντισμένους κήπους που μοιάζουν με μικρές οάσεις. Ο διάκοσμος θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινείται σε ύφος κλασικό. Τα προσεγμένα τραπέζια του γεμίζουν με ολόφρεσκα θαλασσινά και μοντέρνα μεσογειακά πιάτα όπως τα αποδίδουν οι τεχνικές της γαλλικής κουζίνας. Το σέρβις πετάει και λίστα κρασιών που περιλαμβάνει περί τις 700 αξιοζήλευτες ετικέτες. Από τις πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ του το σουφλέ με κατσικίσιο τυρί και σος gazpacho και το καρπάτσο αστακού.
Insider tip:  Είναι το ιδανικό μέρος για ένα ρομαντικό δείπνο ή σημαντικές ανακοινώσεις που μπορούν να συνοδευτούν από ένα προσεγμένο γεύμα. Ξενοδοχείο Elounda Mare, τηλ: 28410 41102, από € 65 το άτομο

Πορφύρα
Παραθαλάσσια ταβέρνα στο Μακρύγιαλο, με φωτιστικά καλάθια και μπουκάλια που έχουν γεμίσει με αρωματικά βότανα και ματζούνια. Η κουζίνα του παραμένει πιστή στη παράδοση αλλά δεν ξεχνά να τολμήσει και να πειραματιστεί. Εδώ δοκιμάζετε αρωματικό μαραθόψωμο κρητικό, ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι, εξαίσια κολοκυθόπιτα. Δεν λείπουν και οι παμπάλαιες παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, από τις οποίες ξεχωρίζει το κουρού  παστό χοιρινό μαριναρισμένο σε λίπος με νοστιμότατη σάλτσα από λάχανο, πράσο και σέλινο. Insider tip: Μας άρεσε ιδιαιτέρως το  κοτόπουλο με μυζήθρα και σάλτσα ντομάτας. Μακρύγιαλος, τηλ: 28430 52189, από € 14 το άτομο


Κρητική Πρεσβεία
Ιδιαίτερη εμπειρία ένα γεύμα σε τούτο το εστιατόριο. Στεγάζεται σε παλιό κρητικό αρχοντικό του 19ου αιώνα που εσωτερικά κυριαρχούν τα χρώματα της ώχρας, οι παλιοί φωνόγραφοι, τα φυσερά και τα χάλκινα πνευστά κρεμασμένα στους τοίχους της χειμωνιάτικης αίθουσας με το τζάκι. Στην αυλή με όλα τα χρώματα των λουλουδιών δημιουργού το κατάλληλο σκηνικό για το καλοκαίρι. Τότε μπαίνει μπροστά η ψησταριά με τα ξυλοκάρβουνα και η γειτονία πλημμυρίζει από τα αρώματα των φρέσκων ψαριών και των διαλεχτών κρεατικών. Γευστικό και καλοψημένο το γεμιστό καλαμάρι και ξεχωριστός μεζές οι χοχλιοί με χόντρο. Ζουμερό το φιλέτο με αρωματικά βότανα σε σάλτσα μουστάρδας. Insider tip: Για επιδόρπιο προτιμήστε το δικό τους συκαλάκι.
Ιωάννου Κονδυλάκη 5, τηλ: 28410 83153/ 6945573915, από € 12 το άτομο




Μπάρκο
Πιάτα με δημιουργικές ανησυχίες με παραδοσιακά υλικά, δίπλα στη θάλασσα με θέα τον κόλπο του Μιραμπέλλου. Από τα ορεκτικά ξεχωρίσαμε τις γεμιστές πιπεριές με τυρί, σκόρδο και δυόσμο και τη διάσημη κολοκυθόπιτα του με τη ρίγανη. Πλούσια και γευστική η σαλάτα με μοσχαρίσια φιλετάκια, ρόκα, παρμεζάνα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Στα κυρίως, φιλέτο πεσκανδρίτσας με λευκή σάλτσα και άγριο ρύζι, φουκάκι, φιλέτο μοσχαρίσιο με κρούστα από φιστίκια Αιγίνης, αλλά και φρέσκα ψάρια. Τελειώσαμε με σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια. Insider tip: Θα ενθουσιαστείτε με τη διάσημη κολοκυθόπιτα με την έξτρα αρωματική ρίγανη. 
Ακτή Πάγκαλου 8, Άγιος Νικόλαος, τηλ: 28410 24610, από € 20 το άτομο 

Αργώ
Ελληνικοί μεζέδες που έχουν προκύψει μετά από δημιουργικό πειραματισμό. Το μενού συμπληρώνουν σοφιστικέ πιάτα μεσογειακών και διεθνών επιρροών, σ’ έναν καλαίσθητο και ατμοσφαιρικά φωτισμένο χώρο δίπλα σε πισίνα, με θέα τον κόλπο του Μιραμπέλο. Στο ντεκόρ κυριαρχούν τα ελαιόδεντρα και τα μεγάλα μεταλλικά φανάρια, ενώ τα τραπέζια είναι τοποθετημένα σε απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη ιδιωτικότητα.
Ξενοδοχείο Elounda Gulf Villas, τηλ: 28410 90300,  από € 30 το άτομο


Γαργαδόρος
Από την κουζίνα του Γιώργου βγαίνει ελληνική και διεθνής κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της. Θαλασσινά και ψάρια που σπαρταρούν, γιουβέτσι θαλασσινών με σαφράν, τηγανιά με φρέσκα όστρακα, ριζότο, ζυμαρικά. Ντολμαδάκια και κολοκυθοκεφτέδες από την μαμά του Κώστα, του έτερου ιδιοκτήτη. Συνοδέψτε τα με ένα από τα ελληνικά κρασιά της λίστα του ή την εξαιρετική ρακή του. Στο τέλος θα γλυκαθείτε με φοντάν σοκολάτας.
Insider tip: Απίστευτη η αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα, ακριβώς στα πόδια σας.
Παραλία Γαργαδόρου,τηλ : 28410 22599, από € 15 το άτομο.

Κύμα
Παραδοσιακά μεζεδάκια παρελαύνουν από το τραπέζι μας στην άκρη της θάλασσας με φόντο την μαρίνα. Χοχλιοί μπουμπουριστοί, πιπεριές γεμιστές φούρνου, κολοκυθόπιτα, μελιτζανομπουρεκάκια φούρνου αλλά και μια από τις σπεσιαλιτέ κοτόπουλο μεσογειακό με λιαστή ντομάτα, πάστα ελιάς και παρμεζάνα. Εννοείται ότι θα βρούμε τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Insider tip: Τυροπιτάκια με γλυκιά μυζήθρα και ντόπιο μέλι ή γλυκό σταφύλι με παραδοσιακό γιαούρτι για το τέλος.
Παραλία της Άμμου, τηλ: 28410 26142, από € 20 το άτομο

Προηγούμενο

Ανάφη: Ζυμωμένη στον ήλιο και την αλμύρα

Επόμενο

La Dolce Italia