Τα old but hot tables της Ευρώπης
Κάνουμε κράτηση στα πιο καυτά τραπέζια των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, εκεί όπου κάθε δείπνο είναι τελετή, κάθε πιάτο έργο τέχνης και κάθε μπουκιά εμπειρία Αγίας Τραπέζης. Ανάμεσα στους το νέο εγχείρημα του Ferran Andria και οι αποστάτες του Noma.
Relæ, Κοπεγχάγη
Το Relae, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι και κοντινός συγγενής του Noma, οι Christian Puglisi και Kim Rossen που δούλευαν στο Noma αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ομάδα του René Redzepi και να εξερευνήσουν τις δικές τους επιχειρηματικές και γαστρονομικές ικανότητες. Η προσπάθεια τους υλοποιήθηκε γύρω από την φιλοσοφία του να σερβίρουν πιάτα χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία, αλλά να παραμένουν ποιοτικά, με προσωπικότητα και ταυτόχρονα μοναδικά.
Highlights: Μπρόκολα με πουρέ μαϊντανού, καρδιές από μοσχαρίσιο κρέας με πιπεράτη σος, σκουμπρί με τουρσί κουνουπίδι και πουρέ από φλούδα λεμονιού.
Διεύθυνση: 41 Jægersborggade, Κοπενχάγη, Δανία
Τηλ.: 0045 36966609
website: www.restaurant-relae.dk
Τιμή: €€
Trullo, Λονδίνο
Ακόμη ένας μαθητής του Jamie Oliver, κάνει πράξη τις γνώσεις που αποκόμισε από τον γαστρονομικό ήρωα της Αγγλίας. Ο 28 ετών, Tim Siadatan ξεκινησε το 2011 να μαγειρεύει σε τούτο το εστιατόριο στο Islington για μόλις 40 άτομα. Τριγύρω, σοφιστικέ διακόσμηση με λογοτεχνικές, θεατρικές και άλλες αναφορές από διάφορες μορφές τέχνης. Στο μενού πρωταγωνιστούν κυρίως οι old fashion ιταλικές συνταγές που εκτελούνται με μεράκι και φρέσκιες ιδέες. Ενώ, ένα από τα μυστικά του είναι η ψησταριά με πραγματικά κάρβουνα όπου και ψήνονται τα κρέατα και τα λαχανικά.
Highlights: Αν βρεθείτε στη γειτονιά δοκιμάστε τα φρέσκα ζυμαρικά με τις χειροποίητες vintage σάλτες και το αρνάκι που ψήνεται σε χαμηλή φωτιά και σερβίρεται με ψητές μελιτζάνες και πράσινη σαλάτα.
Διεύθυνση: 300–302 St. Paul's Road, Λονδίνο, Αγγλία
Τηλ.: 0044 20 7226 2733
Τιμή: €€€
Rino, Παρίσι
Εκπληρώνει, τη μόδα των μικρό bistro και υπακούει στις μοντέρνες ιταλογαλλικές επιρροές. Δημιούργημα του νεαρού ιταλού σεφ Rino Passerini που άνοιξε μέσα αυτό το χαριτωμένο bistro με την μικροσκοπική κουζίνα, τα λίγα τραπεζάκια και τις πολλές διθυραμβικές κριτικές.
Highlights: Τα ραβιόλια γεμιστά με σαρδέλες ή μπακαλιάρο, τα γλυκάδια αρνιού με ψητά παντζάρια και αντίδια, το ριζότο με κριθαράκι και αντσούγιες, τα αυγά ψαριών με μπόλικο λεμονάκι και η τέλεια σαλάτα που συνοδεύει τα χειροποίητα ζυμαρικά γεμιστά με μοσχάρι.
Διεύθυνση: 46 Rue Trousseau, Παρίσι, Γαλλία
Τηλ.: 0033 14 806 9585
Website: www.rino-restaurant.com
Tickets, Βαρκελώνη
Μπορεί το El Bulli να έκλεισε, αλλά το show του Ferran Adria συνεχίζεται σε ένα gourmet μαγειρειό, στο οποίο επανεφευρίσκει την τέχνη των gourmet tapas. Μέσα στο 2011, ο κύριος Adria ακόνισε τα μαχαίρια του και έχοντας ξανά τον αδερφό του στο πλευρό του δημιούργησε ένα ακόμη avant-garde γαστρονομικό show αυτή την φορά στην καρδιά της Βαρκελώνης και μάλιστα στην πιο θεατρική της γειτονιά. Πρόκειται για ένα gourmet tapas bar με έξι σάλες –όχι τυπικές- συμπεριλαμβανόμενων ενός φουτουριστικού bar και ενός δωματίου που αποκαλούν «madhouse» ή καμπίνα των Αδερφών Marx. Ότι ξέρατε από το El Bulli, πολλά παραμένουν και εδώ. Ιδιαίτερη αναφορά στα εξαιρετικά, πρωτότυπα επιδόρπια, αλλά και στις προσιτές τιμές. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε έχει όλο το πακέτο για να είναι ένα από τα hot εστιατόρια όχι μόνο του.
Highlights: Η «air baguette» τραγανό ψωμάκι γεμιστό με ham iberico, το «υγρό ραβιόλι (€ 3,10), οι «μαριναρισμένες ελιές». Για τα πιτσιρίκια είναι χαράς ευαγγέλια τα επιδόρπια. Όπως το «cotton candy tree (€5.40) μια καραμελένια υπερπαραγωγή με φρούτα, και το παγωτό που φτάνει με καρότσι με κουδουνάκι.
Διεύθυνση: 164 Avinguda Parallel, Βαρκελώνη, Ισπανία,
Website: www.ticketsbar.es
Τιμή: €€
Noma, Κοπεγχάγη
Τα πιάτα του σε ταξιδεύουν σε όλη Βόρεια Ευρώπη. Καραβίδες από τη Νησιά Φαρόε, άγριος σολομός από την Ισλανδία, βοδινό -και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό- από την Αρκτική. Όλα προετοιμάζονται και μαγειρεύονται σε πλάκες από βασάλτη. Ο γοητευτικός -αλλά μάλλον ντροπαλός- René Redzepi έφτιαξε σε πρώην αποθήκη ένα επιμελώς ατημέλητο εστιατόριο με φθαρμένους τοίχους, ξύλα οξιάς, λεπτομέρειες από δέρμα, σίδερο και ξύλο. Δίπλα στο μεγάλο παράθυρο, κάτω από ταβάνι με τεράστια, ασπρισμένα δοκάρια, δροσιστήκαμε με νερό αρωματισμένο με κάρδαμο και κάναμε όρεξη με φρέσκο αυγό πάπιας από το Gotland και σαλάτα από ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά και τραγανιστό ψωμί.
Highlights: Τα λαχανικά μαγειρεμένα στο βούτυρο, τα καραμελωμένα γλυκάδια με άγρια μανιτάρια και πρασινάδες, το παραδοσιακό επιδόρπιο Øllebrød από γάλα, δημητριακά και ντόπια μπίρα. Πλέον, διαθέτει και εξαιρετικές επιλογές από κρασιά. Λίγα και καλά.
Διεύθυνση: Strandgade 93, Κοπενχάγη, Δανία
Τηλ.: 0045 3296 3297
Τιμή: €€€€
Abac, Βαρκελώνη
Το παράδοξο εδώ είναι πως το ομώνυμο ξενοδοχείο όπου φιλοξενείται διαθέτει μόλις 15 δωμάτια, ενώ στα τραπέζια του εστιατορίου μπορούν να γευματίσουν 56 θαμώνες. Θα έχουν την τύχη να απολαύσουν συνταγές-εμπνεύσεις του σεφ, Jordi Cruz, οποίος έχει καταφέρει να συνδυάσει επιτυχημένα και ισορροπημένα στην κουζίνα τις γαλλικές εμμονές από τη καταγωγή του πατέρα του και τα μυστικά από τις παραδοσιακές συνταγές της Καταλανής μητέρας του. Στο σκηνικό κυριαρχούν οι ήρεμοι τόνοι του λευκού και του μπεζ, ενώ το ξύλινο πάτωμα ζεσταίνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Το κλασικό σκηνικό καθόλου δεν ταιριάζει ωστόσο με τις αλχημείες του νεαρού σεφ. Το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τη εποχή, τα υλικά και τη διάθεση.
Highlights: Θα είστε τυχεροί αν πετύχετε τον περίφημο αστακό με πράσινο μήλο και κρίταμο.
Διεύθυνση: Av. Tibidabo 1, Βαρκελώνη
Tηλ.: 0034 93 3196600
Website: www.abacbarcelona.com
Τιμή: €€€
The Ledbury, Λονδίνο
Από τις νέες αφίξεις στη λίστα με τα πενήντα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Ο Brett Graham κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα όλοι να μιλούν για αυτό το μικροσκοπικό εστιατόριο στο δυτικό Λονδίνο, στο δημοφιλές Notting Hill. Η διακόσμηση μοιάζει να έχει βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο πολυτελές και το ταυτόχρονα προσιτό. Όσον αφορά τη κουζίνα, εκεί η χρυσή τομή έχει επιτευχθεί μεταξύ της γαλλικής κουζίνας και φιλοσοφίας, των βοριοευρωπαικών υλικών και της artistic παρουσίασης.
Highlights: Σαλάτα από κατσικίσιο τυρί με ντομάτα, λιαστές ελιές και βότανα, σκουμπρί με αβοκάντο, shiso και κέλτικη μουστάρδα, καβούρι με κολοκυθάκια και παρμεζάνα, ριζότο με φρέσκες πατάτες, τραγανές κοτομπουκιές και άγρια μανιτάρια. Τέλος, ιδιαίτερο είναι και το πρώιμο τυρί από βουβαλίσιο γάλα από το Hampshire με τρούφα, γαλλικό τυρί τύπου Saint-Nectaire και ψητά κρεμμύδια.
Διεύθυνση: Ledbury Road, Notting Hill, Λονδίνο,
Τηλ.: 0044 207 792 9090
Varvary, Μόσχα
Ο Anatoly Komm παθιασμένος με τη ρωσική κουζίνα είναι σταρ στην πατρίδα του. Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας αποτυπώνεται και στο χώρο του δημοφιλούς εστιατορίου του. Το σκηνικό εντυπωσιακό. Σκοτεινό και φωτεινό μαζί, υποβλητικό, μπαρόκ, με άφθονα κρύσταλλα, χρυσά-κόκκινα χρώματα και πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους καρέκλες, οι περισσότερες από τις οποίες μοιάζουν με θρόνο. Στα ηχεία, οι μουσικές του Ιγκόρ Στραβίνσκι εναλλάσσονταν με την παιχνιδιάρικη τζαζ του Parov Stelar.
Highlights: Αφράτη αστακοσαλάτα, κατακόκκινες γαρίδες Carabineros (επειδή είναι τεράστιες) και το διάσημο roast beef γεμιστό με τρούφες. Στο ποτήρι, ρώσικο λευκό Chateau Le Grand Vostok Le Chene Royal του ’04.
Διεύθυνση: Strastnoy Boulevard 8Α, Μόσχα, Ρωσία,
Τηλ.: 00495 229 28 00
Website: www.anatolykomm.ru
L'Atelier de Joël Robuchon, Παρίσι

Δεν πρόκειται για το πιο hot table του Παρισιού, αλλά για τον hot πάγκο, ο οποίος περικυκλώνει μια ανοιχτή κουζίνα με μεταλλικά ράφια και όλα τα υλικά σε κοινή θέα. Λαχανικά, λεμόνια, πλεξίδες σκόρδα, διάφανα βάζα με ζυμαρικά, χοιρομέρια κρεμασμένα ανάποδα. συνθέσεις από ψωμιά, πολύχρωμα γυάλινα δοχεία, πίκλες, στάχυα και μανταρίνια που μαρινάρονται σε μαύρο πιπέρι. Στους τοίχους έργα των Jackson Pollock και Robert Rauschenberg, αγαπημένων ζωγράφων του Robuchon. Στα κόκκινα δερμάτινα σκαμνιά βολεύονται επιχειρηματίες (μέχρι το επόμενο meeting) και πανέμορφα μοντέλα που τρώνε αφράτες σαλάτες με γαλλικό μαρούλι και λιαστές ντομάτες μέχρι το επόμενο casting. Ο François Benot -υπεύθυνος για τα γλυκά- θα σας προτείνει ποικιλία από μικρές πάστες, ενώ ο επί χρόνια sommelier του Joël Robuchon, Antoine Hernandez, ένα ποτήρι Coume del Mas με γαργαλιστική επίγευση καραμέλας. Και οι δυο, όπως και όλοι οι μάγειρες, φορούν ατσαλάκωτα μαύρα κοστούμια Zhongshan, με κόκκινες λεπτομέρειες. Ελάτε νωρίτερα από τις ώρες αιχμής μιας και δεν γίνονται κρατήσεις. Όλοι εδώ περιμένουν υπομονετικά.
Highlights: Φρέσκος Channel αστακός, χαβιάρι, ζεστό φουά γκρα με κρέμα μανιταριών, καπνιστός μπακαλιάρος με σος Grenobloise, ορτύκι με πουρέ τρούφας και το δικό μας αγαπημένο επιδόρπιο είναι οι μαριναρισμένες φράουλες με άρωμα γιασεμί.
Διεύθυνση: 5 rue de Montalembert
Tηλ.: 0033 142 225 656
Τιμή: €€€