Nadia Santini: Η καλύτερη σεφ στον κόσμο για το 2013

Χαλαρή, φιλική και απολύτως μετριόφρων, η Nadia Santini δεν είναι η τυπική αποστασιοποιημένη σεφ. Σε αυτό βασίζεται άλλωστε η επιτυχία του Dal Pescatore, το οποίο βρίσκεται συνεχώς μέσα στη λίστα με τα κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο: εκτός από την εκπληκτική παραδοσιακή μαγειρικής της, η Santini φροντίζει να υποδέχεται προσωπικά τους θαμώνες του εστιατορίου δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα. Γεννημένη στο San Pietro Mussolino στην επαρχία του Veneto, η Santini υπήρξε εξαιρετική μαθήτρια, σπούδασε Χημεία Τροφίμων  και στη συνέχεια Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, όπου και γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο, Antonio Santini. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1974 και ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής osteria των γονιών του Antonio στις όχθες του ποταμού Oglio στη Μάντοβα, στα νότια της Βερόνα.

 
  
 
 
Εκεί, η Bruna η μητέρα και η Teresa, η γιαγιά του Antonio φρόντισαν να μεταδώσουν στη Nadia όλα τα μυστικά της αυθεντικής κουζίνας στην οποία πρωταγωνιστούν τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα παστά κρεατικά και ψαρικά. Το 1996 έγινε η πρώτη Ιταλίδα σεφ που τιμήθηκε με τρία αστέρια Michelin, βράβευση που διατηρεί το εστιατόριο ως σήμερα. Η επιχείρηση παραμένει αυστηρά οικογενειακή ενώ ακόμα και σήμερα η 84χρονη Bruna βρίσκεται στην κουζίνα, ο Antonio επιβλέπει την τραπεζαρία ενώ και οι γιοι τους, Giovanni και Alberto εργάζονται στο εστιατόριο. Μοιάζει με την χρυσοχέρα Ιταλίδα θεία που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Η Nadia Santini μας έβαλε στην κουζίνα του πολυβραβευμένου Dal Pescatore λίγο πριν ετοιμάσει ακόμα ένα κορυφαίο δείπνο για τους θαμώνες του.
 
 
 
Το εστιατόριο μετρά έναν αιώνα ύπαρξης. Το γεγονός αυτό επηρέασε τα αποτελέσματα σας;
Η παράδοση της οικογένειας υπήρξε μια πολύ σημαντική αφετηρία για εμάς. Χάρη στους γονείς και παππούδες του Antonio, ξεκινήσαμε έχοντας μια σημαντική παρουσία στο χώρο της γαστρονομίας, κάτι που συνεχίζουμε κι εμείς με τα παιδιά μας.
 
Όταν δημιουργείτε ένα πιάτο, πώς ξεκινάτε και πότε ξέρετε ότι έχετε πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Ξεκινάω με τη φαντασία μου, τη γεύση και τα υλικά. Και στη συνέχεια περιμένω. Κλείνω τα μάτια μου και αισθάνομαι πώς θα μοιάζει το πιάτο μου.
 
  
 
 
Έχετε δηλώσει πως “θα πρέπει να έχω όχι περισσότερους από 30 θαμώνες στο εστιατόριο για να μπορέσω να αποδώσω τα μέγιστα για κάθε πιάτο”. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
Ένας σεφ μπορεί να μαγειρέψει για 1, 100 ή 1000 άτομα. Είναι απλά θέμα οργάνωσης. Είναι αλήθεια όμως πως θέλω η μαγειρική μου να είναι “ζωντανή” κι αυτό γίνεται μόνο όταν μαγειρεύω επί τόπου για τους ανθρώπους που κάθονται σε ένα τραπέζι. 
 
Πόσο σημαντική είναι η γη, η παράδοση και η καινοτομία στην κουζίνα σας;
Ο καθηγητής Costantino Cipolla από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια είχε πει κάποτε πως η παράδοση είναι κάτι που πρέπει να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, είναι η ταυτότητά μας. Είναι σαν ένα δάσος με αρχαία δέντρα που κάθε εποχή ανθίζουν και ανανεώνονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μαγειρική.
 
 
 
Ποιο είναι το πιάτο που σας αντιπροσωπεύει καλύτερα;
Η σούπα λαχανικών με δεντρολίβανο και λάιμ.
 
Τι είναι αυτό που κάνει την ιταλική κουζίνα να ξεχωρίζει;
Το φαγητό ξεπέρασε τα σύνορα πολύ πριν το κάνει η πολιτική. Η γλώσσα του είναι παγκόσμια ενώ η μαγειρική προσφέρει χαρά αλλά και υγεία. Η ιταλική κουζίνα είναι σαν την μουσική: λίγες νότες δημιουργούν μια συμφωνία.
 
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά σας;
Να ταξιδεύει, να μαθαίνει και να αντιλαμβάνεται όσο περισσότερα γίνεται. Να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα. Να είναι τολμηρός!
 
  
 
 
Ποιο είναι το επόμενό σας βήμα;
Βρίσκομαι μόνο στα μισά της διαδρομής μου και η ζωή συνεχίζεται. Το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσω τον κόσμο. Είναι αλήθεια πως κορυφαίοι σεφ όπως οι Paul Bocuse, Pierre και Michel Troisgros και Marc Haeberlin αλλά και όλοι οι σεφ γενικά μας δείχνουν πως το φαγητό είναι πηγή αγάπης.
 
 
Info: Dal Pescatore, Runate, Canneto sull'Oglio, Mantova, τηλ.: 0039 0376 723001, www.dalpescatore.com
 
 

Tags:people συνέντευξη φαγητό 

Προηγούμενο

Στο βασίλειο του Vito Mollica

Επόμενο

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια στο κόσμο