Τα 6 πιο ιστορικά εστιατόρια της Ευρώπης

 

 

Le Train ​Bleu

Εστιατόριο-μνημείο έξω απ’ τον τερματικό σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon που άνοιξε τις πόρτες το 1900. Chic στάση για φαγητό, χαζεύοντας το πήγαιν-έλα των ταξιδιωτών ανάμεσα σε επιχρυσωμένους τοίχους, χερουβείμ, γυμνές θεές και τεχνικολόρ τοιχογραφίες που διαφήμιζαν κάποια εποχή τους προορισμούς που εξυπηρετούσαν τότε τα τρένα του σταθμού. Ο καπνιστός σολομός καταφτάνει στο τραπέζι σας σ’ ένα τεράστιο ασημένιο τρόλεϊ, κόβεται με δεξιοτεχνία σε φέτες και σερβίρεται πλάι σε παλιομοδίτικη coleslaw μάραθου (Gare de Lyon, τηλ.: 0033 1 4343 0906, www.le-train-bleu.com). 

  

Lhardy

Σοβαροί και αξιοπρεπείς σερβιτόροι με λιβρέες που έρχονται μόλις πέσει το πρώτο ψίχουλο στο τραπέζι σου και το μαζεύουν με ασημένιο σκαλιστό σκουπάκι και φαράσι. Ασημένια και τα μαχαιροπήρουνα, με τα βαριά κρυστάλλινα ποτήρια και τους επιχρυσωμένους καθρέφτες πάνω στην σκούρα ξύλινη επένδυση των τοίχων να ολοκληρώνουν το σκηνικό ενός εστιατορίου που άνοιξε τις πόρτες του το 1839. Καθίστε στην Isabelline, την κεντρική αίθουσα ή στην πριβέ λευκή, για δύο άτομα. Ειδικεύεται στα φαγητά της πόλης, με κορυφαίο το cocido madrileno (ποικιλία από βραστά κρεατικά και λαχανικά) και (για τους τολμηρούς) callos madrilenas (πατσάς με λουκάνικα και τομάτα (Carrera de San Jeronimo 8,τηλ.:  0034 91 5222207, www.lhardy.com)

 Sobrino de Botin, Μαδρίτη

Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, βρίσκεται σε ένα στενάκι πίσω από την Plaza Mayor και αναφέρεται σε βιβλία του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός και του Χέμινγουεϊ. Λέγεται μάλιστα ότι ο Γκόγια, νεαρός και πριν γίνει ακόμη ζωγράφος, εργαζόταν εδώ το 1765, όταν το διάσημο εστιατόριο ήταν ένα μικρό πανδοχείο. Δεκάδες τουρίστες και Μαδριλένοι γεμίζουν καθημερινά τη ρετρό σάλα με το ξύλινο ταβάνι και τα ασπρόμαυρα πλακάκια για να δοκιμάσουν το νοστιμότατο cochinillo, γουρουνάκι γάλακτος που ψήνεται στον παλιό ξυλόφουρνο του 1725. Άλλες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το μοσχαρίσιο φιλέτο με μανιτάρια και η ομελέτα με μαύρο λουκάνικο και πατάτες (Calle Cuchilleros 17, τηλ.: 0034 913664217, www.botin.es). 

La Campana, Ρώμη 

Έστρωσε τραπέζια για πρώτη φορά το 1518 και εδώ λέγεται πως ο Γκαίτε γνώρισε τη μούσα του, την Φαουστίνα. Σίγουρα, ήταν ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια του Φελίνι κατά την δεκαετία του '60. Τα περισσότερα έχουν διατηρηθεί από τότε με προσοχή, έτσι ώστε να μείνει για πάντα εκεί η αίσθηση της ρομαντικής, εκείνης εποχής. Στο μενού του εκτός από τα ιταλικά παραδοσιακά πιάτα που παραμένουν εδώ και αιώνες τα ίδια, κάθε μήνα προστίθεται και ένα νέο πιάτο, όπως η νοστιμότατη vignarola, μια δροσερή σούπα με φασόλια, μπέικον, αρακά και κρουτόν (Vicolo della Campana 18, 0039 06 687 5273, www.ristorantelacampana.com)
 
Ca' d'Oro, Βενετία
 
Οι ντόπιοι θα σας το συστήσουν ως Alla Vedova, δηλαδή “Στης Χήρας”. Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα στενάκι και καθημερινά γίνεται μάχη για ένα τραπέζι ή μια θέση στο μπαρ. Διάσημα τα σπαγγέτι με μελάνι σουπιάς αλλά και τα καλύτερα κεφτεδάκια της πόλης, τα οποία θα συνοδεύσετε με πολύ καλά ιταλικά κρασιά σε ποτήρι. Είναι πάντα γεμάτο γι'αυτό φροντίστε να έχετε κάνει κράτηση.
Insider tip: Συνδυάστε το κρασί σας με τα διάσημα chichetti, μεζαδάκια όπως σαρδέλες μαριναρισμένες σε ξύδι, κουκουνάρια, κρεμμύδια και σταφίδες ή πεντατρύφερο χταποδάκι (Calle del Pistor, Cannaregio, τηλ.:  0039 041 528 5324)
 
 
Trattoria Sostanza, Φλωρεντία
 
Από το 1869 οι ντόπιοι μοιράζονται τα μακριά, ξύλινα τραπέζια του για να γευτούν την καλύτερη παραδοσιακή τοσκάνικη κουζίνα. Στους τοίχους από λευκό πλακάκι κρέμονται αυτόγραφα από celebrities που έφαγαν εκεί. Αγαπημένο πιάτο το petti di pollo al burro (στήθος κοτόπουλο τηγανισμένο σε βούτυρο), που είναι και η σπεσιαλιτέ του. Έχετε υπόψη ότι σταματούν να σερβίρουν μεσημεριανό στις 2:15 μμ.(Via Porcellana 25, Santa Maria Novella, τηλ.: 0039 055 212691). 
 
 
 
 

Προηγούμενο

Που τρώνε οι καλύτεροι σεφ;

Επόμενο

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια στο κόσμο