Τα 13 καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης

Κάνουμε κράτηση σε βεράντες πάνω απ' τα φωτισμένα νερά του Βοσπόρου, εκεί όπου σουτζούκια, ζουμερά κεμπάπ και τραγανοί μπακλαβάδες κάνουν την καλύτερη παρέα με λαβράκια Μεσογείου, σούσι και τηγανητά φουά γκρα. 

Τα 13 καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης

Κάνουμε κράτηση σε βεράντες πάνω απ' τα φωτισμένα νερά του Βοσπόρου, εκεί όπου σουτζούκια, ζουμερά κεμπάπ και τραγανοί μπακλαβάδες κάνουν την καλύτερη παρέα με λαβράκια Μεσογείου, σούσι και τηγανητά φουά γκρα. 

 
Lokanta Maya
Το μοντέρνο περιβάλλον του Lokanta Maya το προτιμούν οι μοδάτοι 30 and something. Στις κουζίνες του μπαίνουν σχεδόν αποκλειστικά εποχικά υλικά, τα οποία “ταλαιπωρούνται” στο μαγείρεμα όσο τον δυνατόν λιγότερο. Πέρα από την εκτέλεση της συνταγής, αυτό που προσέχουν είναι η εξαιρετική ποιότητα των υλικών. Για το λόγο αυτό προμηθεύονται αλεύρι από την Bolu, μελάσα ροδιού από την Αντιόχεια, φρούτα και λαχανικά από τις πιο κοντινές φάρμες.  Στους συνδυασμούς δεν υπάρχει περιορισμός, ο μόνος κανόνας στις συνταγές τους είναι στο τέλος να επιτευχθεί γευστική ισορροπία. Αν και τα πιάτα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά ξεχωρίσαμε το λαβράκι μαριναρισμένο με λεμόνι και πράσινη σαλάτα, αλλά και το μπακαλιάρο μαριναρισμένο με αμύγδαλα. Από τα επιδόρπια σίγουρο το παγωτό περγαμόντο είναι το πιο ιδιαίτερα (Kemankeş Caddesi No.35/A, Karaköy, τηλ.: 0090 0212 252 68 84, www.lokantamaya.com, από €15 το άτομο).
 
 
 
La Mouette
Στη κορυφή ενός πρώην Φραγκισκανικού μοναστηριού που τώρα έχει μετατραπεί στο μοντέρνο ξενοδοχείο Tomtom Suites θα συναντήσετε αυτό το νέο εστιατόριο. Προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στη παλιά πόλη που φτάνει μέχρι και το Βόσπορο και προσεγμένο service. Οι σεφ Uryan & Ciha έχουν ετοιμάσει ένα συναρπαστικό μενού στο οποίο έχουν καταφέρει να συνδυάσουν με ιδιαίτερο τρόπο ντόπια υλικά όπως τα θαλασσινά και τα μπαχαρικά με διεθνείς συνταγές. Από τα κυρίως σας προτείνουμε το αρνάκι με μελάσα από την Καππαδοκία, μανιτάρια και κυδώνια. Bogazkesen Cad. Tomtom Kaptan Sk,No:18 | Beyoglu, τηλ.: 0090 212 292 4467, www.tomtomsuites.com). 
 
 
 
Anjelique 
Ένας ακόμη χώρος που φέρει την υπογραφή του διάσημου Autoban Studio, ενώ ανήκει σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδα νυχτερινών μαγαζιών και εστιατορίων στη πόλη, τη DOORS. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο Βόσπορο, στην περιοχή Ortakoy. Εκτός από την ενημερωμένη, μοντέρνα κουζίνα, o νεαρόκοσμος έρχεται τα κοκτέιλ την ώρα που δύει ο ήλιος. Μετά μεταφέρεται στο εσωτερικό του χώρου που εκτός από εστιατόριο, διαθέτει και club, το οποίο φιλοξενεί διάσημους djs. Το καλοκαίρι βέβαια, είναι δύσκολο να αποχωριστεί κανείς τις ξύλινες βεράντες με τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και τη πανοραμική θέα της πόλης (Muallim Naci Cad. Salhane Sk. No:10, www.anjelique.com.tr). 
 
 
 
Changa
Χρησιμοποιώντας υλικά από όλον τον κόσμο, ο σεφ Peter Gordon δημιουργεί φρέσκες παραλλαγές των κλασσικών Τουρκικών πιάτων. Μια τεράστια ποικιλία από υλικά εναρμονισμένα τέλεια, χωρίς να κυριαρχεί καμία γεύση μεμονωμένα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Taksim Square και στρώνει τραπέζια σε τέσσερις ορόφους ενός θαυμάσιου Art Nouveau κτιρίου 103 χρόνων. Οι τοιχογραφίες και οι νωπογραφίες στο ταβάνι είναι αυθεντικές (Siraselviler Caddesi 47, Taksim, τηλ.: 0090 212 251 7064, www.changa-istanbul.com). 
 

Muzedechanga 
Στους καταπράσινους κήπους του ιδιωτικού μουσείου Sakip Sabanci, που κρέμονται πάνω από τον Βόσπορο, το -βραβευμένο από το Wallpaper- αδερφάκι του Changa ξεχωρίζει χάρη στην άψογη νέο-60s εσωτερική του διακόσμηση (με το μαύρο χρώμα και το ξύλο της βελανιδιάς να κυριαρχούν) που θα ζήλευε και σκανδιναβική μητρόπολη. Από το μενού μάς κέρδισε το κρύο πιάτο σολομού με το ελαφρώς αλμυρό μίγμα από ρεβίθια, φασόλια και ελιές, αλλά και τα άκρως εθιστικά, αρωματισμένα με γαρύφαλλο, κιοφτέ που συνοδεύονταν από κρεμώδες κατσικίσιο τυρί, καρύδια και μελιτζάνες στον ατμό. Και φυσικά, στο τέλος, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε σε μια μπουκιά καλοφτιαγμένου τραγανού μπακλαβά με πουρέ κυδωνιού. Sakip Sabanci Caddesi 42, Emirgan, τηλ.: 0090 212 3230901, www.changa-istanbul.com
 
 
 
 
 
X Restaurant & Bar
Στον τελευταίο όροφο του IKSV (Istanbul Foundation for Culture and Arts), που έχει αναλάβει και την διοργάνωση της Μπιενάλε, το εστιατόριο X σας περιμένει με κουζίνα που συνδυάζει τις οθωμανικές συνταγές και τα μεσογειακά υλικά με πειραματική διάθεση. Η ίδια διάθεση συνεχίζεται τόσο στην διακόσμηση, όσο και στην επιλογή της art de la table. Λατρέψαμε τα ζωγραφισμένα στο χέρι σεβίτσια του. IKSV Deniz Palas, Sadi Konuralp Caddesi 5, Sishane, τηλ.: 00212 334 08 45, www.xrestaurantbar.com.
 
 
 
 
Feriye Lokantasi 
Κλασική οθωμανική κουζίνα σε άλλοτε αστυνομικό τμήμα σπάνιο δείγμα της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 19αιώνα. Στα πιάτα καλκάνι, πικάντικος παστρουμάς, ντολμάδες με αμπελόφυλλα, κολοκυθοκεφτέδες, ραβιόλια με γεμιστό με ψάρι. Όλα μαγειρεύονται με τεχνικές του 15ου αιώνα. Çırağan Cad. No: 40 Ortaköy, τηλ.: 0090 212 227 2216/17, www.feriye.com 
 
 
Mikla
Ένα περίεργο κοκτέιλ τουρκικής και σκανδιναβικής κουζίνας σερβίρεται στον τελευταίο όροφο του μοντέρνου Marmara Pera Hotel με θέα την Αγιά Σοφιά και το Topkari Palace. Στο αστικό, κομψό και μοντέρνο περιβάλλον ο σεφ και ιδιοκτήτης Mehmet Gürs θεωρείται πρωτοπόρος και μάγειρας αλχημιστής. Από τα κορυφαία πιάτα του είναι το καπνιστό σκουμπρί με μους Kasar, κάρι και βινεγκρέτ. Ωραίο όμως και ο αργιοκάτσικο ψημένο σε κρούστα από φιστίκια, δαμάσκηνα και μελάσα ροδιού. Για το τέλος, σας προτείνουμε μιλφέιγ με άρωμα καφέ και σορμπέ βατόμουρο. Mesrutiyet Caddesi 15, τηλ.: 0090 212 293 5656, www.miklarestaurant.com
 
 
 
 
Nupera
Γεύσεις από όλο τον κόσμο θα γευτείτε στο κτίριο 200 ετών. Το χειμώνα υπάρχουν δύο εστιατόρια στο ισόγειο:  το «67», που πήρε το όνομά του από τον αριθμό της πόρτας του κτιρίου, το οποίο είναι χρωματιστό και ζεστό με ένα μεγάλο καναπέ και design τραπέζια. Ενώ το «Auf» είναι μικρότερο χωρητικότητας 30 ατόμων, με μίνιμαλ ασπρόμαυρο εσωτερικό χώρο. Από το rustic menu, σας προτείνουμε την καπνιστή γαλοπούλα. Meºrutiyet Caddesi 145/147, τηλ: +90 530 873 8768, www.nupera.com.tr.

 

Sunset Grill & Bar

Την ώρα που ο ήλιος ρίχνει τις τελευταίες του ακτίνες στα νερά του Βοσπόρου, εδώ δεν πέφτει καρφίτσα. Τα καλοκαιρινά βράδια, τα τραπέζια στρώνονται στον ολάνθιστο κήπο της ταράτσας, κάτω από λευκά πανιά που ανεμίζουν στο απαλό αεράκι, με φόντο τη φωτισμένη γέφυρα. Στο μενού πρωταγωνιστούν συνταγές από τη Μεσόγειο και την Τουρκία, αλλά και μεγάλη ποικιλία από πιάτα ιαπωνικής κουζίνας και sushi - προσθήκη του νεόφερτου σεφ Hiroki Takemura. Αυτός είναι που μας πρότεινε, για αρχή, τηγανητό φουά γκρα με teriyaki miso σος και τεμπούρα λαχανικών. Για κυρίως, μελωμένο κότσι αρνιού, τυλιγμένο σε μελιτζάνα, το οποίο συνοδεύσαμε μ' ένα ποτήρι βαθυκόκκινο Chateau Talbot του 1937. Ατμοσφαιρικό φινάλε στο μπαρ με sangria martini, παρέα με businessmen και ζευγάρια σε ρομαντικά τετ-α-τετ. Adnan Saygun Caddesi, Yol Sokak 2, Ulus Park, τηλ.: 0090 212 2870357, www.sunsetgrillbar.com

 

Tags:εστιατόρια φαγητό Κωνσταντινούπολη best of gourmet 

Προηγούμενο

Αθήνα: Τα καλύτερα στέκια για χορτοφάγους

Επόμενο

Μέτσοβο: Τα τραπέζια των καλοφαγάδων