16 μυστικά εστιατόρια της Ευρώπης

Ιστορίες με ντετέκτιβ, τραπέζια κρυμμένα σε καταστήματα ρούχων και σε κρύπτες εκκλησίας και αυστηροί πορτιέρηδες που ζητούν συνθηματικό. Σε αυτά τα εστιατόρια δεν θα βρείτε ούτε ταμπέλα ούτε τουρίστες.
 
 
Παμπ με συνθηματικό και Pop-Up εστιατόρια, Λονδίνο
Λένε πως για να μπει κανείς στο The Mayor of Scaredy Cat Town (www.themayorofscaredycattown.com) στην οδό Artillery Lane 12-16 θα πρέπει να ξέρει τα ονόματα του προσωπικού και να ζητήσει να δει το “δήμαρχο”. Μόνο τότε θα του επιτρέψουν να περάσει την είσοδο που μοιάζει με πόρτα ψυγείου Smeg. Στο μενού κλασικά πιάτα της gastropub και μια καλή λίστα από μπύρες. Στο Evans & Peel Detective Agency (www.evansandpeel.com) στην Earls Court Road 310 θα χρειαστεί να έχετε κάνει κράτηση από πριν και να πάτε προετοιμασμένοι. Ο ντετέκτιβ στην είσοδο θα ρωτήσει για την υπόθεσή σας κι αφού κρατήσει σημειώσεις, θα τραβήξει στην άκρη τη βιβλιοθήκη για να μπείτε. Το ντεκόρ μέσα είναι υποβλητικό, με χαμηλό φωτισμό και ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε αστυνομικό μυθιστόρημα. Η άλλη hot τάση στο Λονδίνο είναι τα pop-ups, τα εστιατόρια που μετακινούνται και στήνονται σε σπίτια, στέγες, αντικερί ή οπουδήποτε αλλού βάζει ο νους σας. Τέτοιο είναι και το Back in 5 Minutes (www.disappearingdiningclub.co.uk) που βρίσκεται κρυμμένο στην Brick Lane 224 στο βάθος ενός καταστήματος ρούχων: τραβήξτε την κουρτίνα, κατεβείτε μερικά σκαλια και θα βρείτε μόλις 30 θέσεις και απλά, εποχικά πιάτα. Λειτουργεί μόνο από Τετάρτη ως Σάββατο απόγευμα.
 
 
  
 
 
 
Bolos da Madrugada, Λισαβόνα
Για να τα βρει κανείς πρέπει να είναι είτε μιλημένος είτε να ακολουθήσει τη μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα γλυκά μέσα στα έρημα στενά της πόλης. Αυτές οι μυστικές pastelarias ανοίγουν κάθε πρωί στις 6 και προσφέρουν την απαραίτητη λιχουδιά στους ξενύχτηδες αλλά και στους εργαζόμενους. Το όνομά τους άλλωστε σημαίνει “κέικ το ξημέρωμα”. Από τα αγαπημένα των ντόπιων η Pastelaria Azevedo e Vidal κοντά στην πλατεία Praca do Chile, στη γειτονιά Arroios για τα παραδοσιακά pasteis de nata (φανταστείτε κάτι σαν ατομικές γαλατόπιτες) ή τα bolas de berlim (την πορτογαλική βερσιόν των ντόνατς γεμιστά με κρέμα). Εναλλακτικά, θα κατευθυνθείτε στο Bairro Alto, για χάρη του Panificacao Reunida De Sao Roque στη Rua da Rosa 190.
 
 
  
 
 
Tavole Calde, Ρώμη
Λίγοι γνωρίζουν αυτού του είδους την επιλογή για εξαιρετικό αλλά ταυτόχρονα οικονομικό φαγητό την πόλη. Αφήστε για τους τουρίστες τα εστιατόρια και τις τρατορίες και κατευθυνθείτε στα tavole calde, ή αλλιώς τα “ζεστά τραπέζια”. Φανταστείτε self service φαγάδικα με απόλυτα σπιτικό φαγητό το οποίο μπορείτε είτε να φάτε στα λίγα τραπεζάκια τους είτε να το πάρετε σε πακέτο και θα ξοδέψετε το πολύ €10 ή €15. Ξεχωρίζει το Volpetti Piu (www.volpetti.com) στη Via Alessandro Volta 8 για πίτσες, ζυμαρικά, σαλάτες, σούπες και κρατικά αλλά και το La Licata (http://barlalicata.it) στη Via dei Serpenti 165 για ζυμαρικά και κρασί δίπλα στο μπαρ.
 
 
  
 
 
 
Bary Mleczne, Κρακοβία
Κυριολεκτικά σημαίνουν “γαλακτοπωλεία” αλλά πρόκειται για ένα είδος καφετέριας που δημιουργήθηκε κατά την κομμουνιστική περίοδο για να προσφέρει οικονομικό φαγητό στους εργάτες που δεν είχαν καντίνα στη δουλειά τους. Οι ντόπιοι τα λατρεύουν γιατί εκεί μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους pierogi (τηγανιτά γεμιστά πιτάκια) και kielbaski (λουκάνικα) μακριά από τα τουριστικά μαγαζιά. Από τις καλύτερες επιλογές το Flisak στην οδό Kosciuszki 1 για παραδοσιακά pierogi γεμιστά με τυρί και πουρέ πατάτας, το Blue Nyska, το μπλε βαν που σερβίρει kielbaski στην οδό Grzegorzecka.
 
  
 
 
 
Restaurants Associatifs, Παρίσι
Στην κρύπτη της εκκλησίας της Μαρίας Μαγδαληνής στο 8ο διαμέρισμα της πόλης – εκεί όπου βρίσκονται τα Ηλύσια Πεδία και η Αψίδα του Θριάμβου – υπάρχει το πιο καλά κρυμμένο μυστικό του Παρισιού: το εστιατόριο Le Foyer. Εκεί, εθελοντές σας σερβίρουν χορταστικές μερίδες φαγητού προς €15 (για ορεκτικό, κυρίως και επιδόρπιο) ενώ αν γίνετε μέλη, θα πληρώσετε €5 για ετήσια κάρτα και κάθε γεύμα θα σας κοστίζει €8. Υπάρχουν και άλλα κοινωνικά εστιατόρια στην πόλη όπως το Kiwizine στο Belleville για δημιουργική βιολογική κουζίνα.
 
 
  
 
 
 
 
Hip & Cool, Βερολίνο
Τα πιο underground εστιατόρια δεν θα μπορούσαν παρά να βρίσκονται στη γερμανική πρωτεύουσα. Για να βρείτε το Cookies Cream (www.cookiescream.com) επί της Behrenstrasse 55 στο Mitte, θα χρειαστεί να περάσετε πολλές αποθήκες για να εντοπίσετε την ξύλινη πόρτα που θα σας οδηγήσει στο industrial εσωτερικό του. Το μενού είναι αποκλειστικά χορτοφαγικό με εποχικές πρώτες ύλες που προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς. Για να μπείτε στο φουτουριστικό Τausend Cantina (www.tausendberlin.com) θα χρειαστεί να χτυπήσετε το κουδούνι της βαριάς πόρτας, θα σας ανοίξει ο αυστηρός πορτιέρης και θα σας ρωτήσει αν έχετε κάνει κράτηση. Στο εσωτερικό του, εντυπωσιακό ντεκόρ, ανοιχτή κουζίνα και στο μενού ασιατικά και λατινοαμερικάνικα πιάτα όπως ριζότο με φουά γκρα, black cod, σαλάτα με sashimi και περουβιανό ceviche. Ελάχιστοι είναι οι τουρίστες που γνωρίζουν το Solar στη Stresemannstrasse 76 της γειτονιάς Kreuzberg. Για να το βρείτε θα πρέπει να ανεβείτε στη κορυφή ενός κατά τα άλλα αδιάφορου κτιρίου γραφείων και θα αποζημιωθείτε με την καλύτερη θέα πάνω από την πόλη και εξαιρετικά κοκτέιλ. 
 
 
  
 
 
 
  
 
 
Restaurantes Clandestinos, Βαρκελώνη
Στην κυριολεξία σημαίνει “παράνομα εστιατόρια”. Η καταλανική απάντηση στην οικονομική κρίση είναι η εφευρετικότητα: εστιατόρια ξεφυτρώνουν σε χώρους που δεν έχουν άδεια εστιατορίου. Το La Contrasenya (τηλ.: 0034 695 560321) για παράδειγμα είναι ένα καλλιτεχνικό στούντιο που προσφέρει φαγητό κάποια βράδια την εβδομάδα. Αρκεί να γνωρίζετε το συνθηματικό για να μπείτε. Από την άλλη, το Comedor Clandestino (comedorclandestino.blogspot.gr) είναι ένα διαμέρισμα όπου, κατόπιν συνεννόησης, ντόπιοι νέοι που λατρεύουν το καλό φαγητό και το κρασί σας μαγειρεύουν και σας βοηθούν να γνωρίσετε καλύτερα την πόλη τους.
 
 
  
 
 

Tags:μυστικά εστιατόρια φαγητό Λονδίνο Παρίσι Ρώμη Βερολίνο Βαρκελώνη Λισαβόνα 

Προηγούμενο

Παρίσι: Τα καλύτερα νέα εστιατόρια για το 2013

Επόμενο

Γκουρμέ εμπειρία στα αβαεία