Gourmet πόλεις: 8 ταξίδια για να χορτάσεις

Γυρίζουμε τον κόσμο όχι για να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα αλλά για χάρη της κουζίνας, που σερβίρεται σε βραβευμένα εστιατόρια και έχει γίνει το σήμα κατατεθέν για ολόκληρες πόλεις: από το ταπεινό λονδρέζικο “fish & chips” και το βιεννέζικο σνίτσελ ως το sushi του Τόκιο και την μοριακή γαστρονομία της Καταλονίας. Ακολουθήστε μας!

Gourmet πόλεις: 8 ταξίδια για να χορτάσεις

 
Τοσκάνη
Ολόκληρη η Τοσκάνη είναι μια έκπληξη, μια αφορμή για ταξίδι ακόμα και για τη γαστρονομία της. Εδώ θα χρειαστεί να ξεκινήσετε σε ένα road trip με στόχο να ανακαλύψετε τις καλύτερες γεύσεις της. Αφετηρία η Φλωρεντία για να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία στο τιμημένο με τρία αστέρια Michelin, Enoteca Pinchiorri (Via Ghibellina 87, τηλ.: 0039 055 242757, enotecapinchiorri.it), για να συνεχίσετε στην Arnonfo στη Σιένα (Via XX Settembre 50-52, Colle di Val d'Elsa Siena, τηλ.: 0039 0577 920549, www.arnolfo.com), και να καταλήξετε στο μοναδικό εστιατόριο του Alain Ducasse στην Ιταλία, στην Trattoria Toscana, στο Grosseto (Tenuta La Badiola, Località Badiola, Castiglione della Pescaia, τηλ.: 0039 0564 944322, www.trattoria-toscana.it). Ενδιάμεσα, το ιδανικό είναι να χαθείτε ψάχνοντας για το επόμενο, πανέμορφο χωριουδάκι και να σταματήσετε για φαγητό σε μικρές τρατορίες να δοκιμάστε όσα περισσότερα κρασιά μπορείτε και να γευτείτε όσες περισσότερες νοστιμιές της περιοχής αντέχετε: ελιές και ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φασόλια, ντόπιο κρέας, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Πίζα και το Λιβόρνο κάνοντας πρόποση με ένα ποτήρι Chianti.
 
  
 
 
  
 
  
 
 
Καταλονία
Δεν είναι μόνο η Βαρκελώνη αλλά ολόκληρη η περιοχή της Καταλονίας ο απόλυτος προορισμός γαστρονομίας της Ισπανίας, με 63 αστέρια Michelin μοιρασμένα στα εστιατόριά της. Μπορεί η Μαδρίτη να υπερηφανεύεται για τα tapas και η Βαλένθια για την paella, η Καταλονία όμως είναι είναι αυτή που γεννά όλες τις νέες τάσεις και τεχνικές στην υψηλή γαστρονομία που στη συνέχεια ακολουθούν οι υπόλοιπες πόλεις. Νεαροί σεφ εξορμούν καθημερινά στις υπαίθριες αγορές για να προμηθευτούν τα πιο φρέσκα υλικά για να ετοιμάσουν τα διάσημα πιάτα τους. Ο Jordi Cruz ετοιμάζει αστακό με πράσινο μήλο και κρίταμο στο Abac (Av. Tibidabo 1, τηλ.: 0034 93 3196600, www.abacbarcelona.com), τα αδέρφια Ferran και Albert Adria δημιουργούν ευφάνταστα tapas στο Tickets (avinguda del Parallel 164, es.bcn50.org), τα αδέρφια Joan, Josep και Jordi διευθύνουν το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2013, το El Celler de Can Roca, στη Girona (Can Sunyer 48, Girona, τηλ.: 0034 972 22 21 57, www.cellercanroca.com) ενώ η κορυφαία Καταλανή σεφ, Carme Ruscalleda, δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα με βάση παραδοσιακές συνταγές στο Sant Pau (Carrer Nou 10, Sant Pol de Mar, τηλ.: 0034 93 760 0662, www.ruscalleda.com).
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Λυών
Κονταροχτυπιέται με το Παρίσι του Alain Ducasse για τον τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της χώρας. Μπορεί το πρώτο να έχει κερδίσει σήμερα τα περισσότερα αστέρια Michelin αλλά η Λυών υπερηφανεύεται πως είναι η γενέτειρα της υψηλής γαστρονομίας, με ιστορία πάνω από έναν αιώνα. Τα παραδοσιακά εστιατόρια της πόλης ονομάζονται bouchons και έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα για να ανθίσουν το 1930: ήταν η οικονομική κρίση που ανάγκασε πολλές εύπορες οικογένειες να απολύσουν τις μαγείρισσές τους, οι οποίες άνοιξαν τα δικά τους εστιατόρια στην πόλη. Η πιο διάσημη από αυτές, η Eugénie Brazier, υπήρξε η πρώτη σεφ στον κόσμο που κέρδισε ταυτόχρονα έξι αστέρια Michelin (από τρία αστέρια στα δύο εστιατόρια της), ένα ρεκόρ που έσπασε πολλές δεκαετίες αργότερα ο Alain Ducasse. Στη Λυών θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα όπως το saucisson beaujolais (βραστό λουκάνικο σε κόκκινο κρασί) ή gratin dauphinois (πατάτες στο φούρνο με κρέμα γάλακτος). Ο “ναός” της υψηλής γαστρονομίας της περιοχής απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη, στο χωριό Collonges-au-Mont-d'Or. Εκεί, ο τιμημένος με τρία αστέρια Michelin σεφ, Paul Bocuse, σερβίρει κοτόπουλο φρικασέ με μανιτάρια ή πάπια με φουά γκρα και φιστίκια (40 Quai de la Plage, τηλ.: 0033 4 72429090, www.bocuse.fr).
 
 
 
  
 
 
 
 
Σιγκαπούρη
Αν ρωτήσετε τους πιστούς της επισκέπτες θα σας πουν ότι την λατρεύουν για δύο λόγους: τα ψώνια και το φαγητό. Στην πληθωρική σκιά από τα sci-fi συγκροτήματα της κρύβεται μια από τις ενδιαφέρουσες γαστρονομικές σκηνές του κόσμου. Το φαγητό άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα της χώρας. Οι τελετές γευσιγνωσίας δεν στρώνονται μονάχα σε βραβευμένα με αστέρια Michelin τραπέζια και σε παλάτια βρετανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Εδώ η καρδιά της γεύσης χτυπά στο multi ethnic πανηγύρι που στήνεται καθημερινά στους δρόμους της Chinatown, της Μικρής Ινδίας και στις καντίνες του λιμανιού της ανατολικής ακτής που παλιότερα κατέφθαναν μετανάστες σχεδόν από όλο το κόσμο. Ένα είναι το σίγουρο: η κουζίνα της Σιγκαπούρης, όπως και η ίδια η πόλη, δεν είναι καθόλου βαρετή. Μόλις 25 άτομα κάθε φορά γεύονται το menu degustation 10 πιάτων του σεφ Tetsuya Wakuda, στο Waku Ghin που άνοιξε το 2010 στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Marina Bay Sands (τηλ.: 0065 6688 8507, www.marinabaysands.com) ενώ στο εστιατόριο André στην καρδιά της China Town, o σεφ André Chiang, εμπνέεται από την τέχνη και τη φιλοσοφία όταν ετοιμάζει τα πιάτα του που έχουν επιρροές από τη Μεσόγειο (41 Bukit Pasoh Road, τηλ.: 0065 6534 8880, restaurantandre.com).
 
 
  
 
 
  
 
 
Tags:Βαρκελώνη φαγητό εστιατόρια Βιέννη Λονδίνο Τοσκάνη Καταλονία Τόκιο γκουρμέ 

Προηγούμενο

Παρίσι: 10+1 value for money μπιστρό

Επόμενο

5 ξενοδοχεία για λάτρεις της σοκολάτας.