Που τρώνε οι καλύτεροι σεφ;

Δέκα από τους καλύτερους σεφ αποκαλύπτουν τα αγαπημένα τους εστιατόρια στην Ευρώπη. Τα καλά νέα είναι πως στα τραπέζια τους, γευματίζουμε με μια χούφτα ευρώ. 

 

Ο Jonnie Boer, γνωστός Ολλανδός σεφ που διατηρεί αρκετά εστιατόρια με βασικότερο το De Librije (Broerenkerkplein 13-15, Zwolle) προτείνει: 

De Kas, Άμστερνταμ
Ο σεφ Gert Jan Hageman πήρε το δημοτικό θερμοκήπιο και το μετέτρεψε σε εστιατόριο το 2001. Το ανακαινισμένο κτίσμα του 1926 με τη καμινάδα από τούβλα απέκτησε φωτεινή τραπεζαρία ενώ ο σεφ για το μεσογειακό μενού του χρησιμοποιεί λαχανικά και μυρωδικά που καλλιεργεί είτε στο χώρο του εστιατορίου είτε στη φάρμα του, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά (Kamerlingh Onneslaan 3, Watergraafsmeer, τηλ.: 0031 20 462 4562, www.restaurantdekas.nl, από €20 τα κυρίως πιάτα). 
 
 

Ο Fergus Henderson, σεφ στο St John Hotel του Λονδίνου προτείνει:

Chez Georges, Παρίσι
Θα βρείτε πολλά εστιατόρια και μπαρ στο Παρίσι με αυτό το όνομα όπως το μπαρ στο Quartier Latin με τα πολύ καλά κρασιά στο κελάρι του. Οι περισσότεροι όμως αναφέρονται στο μπιστρό που άνοιξε ο Georges Brouillet το 1964 και που μοιάζει να μην έχει αλλάξει τίποτα από τότε: από το μενού με κλασικά πιάτα μέχρι τους ευκατάστατους θαμώνες του (1 rue du Mail, τηλ.: 0033 1 4260 0711, www.restaurantsparisiens.com, από €23 τα κυρίως πιάτα).
 
 
 
Ο σεφ Albert Adrià, ο μικρότερος αδερφός του Ferran και σεφ του εστιατορίου Tickets (Avinguda Parallel 164, Βαρκελώνη) προτείνει:
 
 
Tapas 24, Βαρκελώνη
Ο Carles Abellan πέρασε 16 χρόνια στο El Bulli ενώ είναι επικεφαλής του Comerç24 αλλά και του Bravo24 στο W Hotel. Το Tapas 24 στην συνοικία Eixample στεγάζεται σε μικρό υπόγειο με όμορφο φωτισμό ενώ το διάσημο μενού του γράφεται σε καθρέφτες και μαυροπίνακες. Από τα πιο αγαπημένα πιάτα των ντόπιων είναι οι κροκέτες παστού μπακαλιάρου, ο πατσάς αλλά και το McFoie Burger, με πατέ με βοδινό και φουά γκρα σε τραγανό ψωμάκι (Carrer de la Diputació 269, L'Eixample, τηλ.: 0034 934 880977, www.projectes24.com, tapas από €2.50).
 
 
Ο σεφ του καλύτερου εστιατόριου στο κόσμου Rene Redzepi του Noma στην Κοπεγχάγη (Strandgade 93) προτείνει: 
 
 
The Coffee Collective, Κοπεγχάγη
Για τους Δανούς, ο καφές είναι ιεροτελεστία και το Coffee Collective στο Nørrebro, τη γειτονιά των εναλλακτικών στα βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης, θεωρείται το καλύτερο spot της πόλης. Ο καφές καβουρντίζεται επί τόπου από έμπειρο προσωπικό ενώ οι κόκκοι προέρχονται από τις καλύτερες φυτείες ανά τον κόσμο με βάση την φιλοσοφία του Fair Trade. Οι γκουρού του καφέ λένε πως εδώ, θα γευτείτε την πιο γευστική και παχύρρευστη κρέμα στον εσπρέσο σας (Jægersborggade 10, Nørrebro, www.coffeecollective.dk).
 
 
O σεφ Mauro Colagreco, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Mirazur που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής του Menton στη γαλλική Ριβιέρα (30 avenue Aristide Briand) προτείνει: 
 
 
La Merenda, Νίκαια
Είναι μικροσκοπικό, δεν έχει τηλέφωνο, δεν δέχεται πιστωτικές κάρτες και είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα. Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες το εστιατόριο του Doinique Le Stanc (πρώην επικεφαλής του πολυβραβευμένου Le Chantecler στο Negresco Hotel) αποτελεί το καλύτερα κρυμμένο μυστικό στην παλιά πόλη της Νίκαιας. Ο ίδιος το ανέλαβε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και από τότε δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Μαγειρεύει απλά πιάτα μόνος του στην λιτή, ανοιχτή κουζίνα στο πίσω μέρος του εστιατορίου και γράφει κάθε μέρα με κιμωλία το μενού σε μαυροπίνακα, πάντα με βάση τις πρώτες ύλες που θα βρει στην αγορά. Αγαπημένα πιάτα οι τάρτες ντομάτας, οι γεμιστές σαρδέλες και οι τηγανητοί κολοκυθοανθοί (4 rue Raoul Bosio, lamerenda.net, από €12 τα κυρίως πιάτα). 
 
 
 
Ο Magnus Nilsson ο ιδιοκτήτης του μικροσκοπικού (μόλις για 12 θαμώνες) και δημοφιλούς  Fäviken Magasinet στη Σουηδία (Fäviken 216, Järpen) προτείνει: 
 
 
Ostermalms Korvspecilist, Στοκχόλμη
Οι ντόπιοι επιμένουν πως η καλύτερη υπαίθρια καντίνα για hot dog βρίσκεται στη Στοκχόλμη και συγκεκριμένα κοντά στην διάσημη αγορά τροφίμων Östermalms Saluhall. Οι ίδιοι την αποκαλούν απλά “Bruno's” από το όνομα του Γερμανού ιδιοκτήτη της Bruno Fortkord. Πρώτα επιλέγετε το λουκάνικο που θέλετε: αργεντίνικο chorizo, merguez από την Τυνησία, kabonos από την Ουγγαρία και kransky από τη Σλοβενία πριν περάσετε στα διάσημα wurst της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας. Έχουν φροντίσει και για τους χορτοφάγους που αντί για λουκάνικο βάζουν ψητό χαλούμι. Όλα μαγειρεύονται επί τόπου και μπαίνουν σε ψημένη μπαγκέτα με ξινολάχανο και μουστάρδα της επιλογής σας. Μην ζητήσετε κέτσαπ – ο Bruno φτιάχνει τη δική του πικάντικη σάλτσα ντομάτας (Nybrogatan 57, Östermalm, www.ostermalmskorvspecialist.se, από €3,50 το hot dog).
 
 
Ο Craig Stoll, ιδιοκτήτης τεσσάρων ιταλικών εστιατορίων στο Σαν Φρανσίσκο προτείνει: 
 
 
00100 Pizza, Ρώμη
Ο μάλλον αινιγματικός του τίτλος οφείλεται στον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής όπου βρίσκεται, κοντά στην Piazza di Santa Maria Liberatrice στο Testaccio αλλά και στον τύπο από το αλεύρι που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν πίτσα, φοκάτσια και τα διάσημα tramezzini (μικρά, τριγωνικά σάντουιτς). Τα τελευταία μάλιστα κάνουν θραύση ανάμεσα στους ντόπιους, οι οποίοι λατρεύουν τους πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων όπως tramezzini με πατσά, ντομάτα και μέντα ή σιγοβρασμένη ουρά βοδιού με σέλερι και καρότα. Υπάρχουν ελάχιστα τραπεζάκια στο εσωτερικό του αλλά κυρίως το προτιμούν για φαγητό στο χέρι (Via Giovanni Branca 88, www.00100pizza.com, η πίτσα πωλείται με το κιλό, από €13/κιλό).
 
 
Ο Andoni Luis Aduriz που άνοιξε το βραβευμένο και απόλυτα επιτυχημένο Mugaritz  (Otazulueta Baserria Aludura Aldea 20, Errenteria, Gipuzkoa, Ισπανία) στην ηλικία των 26 ετών) προτείνει:
 
 
Bodega Donostiarra, San Sebastián
Εδώ θα βρείτε μόνο ντόπιους που αποφεύγουν τα τουριστικά μαγαζιά της παλιά πόλης και κάθονται στα τραπεζάκια του παραδοσιακού bar που ιδρύθηκε το 1928 στη συνοικία Gros. Πιατέλες πηγαινοέρχονται φορτωμένες με pintxos, την βασκική εκδοχή των tapas και ζουμερά ψητά όπως η πελώρια και τρυφερή μπριζόλα chuleta. Ιδανικό συνοδευτικό το ντόπιο κρασί. Αγαπημένα των ντόπιων τα tapas με τόνο, αντσούγια και πιπεριά τσίλι (Calle Peña y Goñi 13, τηλ.: 0034 94 301 1380, www.bodegadonostiarra.com, από €30 το άτομο). 
 
 
Ο βραβευμένος σεφ με 19 αστέρια Michelin, Hendrik Otto και επικεφαλής στην κουζίνα του Vitrum (Potsdamer Platz 3, Βερολίνο) του Ritz Carlton προτείνει: 
 
 
Curry 36, Βερολίνο
Σε μια πόλη γεμάτη υπαίθριες καντίνες, όπου υπάρχει ακόμα και μουσείο αφιερωμένο στο βερολινέζικο currywurst - το χοιρινό λουκάνικο με πικάντικη κέτσαπ – αυτό το fast food άνοιξε το 1980 και αμέσως κατάφερε να ξεχωρίσει. Αφενός χάρη στην προνομιακή του τοποθεσία κοντά στο σταθμό Mehringdamm και αφετέρου χάρη στο γεγονός ότι μένει ανοιχτό ως πολύ αργά προσελκύοντας τουρίστες, οδηγούς ταξί και πιστούς ντόπιους. Κάθε φορά θα σας ρωτήσουν “mit oder ohne”, δηλαδή με ή χωρίς πέτσα στο λουκάνικο. Κι αν βρίσκεστε σε δίλημμα, παραγγείλτε ένα ανάμεικτο που έχει ένα λουκάνικο από το κάθε είδος (Mehringdamm 36, Kreuzberg, τηλ.: 0049 30 251 7368, www.curry36.de, currywurst από €1.40).
 
 
Η διάσημη τουρκάλα σεφ Semsa Denizsel του Kantin στην Κωνσταντινούπολη (Akkavak Sokagi 30) προτείνει: 
 
 
Kizilkayalar, Κωνσταντινούπολη
Το Kizilkayalar ξεχώρισε από τον ανταγωνισμό ήδη από τα τέλη του '70 όταν αντί για το διαδεδομένο ντονέρ δημιούργησε το islak burger, που στην κυριολεξία σημαίνει “υγρό burger”. Η γλυκιά μυρωδιά του σε τραβά από τη μύτη όταν περπατάς έξω από το μαγαζί. Βουτούν τα μπιφτέκια σε σάλτσα ντομάτας με μπόλικο λάδι και σκόρδο και στη συνέχεια τα κλείνουν σε μαλακά ψωμάκια για να παραμείνουν αρκετές ώρες σε ένα γυάλινο θάλαμο μέχρι να γίνουν απίστευτα ζουμερά (Siraselviler Caddessi 6, Taksim, Beyoglu, www.kizilkayalar.com.tr).
 

 

Tags:Κωνσταντινούπολη Παρίσι Βερολίνο gourmet Noma Rene Redzepi Κοπεγχάγη Λονδίνο. 

Προηγούμενο

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2019

Επόμενο

9 εστιατόρια δίπλα στο νερό