Τουρκία: Πού θα φάτε το καλύτερο κεμπάπ.

Αξιοθέατα, αμέτρητες ομορφιές, συναισθηματική φόρτιση για εμάς τους Έλληνες, η γειτονική χώρα τα έχει όλα. Και, κυρίως, απίστευτη κουζίνα. Σας ετοιμάσαμε ένα μίνι οδηγό γαστρονομίας για να γνωρίζετε πού θα κατευθυνθείτε για τα καλύτερα μαγειρευτά, κεμπάπ, γλυκά αλλά και ρομαντικό δείπνο.
 
 
Restoran
Είναι το κλασικό εστιατόριο με μενού, οργανωμένη κουζίνα και ποτά που συνοδεύονται από μεζεδάκια. Συνήθως τα μεζεδάκια καταφτάνουν σε καροτσάκι για να επιλέξετε αυτά που σας αρέσουν ενώ εκτός από μαγειρευτά, στο μενού θα βρείτε παϊδάκια, φιλέτα αλλά και διεθνή πιάτα όπως σνίτσελ. 
 
 
  
 
 
Lokanta
Φανταστείτε κάτι σαν ανεπίσημο εστιατόριο, ένα μαγειρείο που προσφέρει κυρίως μαγειρευτά φαγητά. Δεν θα βρείτε μενού αλλά ταψιά με ζεστές σούπες, μαγειρευτό κρέας, φασολάκια ή άλλα λαχανικά και πιλάφια παρατεταγμένα πίσω από τις βιτρίνες. Εσείς παίρνετε το δίσκο σας και επιλέγετε το κυρίως πιάτο το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με καυτερές πιπεριές ή κρεμμύδι ενώ για το τέλος θα βρείτε συνήθως κανταΐφι ή ρυζόγαλο. Το φαγητό είναι καλό και οικονομικό και το προτιμούν συνήθως εργαζόμενοι αλλά και όσοι κάνουν διάλειμμα από τα ψώνια τους για “σπιτικό” μεσημεριανό.
 
 
 
 
Kebapçi & Köfteci
Η τούρκικη εκδοχή του δικού μας σουβλατζίδικου. Στα kebabçi θα βρείτε ψητά κρεατικά με έμφαση φυσικά στα κεμπάπ που συνοδεύονται συνήθως από σούπες ή απλές σαλάτες, αναψυκτικά αλλά και το εθνικό “ποτό” της Τουρκίας, το ayran (ρόφημα γιαουριού). Στα köfteci θα βρείτε παρόμοιο μενού όπου όμως κυριαρχούν τα μπιφτέκια στα κάρβουνα αντί για κεμπάπ.  Αν δείτε στο μενού ή στον τοίχο την επιγραφή “ ocakbası” σημαίνει ότι το φαγητό ψήνεται μπροστά σας.
 
 
 
 
Pideci
Εδώ θα βρείτε απίθανα λαχματζούν, την πίτσα και το πεϊνιρλί της Ανατολής δηλαδή. Το βασικό συστατικό είναι συνήθως μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς που συμπληρώνεται από κρεμμυδάκι, μυρωδικά και διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά. Προτιμήστε τα μαγαζιά που χρησιμοποιούν ξυλόφουρνο που χαρίζει την καλύτερη γεύση στη ζύμη.
 
 
 
Börekçi
Σε αυτά τα μικροσκοπικά μαγαζιά του μόνο που θα βρείτε είναι μεγάλη ποικιλία από πίτες και λιγοστά σκαμπό ή πάγους για να τις απολαύσετε. Έχετε υπόψη πως οι ντόπιοι τα επισκέπτονται για πρωινό ή γρήγορο μεσημεριανό γι'αυτό και οι πίτες έχουν εξαφανιστεί μέχρι νωρίς το απόγευμα. 
 
 
 
Tatlici
Τα γλυκοπωλεία της πόλης αποτελούν την απαραίτητη στάση για επιδόρπιο μετά το γεύμα. Την τιμητική τους έχουν ο μπακλαβάς, ο χαλβάς και τα λουκούμια ενώ στα muhallebici θα βρείτε απίθανα ρυζόγαλα. Τα pastahane μοιάζουν είναι πιο μοντέρνα ζαχαροπλαστεία και εκτός από μπακλαβά και παραδοσιακά γλυκά, πουλούν και τούρτες ή παγωτά.
 
 
  
 
 
 

Tags:Τουρκία  κουζίνα  φαγητό  γαστρονομία 

Προηγούμενο

Ποιο εστιατόριο βραβεύτηκε ως το καλύτερο του κόσμου;

Επόμενο

Τα καλύτερα τραπέζια της Μυκόνου.