Πού να φας καλά και (σχετικά) φτηνά στη Σαντορίνη;

Πέρσι, το 2013, ανακηρύχθηκε Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκαν πλήθος εκδηλώσεων που αφορούσαν στα τοπικά προϊόντα και στη τοπική κουζίνα. Στόχος ήταν αφενός να γνωρίσουν οι επισκέπτες την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού, αφετέρου –και κυρίως- να πειστούν οι επαγγελματίες πως η μεγάλη δύναμη τους βρίσκεται στην τοπικότητα. Με περισσότερους από 500 χώρους εστίασης στο νησί, αυτό δεν είναι ούτε προφανές ούτε και ο κανόνας. Ωστόσο, υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες που δουλεύουν πολύ σοβαρά, πολλά χρόνια τώρα με τις τοπικές ύλες παρέχοντας εξαιρετική κουζίνα στους επισκέπτες του. Κι ας μην ξεχνάμε πως η γαστρονομία είναι ένας από τους βασικότερους θεμέλιους λίθους του τουρισμού, αφού είναι εκείνη που εμπλουτίζει με γεύσεις και αρώματα τις αναμνήσεις από τα ταξίδια μας. Εδώ σας προτείνουμε πέντε ταβέρνες που επιτυγχάνουν ακριβώς αυτό.
 
 
Το Ψαράκι
Υπερυψωμένο, με θέα το λιμανάκι στη Βλυχάδα, το Ψαράκι σερβίρει ορισμένα από τα καλύτερα πιάτα του νησιού, με ειδικότητα, προφανώς, στο ψάρι. Σε ψάρια κάθε είδους, από τις σαρδελίτσες που ψήνονται ιδανικά και παραμένουν χυμώδεις ως το τονάκι που θα βρει κανείς μες στον Αύγουστο και περίπου για 40 μέρες, όσο το κοπάδι παραμένει γύρω από το νησί στο πέρασμά του για τη μετανάστευσή του στον Ατλαντικό. Κάθε μέρα η κάρτα εμπλουτίζεται με μια δεύτερη κάρτα, τα πιάτα της ημέρας που ποικίλλουν ανάλογα με τα ψάρια που θα πιάσουν οι ψαράδες και την εποχικότητα των υλικών. Φέτος, ένα από τα πιο δυνατά πιάτα είναι το λαβράκι σεβίτσε, ένα σεβίτσε που εμπνεύστηκε και προσάρμοσε ο σεφ Θανάσης Σφουγκάρης. Πιάτο ευρηματικό με το ψάρι να διατηρεί την ελαστικότητά του, μια στάλα αλκοόλ και αρώματα εσπεριδοειδών. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το μαγειρευτό χταπόδι με κάππαρη και ελιές, όπως και το «σουβλάκι ψαριού» που φέτος είναι σφυρίδα ψιλοκομμένη πάνω σε ποιοτική πίτα, αλλά και η περίφημος λευκός ταραμάς του, ένα από τα must. Το «Ψαράκι» έχει ως αρχή να προμηθεύεται τις πρώτες ύλες του από όσο πιο κοντά μπορεί, κυρίως από τα γύρω μποστάνια, ενώ η κάρτα των κρασιών εστιάζει στον σαντορινιό αμπελώνα και στη Red Donkey, την σαντορινιά μπύρα. Ο Θανάσης στη κουζίνα και η Αγγελική Συνετού, ως  επικεφαλής του σέρβις εγγυώνται για ένα από τα καλύτερα γεύματα των διακοπών μας. (Βλυχάδα,22860- 82783, www.topsaraki.gr)
 
 
 
 
 
Η Σπηλιά του Νικόλα 
Στο Ακρωτήρι, πάνω στη θάλασσα βρίσκεται η σπηλιά του Νικόλα.  Εδώ σ’ αυτή τη σπηλιά, όπου κάποτε μαζευόντουσαν ο μπαρμπά-Νικόλας και η παρέα του για να απολαύσουν τις ψαριές και το κρασί του. Ήταν ο Σπύρος Μαρινάτος, επικεφαλής της ανασκαφής στο Ακρωτήρι, που παρακίνησε τον Νικόλα να φτιάξει εδώ μια ταβέρνα. Σήμερα, οι απόγονοί του προσφέρουν γνήσια, σαντορινιά κουζίνα απίστευτης νοστιμιάς και μαεστρίας. Η κυρία Μαργαρίτα φτιάχνει μάλλον τους καλύτερους ντοματοκεφτέδες του νησιού, ενώ τα μποστάνια της οικογένειας τροφοδοτούν τη ταβέρνα με φρέσκα, τοπικά προϊόντα- τοματάκια, λευκή μελιτζάνα, φάβα. Διάσημος είναι και ο μουσακάς της κυρίας Μαργαρίτας με τη λευκή μελιτζάνα, αλλά και οι «θαλασσινοί» ντοματοκεφτέδες, με παστό μπακαλιάρο μέσα. Τα ψάρια έχουν εξάλλου τη τιμητική τους εδώ, τα φρέσκα ψάρια είτε ψητά είτε στο φοβερό τηγάνι απ’ όπου ξεπηδούν χωρίς ίχνος λαδιού. Κι όλα αυτά σχεδόν πάνω στη θάλασσα. (Ακρωτήρι, τηλ. 22860- 82303)
 
 
Τα Δίχτυα
Η παραλία του Περίβολου μπορεί να έχει γίνει trendy με πολλά μαγαζιά να πολιορκούν την ακτή, όμως υπάρχουν και σταθερές αξίες στο νησί, όπως «Τα Δίχτυα» του Μιχάλη Τρουλλάκη.  Αν πραγματικά έχει κανείς όρεξη για ψάρι ,θα έρθει εδώ να δοκιμάσει ροφουδάκια σιγοβρασμένα σε θαλασσινό νερό και ελαιόλαδο, που αποτελούν εμπειρία για όσους έχουν αδυναμία στο ψάρι. Από τα ορεκτικά στεκόμαστε βέβαια στη σαντορινιά σαλάτα, στη ντόπια μελιτζάνα που καπνίζεται στα κάρβουνα συνδυάζοντας το σαρκώδες σώμα με το άρωμα του καπνού. Στη παραγγελία οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνουμε και τον τρυφερό και φίνο γαύρο που μαρινάρεται εδώ, ιδανικά. Στα must του καταλόγου είναι ο καυτερούτσικος «θαλασσινός μπεκρής μεζές» με σουπιά, καλαμάρι, χταπόδι και γαρίδα, αλλά και η σουπιά που σερβίρεται με το μελάνι της και πλιγούρι, όπως και η περίφημη ψαρόπιτα (φύλλο με γέμιση από ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο, και λαχανικά) των Διχτυών. Τα πιάτα πλαισιώνονται με πολύ καλή κάρτα τοπικών κρασιών προσφέροντας μια συνολική γαστριμαργική εμπειρία. (Περίβολος, τηλ. 22860- 82818, www.tadichtia.gr)
 
 
Ρόζα
Η κυρία Ρόζα είναι σαν να σε έχει καλέσει στη κουζίνα του σπιτιού της. Υπέροχα μαγειρευτά και παραδοσιακή σαντορινιά κουζίνα. Τα σαντορινιά προϊόντα έχουν τη τιμητική τους και εδώ, αφού η κυρία Ρόζα έχει τα μποστάνια της. Κορωνίδα οι ντοματοκεφτέδες, αλλά και τα μαγειρευτά, από μουσακά μέχρι βέβαια το φημισμένο της κουνέλι (κρασάτο ή με ντομάτα), αλλά και πιτσούνια, όποτε προκύψει κυνήγι. Μαζί και τα ψάρια της- σμέρνα, σαλάχια και ό,τι άλλο προκύψει από τη ψαριά. Χαρακτηριστικό είναι το καλό της τηγάνι που αφήνει τα ψαράκια ζουμερά και τραγανά. Οι μυημένοι, αναζητήστε την «αιματιά», παραδοσιακό πιάτο: εντεράκι γεμισμένο με ρύζι και συκώτι. Και για το τέλος; Καλύτερα ζητήστε ένα απλό, δροσερό γιαουρτάκι. (Βουρβούλος, 22860-24378)
 
 
 
 
Το Κρινάκι
Στη Φοινικιά βρίσκεται το «Κρινάκι», ονομασία που έλκει από τα ομώνυμα λουλούδια που γεμίζουν την παραλία των Μπαξέδων τον Αύγουστο. Και το Κρινάκι πρόκειται για μία ταβέρνα που δίνει σημασία στις τοπικές πρώτες ύλες.  Εδώ θα δοκιμάσει κανείς και γνήσια κριθαροκουλούρα Σαντορίνης (κάποτε παραγόταν και κριθάρι στο νησί) μαζί με ντοματάκια και κάππαρη. Ένα από τα πιο γνωστά του πιάτα είναι οι «χοιροβοσκοί», χόρτα μαζεμένα από το νησί μαζί με βραστή πατάτα και από τα πιο νόστιμα οι λευκές μελιτζάνες Σαντορίνης με φέτα και αλεσμένη πιπεριά Φλωρίνης. Στο «Κρινάκι» μπορεί να απολαύσει κανείς και… κρεατοφαγία, για αλλαγή, αφού παρέχει από μυρωδάτα κεφτεδάκια με δύοσμο, μέχρι παϊδάκια. Ωραία και η συλλογή των ελληνικών τυριών του. (Φοινικιά, 22860 71993, krinaki-santorini.gr)
 
 

 

Πηγή: www.popaganda.gr 

Tags:Σαντορίνη  Κυκλάδες  gourmet ταβέρνες  φαγητό.  

Προηγούμενο

Που θα φάτε το καλύτερο παγωτό στην Ευρώπη.

Επόμενο

Χίος: 1ο Φεστιβάλ Μαστίχας.