Μαδρίτη: 10 εστιατόρια με 100 χρόνια ιστορίας.


Botin
Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, βρίσκεται σε ένα στενάκι πίσω από την Plaza Mayor και αναφέρεται σε βιβλία του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός και του Χέμινγουεϊ. Λέγεται μάλιστα ότι ο Γκόγια, νεαρός και πριν γίνει ακόμη ζωγράφος, εργαζόταν εδώ το 1765, όταν το διάσημο εστιατόριο ήταν ένα μικρό πανδοχείο. Δεκάδες τουρίστες και Μαδριλένοι γεμίζουν καθημερινά τη ρετρό σάλα με το ξύλινο ταβάνι και τα ασπρόμαυρα πλακάκια για να δοκιμάσουν το νοστιμότατο cochinillo, γουρουνάκι γάλακτος που ψήνεται στον παλιό ξυλόφουρνο του 1725. Άλλες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το μοσχαρίσιο φιλέτο με μανιτάρια και η ομελέτα με μαύρο λουκάνικο και πατάτες (Calle Cuchilleros 17, τηλ.: 0034 913664217, www.botin.es).

Botin 4

Botin 2  Botin 3

Botin 5

Casa Ciriaco
Στην καρδιά της γειτονιάς La Latina, σερβίρει καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό από το 1887. Όλα τα έπιπλα είναι ξύλινα, ενώ οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ελαιογραφίες, φωτογραφίες από διάσημους πελάτες (όπως ο βασιλιάς Alfonso XIII και η τωρινή βασιλική οικογένεια) και αναμνηστικά από ταυρομαχίες. Το πιάτο-υπογραφή του εστιατορίου είναι το pepitoria de gallina, κοτόπουλο με σάλτσα από άσπρο κρασί, κρεμμύδια και αμύγδαλα. Στο κελάρι του αναπαύονται κρασιά από το 1917 και κονιάκ του 1892 (Calle Mayor 84, τηλ.: 0034 915480620).

Casa Ciriaco

La Casa del Abuelo
Διάσημοι ταυρομάχοι και καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol έχουν περάσει από το μπαρ του La Casa del Abuelo για σκορδάτες γαρίδες και γλυκό κρασί από το Αλικάντε. Το εστιατόριο που άνοιξε το 1906, πουλώντας αρχικά κρασιά και μπαγκέτες με αντσούγιες και πικάντικο λουκάνικο, έγινε διάσημο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο χάρη σε ένα μικρό αλλά άκρως επιτυχημένο μενού που βασίζεται στο τρίπτυχο γαρίδες, μπύρα και κρασί. Η παράδοση συνεχίζεται σήμερα από την τέταρτη γενιά ιδιοκτητών, που σερβίρει τις περίφημες γαρίδες al ajillo (με σκόρδο), a la gabardina (με αλεύρι) και a la plancha (στη σχάρα) σε έναν χώρο που μοιάζει να έχει μείνει ίδιος εδώ και 100 χρόνια (Calle Victoria 12, τηλ.: 0034 915212319, www.lacasadelabuelo.es).

Lacasadelabuelo

Lacasadelabuelo1

Bodega de la Ardosa
Σπιτικά βερμούτ από το Reus, ιρλανδικές μπύρες και tapas με θαλασσινά και πατάτες ομελέτα είναι τα highlights στο μενού αυτού του παμπάλαιου εστιατορίου, που πρωτολειτούργησε το 1892. Οι δύο μικροί χώροι του, που χωρίζονται από μια μπάρα, είναι πάντα γεμάτοι με ντόπιους που έρχονται για αντσούγιες με μαρμελάδα ντομάτας, salmorejo (παχύρρευστη, κρύα σούπα με ντομάτα και σκόρδο) και μερικά ποτηράκια κρασί απ΄τις περιοχές της Rioja και της La Ribera (Calle Colón 13, τηλ.: 0034 91521 4979).

Laardosa

Laardosa2

Taberna Oliveros
Το μικρό οικογενειακό εστιατόριο, κοντά στην υπαίθρια αγορά El Rastrο, άνοιξε το 1857 και αποτελούσε αρχικά στέκι ψαράδων που εργάζονταν στη γύρω περιοχή. Ο χώρος, διακοσμημένος με περίτεχνα ανδαλουσιάνικα πλακάκια, παλιές φωτογραφίες της Μαδρίτης και ραδιόφωνα αντίκες, μοιάζει να μην έχει αλλάξει καθόλου, όπως και η αυθεντική γεύση των soldaditos de Pavía - τηγανητές φέτες μπακαλιάρου με κόκκινες πιπεριές - (Calle San Millán 4, τηλ.: 0034 913546252).

Oliveros

Oliveros1

La Bola
Το 1870, το αναψυκτήριο στον αριθμό 5 της Calle Bola μετατράπηκε σε ένα εστιατόριο που έγινε γνωστό για το cocido madrileño του, ένα παραδοσιακό φαγητό με κρέας, ρεβίθια και λαχανικά σε πήλινο σκεύος. Μέλη της βασιλικής οικογένειας, η Αβα Γκάρντνερ και ο Ισπανός πολιτικός Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, μεταξύ άλλων, γεύτηκαν τις γενναιόδωρες μερίδες του. Το πιάτο αυτό σερβίρονταν για χρόνια σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές: στην απλούστερη εκδοχή του για τους εργάτες νωρίς το πρωί, με κοτόπουλο για τους μαθητές, και με κρέας για τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους στις 2 το μεσημέρι. Έξι γενιές μετά, η σπεσιαλιτέ παραμένει ίδια, όπως και όλος ο χώρος, ο οποίος έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στη μεγάλη οθόνη (Calle Bola 5, τηλ.: 0034 915476930, http://labola.es).

La Bola 1

La Bola 2

La Bola 6

La Bola 7

Los Galayos
Άνοιξε το 1894 στην Plaza Mayor και υπήρξε στέκι της «γενιάς του '27» της ισπανικής ποίησης. Ο Πέδρο Σαλίνας και Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μεταξύ άλλων, πέρασαν ώρες στα τραπέζια του απολαμβάνοντας καστιλιάνικα πιάτα, που μαγειρεύονται μέχρι σήμερα με τον ίδιο τρόπο. Το ψητό χοιρινό, το cocido (κρέας με ρεβίθια και λαχανικά σε πήλινο σκεύος) και η παέγια είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Σερβίρει σε τρεις διαφορετικές αίθουσες και σε τραπεζάκια έξω στην Plaza Mayor, ενώ υπάρχει και μπαρ για tapas και απεριτίφ (Calle Botoneras 5, τηλ.: 0034 913663028, www.losgalayos.net).

Los Galayos 6

Los Galayos 2  Los Galayos 1 

Los Galayos 3


Casa Alberto
Λειτουργεί από το 1827 στο κτίριο όπου ο Θερβάντες έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και έγραψε το δεύτερο μέρος του «Δον Κιχώτη». Υπάρχουν ακόμα ενθύμια της συγκεκριμένης περιόδου στον δεύτερο όροφο του εστιατορίου, δίπλα στο υπέροχο μπαρ από ξύλο και όνυχα και τα ράφια με τα παλιά μπουκάλια. Την εποχή του Φερδινάνδου VII, οι Μαδριλένοι έρχονταν εδώ για μια μερίδα μπακαλιάρο με βραστό αυγό. Σήμερα, οι σπεσιαλιτέ της ταβέρνας περιλαμβάνουν callos a la madrileña (πατσά σε μια πιο πικάντικη παραλλαγή) και βραστή ουρά βοδιού (Calle Huertas 18, τηλ.: 0034 914299356, www.casaalberto.es).

Casa Alberto 2 (1)

Casa Alberto 3

Casa Alberto 1 (1)


Lhardy
Άψογο σέρβις και φαγητό που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα είναι τα μυστικά της επιτυχίας του Lhardy, που άνοιξε το 1839. Υπήρξε το πιο κομψό εστιατόριο της Μαδρίτης εκείνης της εποχής, με πελάτες όλη την τοπική ιντελιγκέντσια και αυτό με τις περισσότερες αναφορές στην ισπανική λογοτεχνία. Κάθε γεύμα εδώ είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, καθώς όλα έχουν μείνει ίδια- από τη διακόσμηση με αντίκες και πίνακες αξίας μέχρι το ασημένιο σαμοβάρι όπου διατηρείται η σούπα ζεστή (Carrera San Jerónimo 8, τηλ.: 0034 915222207, www.lhardy.com).

Lhardy 2

Lhardy 5

Lhardy 4


Casa Pedro
Η ιστορία του Casa Pedro ξεκινά από το 1720 και συνδέεται με την πόλη Fuencarral, όπου λειτούργησε αρχικά ως πανδοχείο εξυπηρετώντας ταξιδιώτες στο δρόμο από τη Γαλλία. Ιδιοκτησία της οικογένειας Guiñales, έγινε γνωστό με διάφορα ονόματα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του (Mesón Nuevo, Casa de la Silvestra, Casa de La Pascuala) και απ’ τα τραπέζια του πέρασαν μέλη της βασιλικής οικογένειας, καλλιτέχνες και πολιτικοί. Ο σπιτικός ζωμός που φτιάχνουν εδώ νοστιμίζει τα παραδοσιακά καστιλιάνικα πιάτα, όπως τα χοιρινά ποδαράκια, το κουνέλι με σάλτσα σκόρδου και το αρνί που ψήνεται σε φούρνο με ξύλα (Calle Nuestra Señora de Valverde 119, τηλ.: 0034 917340201, www.casapedro.com).

Casa Pedro Bg1

Casa Pedro Bg17

Casa Pedro Carta15



Tags:φαγητό εστιατόρια Μαδρίτη gourmet 

Προηγούμενο

Κύθνος: Σφουγγάτο δίπλα στο κύμα

Επόμενο

Κύθνος: Σφουγγάτο δίπλα στο κύμα