Lonely Planet: Tα καλύτερα ελληνικα εστιατόρια

Βαρούλκο, Πειραιάς
Το 2002 κατέκτησε ένα αστέρι Michelin -το πρώτο που δόθηκε ποτέ σε εστιατόριο με ελληνική κουζίνα- το οποίο και διατηρεί μέχρι σήμερα. Παντρεύοντας την αγάπη του για το ψάρι και τα θαλασσινά, με την υψηλή τεχνική, τη δημιουργικότητα και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του στις κουζίνες των καραβιών, ο Λευτέρης Λαζάρου έβγαλε από την αφάνεια ψάρια άγνωστα και ταπεινά, κι έφτιαξε πιάτα δημιουργικά, με υψηλή μαγειρική τεχνική όμως γεμάτα πηγαία νοστιμιά. Από το 2014, το νέο "Βαρούλκο Seaside" έριξε άγκυρα στη μαρίνα του Μικρολίμανου, σε έναν κομψό χώρο δίπλα στη θάλασσα. Εκεί, το μεσημέρι μπορεί κανείς να γευτεί πιάτα πιο απλά και κοντά στη λογική του μεζέ, όπως το σπανακόρυζο με σουπιές και τα κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί. Αν πάλι θέλετε την κλασική εμπειρία του Βαρούλκου, μπορείτε να απολαύσετε ένα δείπνο στο γραφικό ξύλινο ντεκ, δοκιμάζοντας δημιουργικές προτάσεις υψηλού επιπέδου, όπως φέτα ψάρι (σφυρίδα, φαγκρί ή συναγρίδα) με τσορίθο και ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα (Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ.: 210 5228400, www.varoulko.gr, από €40 το άτομο).

Varoulko 1

Varoulko 3
Rsz Varoulko 2

1800, Σαντορίνη
Εστιατόριο-έμβλημα της Οίας, απόλυτα ταιριαστό με τον εστέτ και γαλήνιο χαρακτήρα της. Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Ζαγγελίδης έκανε πραγματικότητα το όνειρο της ζωής του, παίρνοντας ένα ρημαγμένο καπετανόσπιτο του 1800 που αναπαλαίωσε με μεράκι και μετέτρεψε σε ατμοσφαιρικό εστιατόριο με μεσογειακά γευστικά χρώματα. Δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε φρέσκες και αγνές Σαντορινιές ύλες. Πιάτα όπως τα παϊδάκια με ευωδιαστή σάλτσα πράσινου μήλου, η φάβα με καπαρόφυλλα, ο σολομός με σάλτσα λάιμ και μέλι και το κανταΐφι με παγωτό χαλβά έχουν ήδη γράψει ιστορία (Οία, τηλ.: 22860 71485, www.oia-1800.com, από €50 το άτομο).

1800 2

1800 1

Πόρτες, Χανιά
Σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα σε σοκάκι στην παλιά πόλη των Χανίων η Ιρλανδέζα Σουζάνα και ο Κρητικός σύζυγός της σερβίρουν καλομαγειρεμένα πιάτα από την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μη χάσετε το γαύρο μαρινάτο, τα σαλιγκάρια αλλά και το κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας (Πόρτου 48, τηλ.: 28210 76261, από €13 το άτομο).

Portes3

Λεβάντης, Πάρος
Στη καρδιά της παλιάς αγοράς της Παροικίας, σε έναν ήσυχο, φιλόξενο χώρο το εστιατόριο προσφέρει ποιοτικό φαγητό εμπνευσμένο από γεύσεις του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Δοκιμάστε ρολό αρνιού σε αμπελόφυλλα με φέτα και φρέσκα βότανα, με ντιπ φακής, αντζούγιας και κάπαρης ή φιλέτο ξιφία με καπονάτα βασιλικού και πολτό μαύρης ελιάς. Φινάλε με μελόπιτα με μουστοκούλουρο, μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι (Παροικιά, τηλ.: 22840 23613, www.levantisrestaurant.com, από €25).

Levantis1

Levantis

Κατώγι, Ίος
Στην κουκλίστικη αυλή του μεζεδοπωλείου στη Χώρα της Ίου θα γευτείτε απίθανα πιάτα όπως τηγανιά με Jack Daniels, μπουκίτσες κοτόπουλο με κάπαρη, λιαστή ντομάτα και κρέμα αλλά και γαρίδες σαγανάκι. Ιδιαίτερη και η ρετρό διακόσμηση με σεμεδάκια στις πολυθρόνες και παλιές φωτογραφίες. Θα επιστρέψετε και για κοκτέιλ (Xώρα Ίου, τηλ.: 6983 440900, από €10 το άτομο).

Katogi1

Κληματαριά, Κέρκυρα
Οι φανατικοί του το γνωρίζουν απλώς ως το εστιατόριου “του Μπέλλου”. Από το 1997 ο κύριος Νίκος Μπέλλος μετέτρεψε το παραδοσιακό σπίτι της οικογένειάς του στις Μπενίτσες σε εστιατόριο όπου σερβίρει στα λιγοστά τραπεζάκια τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Πιάτο-έμβλημα το μπιάνκο, το ψάρι δηλαδή με λευκή σάλτσα, πατάτες και σκόρδο. Απαραίτητη η κράτηση (Μπενίτσες, τηλ.: 26610 71201, klimataria-restaurant.gr, από €15 το άτομο).

Klimataria

Θαλασσάκι, Τήνος
Τα καλύτερα ντόπια προϊόντα μετατρέπονται σε ευρηματικά πιάτα ελληνικής κουζίνας πάνω στον ήσυχο όρμο των Υστερνίων, με τη Σύρο να φαίνεται στο φόντο. Μπακαλιάρος στο αλουμινόχαρτο με αγκινάρες, μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς, μύδια με ζαφορά και ντόπιο τυρί “πέτρωμα” που σερβίρεται με φουντούκια και γύρη (Όρμος Υστερνίων, τηλ.: 22830 31366, από €25 το άτομο).

Thalassaki1 Thalassaki2
photos © www.aegeancuisine.gr

Χατζηκέλης, Ρόδος
Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, το εστιατόριο αποτελεί σταθερή αξία για ψάρια και θαλασσινά για πάνω από 3 δεκαετίες. Βιολογικά λαχανικά, ολόφρεσκοι θησαυροί της θάλασσας και υπέροχη ατμόσφαιρα συνθέτουν το σκηνικό για το οποίο επιστρέφουν ντόπιοι και επισκέπτες (Σ. Αλχαδέφ 9, τηλ.: 22410 27215, από €20 το άτομο).

Xatzikelis1

Παπαρούνα, Θεσσαλονίκη
Προσούτο με σύκα γλασέ, φιλετάκια γαλοπούλας με μέλι και σουσάμι και κεφτεδάκια με ούζο και δυόσμο υπό τους ήχους soul, jazz και latin μουσικής. Το αγαπημένο restaurant-bar μετακόμισε σε καινούργιο χώρο στα Κάτω Λαδάδικα και συνεχίζει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη διεθνή και μεσογειακή κουζίνα του, που φλερτάρει με τα ελληνικά προϊόντα, την ενημερωμένη κάβα του και τη χαλαρή ατμόσφαιρά του (Παγγαίου 4 & Δόξης, τηλ.: 2310 510852, www.paparouna.com, από €20 το άτομο).

Paparouna4

  Paparouna2  Paparouna3

 

Tags:best of φαγητό εστιατόρια Πάρος Σαντορίνη Κέρκυρα Ρόδος ταβέρνες Χανιά gourmet Θεσσαλονίκη Τήνος Ίος 

Προηγούμενο

Tugra Restaurant & Lounge: Δείπνο στο παλάτι του σουλτάνου.

Επόμενο

Πόσο κοστίζει το πιο ακριβό παγωτό στον κόσμο;