Πάρος: 10 +1 εστιατόρια για δυνατές γευστικές συγκινήσεις

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού τα πιάτα γεμίζουν με όλα τα καλούδια της θάλασσας, αλλά και της εύφορης παριανής ενδοχώρας.

Barbarossa 
Στο ενετικό λιμάνι της Νάουσας δίνουν ραντεβού όλη μέρα οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού για φαγητό ή μεζεδάκια και ούζο εδώ και δεκαετίες. Πιάστε τραπέζι δίπλα στις βάρκες και παραγγείλτε στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, ζουμερά και καλοψημένα ψάρια, αλλά και γούνα (λιαστό, παστό ψάρι). Πρωτότυπη και γευστική η μακαρονάδα με καραβιδόψιχα, κολοκύθι και πέστο βασιλικού (τηλ.: 22840 51391, www.barbarossa-paros.com, από €25 το άτομο).

Aspro Seaside - Δαμιανός
Από τον Απρίλιο του 2013 η all time classic ψαροταβέρνα του Δαμιανού μεταμορφώθηκε σε beach restaurant σε τόνους του λευκού και μίνιμαλ γραμμές. Άψογο beach service, μεγάλη μπάρα με oyster bar και μουσικές επιλογές του DJ την ημέρα ενώ το βράδυ ο χώρος μεταμορφώνεται σε ρομαντικό εστιατόριο με ζωντανή απαλή μουσική και πιάνο. Από το μενού του Διαμιανού έχουν διατηρηθεί τα αλίπαστα και φυσικά τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (Αμπελάς, τηλ.: 22840 51100, www.asprogalazio.com, από €20 το άτομο).



Λεβάντης
Στη καρδιά της παλιάς αγοράς της Παροικίας, σε έναν ήσυχο, φιλόξενο χώρο το εστιατόριο προσφέρει ποιοτικό φαγητό εμπνευσμένο από γεύσεις του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Δοκιμάστε ρολό αρνιού σε αμπελόφυλλα με φέτα και φρέσκα βότανα, με ντιπ φακής, αντζούγιας και κάπαρης ή φιλέτο ξιφία με καπονάτα βασιλικού και πολτό μαύρης ελιάς. Φινάλε με μελόπιτα με μουστοκούλουρο, μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι (Παροικιά, τηλ.: 22840 23613, www.levantisrestaurant.com, από €25).

 

Thalassamou
Σε ήσυχο σημείο μπροστά στη θάλασσα στην παραλία της πίσω Αλυκής. Στη λευκή πλακόστρωτη αυλή του ή κάτω από τα δέντρα θα γευτείτε μεσογειακή κουζίνα με ελληνικές πινελιές, όπως φάβα Σαντορίνης με λάδι λευκής τρούφας, αρνάκι με δεντρολίβανο και φιλεταρισμένο κουνέλι με καπνιστό lardonne, φρέσκα μανιτάρια και ταλιατέλες. Οι περισσότερες πρώτες ύλες προέρχονται από το μποστάνι που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εστιατορίου (Πίσω Αλυκή, τηλ.: 2284091461, από €15 το άτομο).

Θαλάμι
Ήσυχη ταβέρνα με τραπεζάκια κάτω από τα αλμυρίκια, τεράστιες μερίδες και πολύ προσιτές τιμές. Δυνατά χαρτιά του τα μεζεδάκια που συνοδεύονται από σπιτικές πατάτες και τα μαγειρευτά (Αμπελάς, τηλ.: 22840 53351, από €12 το άτομο).

 

Χάλαρης
Δίπλα στο κύμα, εκεί που αράζουν οι ψαρόβαρκες, γευτήκαμε κάθε λογής ψαρομεζέδες από τα χέρια της κυρίας Μαριάννας. Τη φρέσκια ψαριά εγγυάται το καΐκι του άντρα της άλλωστε. Αχνιστή κακαβιά, μύδια, δικά τους παστά, πλούσιες σαλάτες και πίτες είναι μόνο μερικά από τα πιάτα για τα οποία συρρέουν οι πιστοί του θαμώνες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, τα γαριδοπιτάκια (Πίσω Λιβάδι, τηλ.: 22840 43257, από €15 το άτομο).


photo: Shutterstock 

Τσιτσάνης
Από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού, στο χωριό Πρόδρομος. Η κ. Αλεξία και η πεθερά της ψήνουν όλη νύχτα τα ρεβίθια στον χωριάτικο φούρνο- μαζί με κρεμμυδάκι, αλάτι και λάδι- για να βγάλουν την περίφημη ρεβιθάδα, που τιμούν (ειδικά τις Κυριακές) και οι ντόπιοι. Δοκιμάστε, επίσης, κουκιά με αγκινάρες και πιτσούνια κοκκινιστά (Πρόδρομος, τηλ.: 22840 41375, από €12 το άτομο).

Siparos
Στην καταπράσινη κυκλαδίτικη αυλή του γευόμαστε δημιουργικά πιάτα με ντόπιες πρώτες ύλες, όπως τάρτα πράσου, λουκουμάδες φέτας με λιαστή ντομάτα ή κριθαράκι με χταπόδι και καλαμάρι. Το μενού έχει και κρητικές επιρροές γι'αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σιουφιχτό χειροποίητο με μοσχαράκι (Περιοχή Ξιφάρας, Νάουσα, τηλ.: 22840 52785, www.siparos.gr, από €18 το άτομο).



Μαρκάκης

Καλόγουστο μαγαζί στο Πίσω Λιβάδι. Οι γεύσεις του μας ταξιδεύουν, ενώ το service είναι άψογο. Από τις επιλογές ξεχωρίζουν η παριανή σαλάτα, η ψαρόσουπα, το μιλφέιγ μελιτζάνας. (Πίσω Λιβάδι, τηλ.: 22840 42177, από €15 το άτομο).

Απόλλων
Κήπος με καλοστρωμένα τραπέζια κάτω από τη σκιά που κάνουν οι φοίνικες, οι αχλαδιές και τα αναρριχητικά, σε ένα παλαιό ελαιοτριβείο των αρχών του περασμένου αιώνα. Θα βρείτε φρέσκα ψάρια και κρεατικά στα κάρβουνα και μαγειρευτά της ελληνικής και της διεθνούς κουζίνας. Δοκιμάστε το αρνάκι στο πήλινο ή το κοτόπουλο με σαφράν. Γευστικά και σωστά ψημένα τα λαχανικά της σχάρας και εύγευστα τα σμυρναίικα σουτζουκάκια (Παροικιά, τηλ.: 22840 21875, από €20 το άτομο).

 

Λευκιανό
Ντόπιοι και τουρίστες γίνονται μια παρέα στην ήσυχη πλατεία στις Λεύκες για να δοκιμάσουν τους μεζέδες και τα παραδοσιακά πιάτα που φτιάχνει η Αγγελική και σερβίρει ο Γιώργος. Σαλιγκάρια σκορδαλιά ή στιφάδο, ρεβιθάδα, σκουμπρί λιαστό και μυρωδάτο χοιρινό κρασάτο με ντόπιο θυμάρι. Μη χάσετε την Λευκιανή σαλάτα με ξινομυζήθρα, παξιμάδι και κάππαρη (Λεύκες, τηλ.: 22840 28432, από €15 το άτομο).

Tags:Κυκλάδες φαγητό εστιατόρια Πάρος ταβέρνες 

Προηγούμενο

Τα 20+1 καλύτερα τραπέζια δίπλα στο κύμα

Επόμενο

Τα 20+1 καλύτερα τραπέζια δίπλα στο κύμα