Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2015

Ο διαγωνισμός The World's 50 Best Restaurants, που διοργανώνεται από το 2002 από το περιοδικό Britain's Restaurant, ανταγωνίζεται πλέον τα γαστρονομικά αστέρια του οδηγού της Michelin. Η επιλογή των καλύτερων εστιατορίων βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες περισσότερων από 1.000 σεφ, ιδιοκτητών εστιατορίων και ειδικών του χώρου. 

Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα:

1. El Celler de Can Roca, Girona, Ισπανία
Τρία αδέρφια – από τους καλύτερους στον κόσμο στον τομέα τους – διευθύνουν το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2015. Επικεφαλής του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin εστιατορίου είναι ο Joan Roca. O Josep είναι από τους κορυφαίους σομελιέ κι ο Jordi από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες. Με ατμόσφαιρα “ταπεινή”, οικογενειακή κι αυθεντικά καταλανική, το εστιατόριο είναι πλέον πασίγνωστο για τις καινοτόμες τεχνικές μαγειρικής που εφαρμόζει, παντρεύοντάς τις με παραδοσιακά υλικά και συνταγές. Calle Can Sunyer 48, Girona, +34 972 222 157, www.cellercanroca.com





2. Osteria Francescana, Modena, Ιταλία 
Στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριό του, ο Massimo Bottura- ο κατά πολλούς καλύτερος πρεσβευτής της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας- φυλάει σαν ιερά κείμενα τις συνταγές της γιαγιάς του, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το βλέμμα του από το μέλλον, και συνδυάζει με μαεστρία την υψηλή γαστρονομία με την τέχνη, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Via Stella, 22,  Modena, +39 059 223912, www.osteriafrancescana.it





3. Noma
, Κοπεγχάγη, Δανία
Δημιούργημα του γοητευτικού και συνεσταλμένου σεφ René Redzepi, ο οποίος οραματίστηκε έναν χώρο πειραματικής γαστρονομίας και τον έκανε πράξη σε μια πρώην εγκαταλειμμένη αποθήκη. Τα πιάτα του ταξιδεύουν τους τυχερούς που μπορούν να βρουν τραπέζι σε όλη Βόρεια Ευρώπη: καραβίδες από τη Νησιά Φαρόε, άγριος σολομός από την Ισλανδία, βοδινό και το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό από την Αρκτική. Strandgade 93, +45 3296 3297, www.noma.dk





4. Central, Λίμα, Περού
O σεφ Virgilio Martinez έδωσε νέα πνοή στην περουβιανή κουζίνα. Το εστιατόριο Central προσφέρει τους επισκέπτες του ένα ταξίδι στα τοπία της χώρας, σερβίροντας πιάτα με ντόπια υλικά από διάφορα υψόμετρα. Τα βουνά, η θάλασσα, η έρημος και η ζούγκλα-  όλα έχουν μια θέση στο μενού του εστιατορίου μέσα από ευφάνταστες δημιουργίες που απογειώνουν τις αισθήσεις. Calle Santa Isabel 376, Miraflores, +51 1 242 8515, centralrestaurante.com.pe





5. Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ένα εντυπωσιακό εστιατόριο μέσα στο αρ-ντεκό Metropolitan Life Building, που έχει κάνει όνομα όχι μόνο χάρη στην κουζίνα του αλλά και για το άψογο και υποδειγματικό σέρβις. Απλότητα στο στήσιμο και σοφιστικέ κουζίνα από τον Ελβετό σεφ Daniel Humm που έχει εμμονή με τα εποχιακά υλικά. Εδώ οι πελάτες διαλέγουν υλικά που τους αρέσουν από μία λίστα και ο Humm δημιουργεί με αυτά διάφορα πιάτα που ενθουσιάζουν. 11 Madison Avenue, +1 212 889 0905, elevenmadisonpark.com





6. Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
Από το 1998 που άνοιξε τις πόρτες του, έχει γίνει το στέκι των μοντερνιστών γευσιγνωστών. Ο Andoni Luis Aduriz έχει μαθητεύσει όσο λίγοι τις κουζίνες όλου του κόσμου και τις συνδυάζει με την τελευταία λέξη της high-tech cuisine. Πάντα ωστόσο προμηθεύεται τις περισσότερες πρώτες ύλες του από τη φάρμα του εστιατορίου, λίγα μόλις μίλια μακριά. Aldura Aldea, 20, Gipuzkoa, +34 943 522 455, www.mugaritz.com





7. Dinner by Heston Blumenthal, Λονδίνο, Μ. Βρετανία
O Heston Blumenthal κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια να κάνει τους πάντες να μιλούν για αυτό το εστιατόριο στην καρδιά του Λονδίνου, εντός του ξενοδοχείου Mandarin Oriental. Το μενού επαναπροσδιορίζει τη βρετανική γαστρονομική παράδοση, μεταφέροντας παλιές εγγλέζικες συνταγές στον 21ο αιώνα. Mandarin Oriental Hyde Park, 66 Knightsbridge, +44 20 7201 3833, www.dinnerbyheston.com





8.
 Narisawa, Τόκιο, Ιαπωνία
Ποιητική κουζίνα βαθιά συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον της Ιαπωνίας από τον τριάστερο σεφ Yoshihiro Narisawa. Το μενού αλλάζει κάθε μήνα, ενώ το ενδιαφέρον συνίσταται στη φιλοσοφία "shun": τη σύλληψη των συστατικών τη στιγμή της γέννησής τους. Minami Ayoyama 2-6-15, Minato-ku, +81 3 5785 0799, narisawa-yoshihiro.com





9.
 D.O.M. , Σάο Πάολο, Βραζιλία
Ο αντισυμβατικός σεφ Alex Atala προτείνει μια νεωτερίστικη βραζιλιάνικη κουζίνα που εμπνέεται από τους θησαυρούς του Αμαζονίου. Άγρια χόρτα, καρποί με σπάνια αρώματα, ποταμίσια ψάρια, σπάνιες τοπικές ποικιλίες ρυζιού κι άλλα υλικά που μεταφέρονται από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Βραζιλίας βρίσκουν μια θέση σε πιάτα που αποτελούν έργα τέχνης. Rua Barão de Capanema, 549, Jardins, +55 11 3088 0761, domrestaurante.com.br/pt-br/home.html





10. Gaggan, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Το φαγητό του δρόμου της πατρίδας του, Καλκούτα, και η θητεία του στο περίφημο El Bulli αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον σεφ Gaggan Anand, που άνοιξε το πρωτοποριακό εστιατόριό του στο κέντρο της Μπανγκόκ το 2010. Ινδική κουζίνα με τολμηρή, παιχνιδιάρικη διάθεση και νεωτεριστικές μεθόδους μαγειρικής. 68/1 Soi Langsuan, Ploenchit Road, Lumpini, +66 2 652 1700,eatatgaggan.com


    



Δείτε εδώ τα υπόλοιπα εστιατόρια της λίστας.

Tags:Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2015 

Προηγούμενο

4 εντυπωσιακά εστιατόρια μέσα σε σταθμούς τρένων

Επόμενο

Κεφαλονιά: Τα πιο νόστιμα τραπέζια της