Οι πιο ξεχωριστές ταβέρνες στις Κυκλάδες

Η κόρη του Μιχάλη, Δονούσα
Το καλύτερο εστιατόριο του νησιού βρίσκεται στη Μερσίνη το ορεινό χωριό πανέμορφο χωριό με την αστείρευτη πηγή. Από τις κουζίνες της κυρ. Κούλας βγαίνουν πιάτα που συνδυάζουν ντόπια υλικά, κυκλαδίτικες γεύσεις με μικρασιάτικες αναφορές. Όλα σερβίρονται στη περιποιημένη αυλή με την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και τους αιχμηρούς βράχους. Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε την υπέροχη ξινομυζήθρα, η οποία ψήνετε σε φύλλο και γαρνίρετε με μαρμελάδα πιπεριάς. Από τα υπόλοιπα του μενού, δύσκολα κάτι θα σας απογοητεύσει. τηλ.: 6984618807, 2285772322

photo: Shuttertock

Βιλαέτι, Επάνω Κάμπος, Ίος
Κατευθυνόμενοι προς τις βόρειες παραλίες της Ίου, στον Επάνω Κάμπο, μόλις 4 χιλιόμετρα από τους ανεμόμυλους θα συναντήσετε την ταβέρνα. Στην ήσυχη βεράντα θα γευτείτε σπιτική κουζίνα με πιάτα όπως ψημένο στο ξυλόφουρνο τρυφερό κατσικάκι και αρνάκι μυρωδάτο στη γάστρα αλλά και μοσχαράκι παντρεμένο με ντόπιο τυρί στο πήλινο. Δεν λείπουν μεζεδάκια όπως ρεβυθοκεφτέδες, τσιμέτια, κολοκυθοκεφτέδες και πίτες με σπιτικό φύλλο. Insider tip: Τα κρεατικά τα διαλέγει η Άννα από ντόπιους παραγωγούς και τα λαχανικά είναι από το μποστάνι της.

 
Αρχιπέλαγος, Παναγία Κανάλα, Κύθνος
Από το 1981 σερβίρει σπιτικό φαγητό από τα χέρια της κυρίας Ελένης, η οποία βάζει στην κουζίνα της μόνο φρέσκες πρώτες ύλες από το μποστάνι του Μπάρμπα -Κώστα πίσω από την ταβέρνα της. Δοκιμάστε κατσικάκι κοκκινιστό, κότσι χοιρινό στη γάστρα αλλά και παραδοσιακές συνταγές όπως ταραχτό, τζηλαδιά, σύγκλινο και σφουγγάτα. Διαθέτουν και φροντισμένα δωμάτια. 

 
Αξιώτισσα, Καστράκι, Νάξος
Όλα τα νόστιμα προϊόντα της προικισμένης γης του νησιού μετατρέπονται εδώ σε μικρά έργα τέχνης με σοφιστικές πινελιές σε μια υπέροχα δροσερή βεράντα από την οποία δε σταματά ποτέ η καλή μουσική. 
 
photo: Shuttertock

Θαλάμι, Αμπελάς, Πάρος
Προσιτές τιμές, τεράστιες μερίδες που χορταίνουν δυο, σπιτικά εκτελεσμένες συνταγές. Χρειάζεστε κι άλλες δικαιολογίες για να το αναζητήσετε; 
 
 
Της Ρόζας, Βουρβούλος, Σαντορίνη
Η κυρία Ρόζα είναι σαν να σε έχει καλέσει στη κουζίνα του σπιτιού της. Υπέροχα μαγειρευτά και παραδοσιακή σαντορινιά κουζίνα. Τα σαντορινιά προϊόντα έχουν τη τιμητική τους και εδώ, αφού η κυρία Ρόζα έχει τα μποστάνια της. Κορωνίδα οι ντοματοκεφτέδες, αλλά και τα μαγειρευτά, από μουσακά μέχρι βέβαια το φημισμένο της κουνέλι (κρασάτο ή με ντομάτα), αλλά και πιτσούνια, όποτε προκύψει κυνήγι. Μαζί και τα ψάρια της- σμέρνα, σαλάχια και ό,τι άλλο προκύψει από τη ψαριά. Χαρακτηριστικό είναι το καλό της τηγάνι που αφήνει τα ψαράκια ζουμερά και τραγανά. Οι μυημένοι, αναζητήστε την «αιματιά», παραδοσιακό πιάτο: εντεράκι γεμισμένο με ρύζι και συκώτι. Και για το τέλος; Καλύτερα ζητήστε ένα απλό, δροσερό γιαουρτάκι. Τηλ.: 22860-24378
 
photo: Shuttertock

Μεταξύ μας, Έξω Γωνιά, Σαντορίνη
Τα πιάτα του έχουν έντονες επιδράσεις της χανιώτικης κουζίνας χωρίς όμως να λείπουν και οι σαντορινιές κλασικές επιλογές. Μην χάσετε την πικάντικη Κρητική τηγανιά αλλά και την φέτα σε φύλλο κρούστας. Εκτός από ντόπια κρασιά θα βρείτε και εξαιρετικό ρακί και ούζο. Το προτιμούν όσοι θέλουν ησυχία μιας και εδώ η βουή του πλήθους δεν φτάνει. Προσφέρει επίσης εντυπωσιακή θέα στην Αρχαία Θήρα και την Ανάφη. Τηλ.: 22860 31323

photo: Shuttertock

Ψαροταβέρνα της Καλής, Λιβάδι, Σέριφος
H Καλή επιμελείται τα πάντα πριν φτάσουν στο πιάτο σας. Από τα θαλασσινά πιάτα της δεν υπάρχει κάτι που υπερτερεί, ίσως όμως αν έχει μείνει μια μερίδα καλαμάρι να μην σκεφτείτε κάτι διαφορετικό. Οι σαλάτες είναι ολόφρεσκες. 
 
photo: Shuttertock

Δριμόνι, Απολλωνία, Σίφνος
Στο ολοκαίνουριο και πολύ προσεγμένο του μεζεδοπωλείο ο Γιώργος Πατριάρχης (με θητεία στο Elies Resorts και το Περιβόλι) ετοιμάζει από το Δεκέμβρη του 2013 εμπνευσμένα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Στη βεράντα η θέα φτάνει στην Πάρο και την Αντίπαρο και στα πιάτα καταφτάνουν πιάτα όπως ψαρονέφρι με σύκα. Τηλ.: 22840 31434



Δείτε περισσότερες ταβέρνες στις Κυκλάδες κάνοντας κλικ εδώ

Tags:Κυκλάδες Αμοργός Δονούσα 

Προηγούμενο

Λευκάδα: Γεύμα στους εγκρεμνούς

Επόμενο

Λονδίνο: 10 εστιατόρια με αστέρι Michelin