Ποια είναι τα παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου;

Στα τραπέζια τους έχουν καθίσει μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα της ιστορίας και του πολιτισμού- από τον Μότσαρτ μέχρι τον Αϊνστάιν-, ενώ ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν με την αίγλη και τη φινέτσα μιας άλλης εποχής.

Rules Restaurant, Λονδίνο 
O Τσάρλι Τσάπλιν, o Λόρενς Ολίβιε και ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξαν πελάτες του παλαιότερου εστιατορίου του Λονδίνου, που βρίσκεται στο Covent Garden και άνοιξε τις πόρτες του το 1798. Στο μενού πρωταγωνιστούν κλασικά πιάτα όπως πίτα με νεφρά μοσχαρίσια, αλλά αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά θα βρείτε και πιο μοντέρνες προτάσεις (υπάρχει ακόμα κοκτέιλ με το όνομα Kate Middleton!). 35 Maiden Lane, Covent Garden, +44 20 7836 5314, www.rules.co.uk



St. Peter Stiftskeller, Σάλτσμπουργκ
Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 803 και, σύμφωνα με τις φήμες, έχει σερβίρει από τον Μότσαρτ μέχρι τον Χριστόφορο Κολόμβο! Παρά την ιστορία του, μην περιμένετε ξεπερασμένα πιάτα. Η κουζίνα του εστιατορίου, υπό την επίβλεψη του σεφ Andreas Krebs, προσφέρει έναν συνδυασμό από εκλεπτυσμένα αυστριακά πιάτα και μοντέρνα ευρωπαϊκή κουζίνα με τοπικά υλικά. Sankt-Peter-Bezirk 1/4, +43 662 8412680, www.stpeter.at



Tavares, Λισαβόνα 
Μια λαμπερή τραπεζαρία, διακοσμημένη με αστραφτερούς πολυελαίους και επιχρυσωμένα πάνελ σε μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής- συγκεκριμένα του 1784, όταν και άνοιξε. Το μενού των 5 πιάτων περιλαμβάνει εκλεπτυσμένες γαλλικές και πορτογαλικές γεύσεις.  R. da Misericórdia 37 R/C, +351 21 342 1112, www.restaurantetavares.net



Botin, Μαδρίτη 
Βρίσκεται σε ένα στενάκι πίσω από την Plaza Mayor και αναφέρεται σε βιβλία του Μπενίτο Πέρεθ Γκαλντός και του Χέμινγουεϊ. Λέγεται μάλιστα ότι ο Γκόγια, νεαρός και πριν γίνει ακόμη ζωγράφος, εργαζόταν εδώ το 1765, όταν το διάσημο εστιατόριο ήταν ένα μικρό πανδοχείο. Δεκάδες τουρίστες και Μαδριλένοι γεμίζουν καθημερινά τη ρετρό σάλα με το ξύλινο ταβάνι και τα ασπρόμαυρα πλακάκια για να δοκιμάσουν το νοστιμότατο cochinillo, γουρουνάκι γάλακτος που ψήνεται στον παλιό ξυλόφουρνο του 1725. Άλλες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το μοσχαρίσιο φιλέτο με μανιτάρια και η ομελέτα με μαύρο λουκάνικο και πατάτες. Calle Cuchilleros 17, 0034 913664217, www.botin.es



La Tour d’Argent, Παρίσι
Αυτό το εστιατόριο εντυπωσιάζει τους Παριζιάνους καλοφαγάδες με παραδοσιακή γαλλική κουζίνα από το 1500. Σπεσιαλιτέ του (από το 1919) είναι η πάπια που σερβίρεται με σάλτσα από αίμα και μεδούλι. Τολμήστε να δοκιμάσετε αυτό το διάσημο πιάτο συνοδεύοντάς το με ένα κρασί από το κελάρι του, το οποίο επιβίωσε από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 15 Quai de la Tournelle,+33 1 43 54 23 31, www.latourdargent.com



Die Letzten Instanz, Βερολίνο
Με ιστορία που ξεκινά από το 1621, είναι λογικό η λίστα των διάσημων επισκεπτών του να είναι τεράστια. Από εδώ έχουν περάσει ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Μπετόβεν, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Waisenstraße 14-16, +49 30 2425528, zurletzteninstanz.com.



Zum Franziskaner, Στοκχόλμη 
Παρά το γεγονός ότι το σημερινό κτίριο χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα, το φαγητό παραμένει σχεδόν το ίδιο με την εποχή που Γερμανοί μοναχοί ίδρυσαν το εστιατόριο (το 1421). Το πλούσιο μενού συνδυάζει την κληρονομιά των ιδρυτών με σκανδιναβικές επιρροές. Δοκιμάστε χωριάτικο λουκάνικο isterband, ψητό χοιρινό Βαυαρίας ή ελάφι και συνοδεύστε με μία από τις πολλές γερμανικές μπύρες. Skeppsbron 44, +46 8 411 83 30, www.zumfranziskaner.se


Δείτε περισσότερα ιστορικά εστιατόρια κάνοντας κλικ εδώ. 

Tags:εστιατόρια Μαδρίτη Λονδίνο Παρίσι Στοκχόλμη 

Προηγούμενο

Τι μαγείρεψε στη Νάξο ο Anthony Bourdain;

Επόμενο

Ρώμη: Πού σερβίρεται ο καλύτερος εσπρέσο;