Πώς τρώνε τις τηγανητές πατάτες στον κόσμο;

"Αμαρτωλό" street food αλλά και μεγάλη αδυναμία των καλοφαγάδων, σκέτες, με σος ή ως συνοδευτικό, οι τηγανητές πατάτες λατρεύονται απ’ όλες τις ηλικίες σε όλο τον κόσμο. Ας κάνουμε ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι για να δούμε πώς τις προτιμούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη. 


Καναδάς-Poutine
Το 1957, ο Γαλλοκαναδός σεφ Fernand Lachance παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα εκδοχή για τηγανητές πατάτες, που έγινε δημοφιλής σε ολόκληρο τον Καναδά και σερβίρεται σήμερα παντού- ακόμα και μεγάλες αλυσίδες fast food τις έχουν εντάξει στο μενού τους. Το καναδέζικο poutine είναι μια νόστιμη «γιορτή θερμίδων». Οι φρεσκοτηγανισμένες πατάτες πασπαλίζονται με χοντρά κομμάτια τυριού και περιχύνονται με μπόλικη σάλτσα gravy. 



Ισπανία-Patatas Bravas
Είναι ίσως το πιο γνωστό ισπανικό μεζεδάκι αφού σερβίρεται σε κάθε tapas bar: κυβάκια από τραγανές, χρυσαφένιες πατάτες βουτηγμένα σε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Είναι ένα εύκολο στην παρασκευή του πιάτο και πολύ γευστικό όταν γίνει με τον σωστό τρόπο: οι πατάτες βράζουν πρώτα για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό και αφού στεγνώσουν, τηγανίζονται για να συνδυαστούν στη συνέχεια με την πικάντικη σάλτσα. 



Γερμανία-Bratkartoffeln 
Τραγανές έξω και μαλακές στο εσωτερικό τους, οι παραδοσιακές πατάτες bratkartoffeln είναι ένα από τα πιο νόστιμα γερμανικά και αυστριακά πιάτα, που συνοδεύει ιδανικά λουκάνικα και μπύρα. Πρώτα βράζονται, ύστερα κόβονται σε ισοπαχείς ροδέλες και στη συνέχεια μπαίνουν στο τηγάνι μαζί με κρεμμύδι και μπέικον για να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.



Βέλγιο- Frites 
Το Βέλγιο φημίζεται για τη σοκολάτα, τις βάφλες και, φυσικά, τις τηγανητές πατάτες. Οι βελγικές τηγανητές πατάτες αποτελούν αναμφίβολα ένα γαστριμαργικό θησαυρό της χώρας. Διπλοτηγανίζονται και σερβίρονται σε χάρτινο κώνο συνοδευμένες με μαγιονέζα. Τα μύδια με πατάτες τηγανητές (Moules-frites) είναι ένα από τα διασημότερα πιάτα της τοπικής κουζίνας, που κάθε επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.



Μ. Βρετανία-Chips 
Οι Βρετανοί προτιμούν τις τηγανητές πατάτες τους χοντροκομμένες με αλάτι και ξύδι, ενώ τις οποίες συνοδεύουν τις περισσότερες φορές με ένα ζουμερό φιλέτο μπακαλιάρου τυλιγμένο σε χρυσαφί, τραγανό κουρκούτι- το γνωστό fish & chips.



Ολλανδία- Patatje oorlog
Οι Ολλανδοί έχουν κάποιες πολύ ιδιαίτερες λιχουδιές, όπως αυτές τις τηγανητές πατάτες με σάλτσα φιστικιού, μαγιονέζα και ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι. Είναι πολύ δημοφιλείς και θα τις βρείτε σε πολλά μαγαζιά στο Άμστερνταμ. 



Κένυα-Masala chips 
Χαρακτηριστικό πιάτο της τοπικής κουζίνας, οι πατάτες Masala είναι πικάντικες και σκορδάτες. Αφού διπλοτηγανιστούν, ανακατεύονται με μια πικάντικη σάλτσα με βάση ντομάτας. Λίγες σταγόνες φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού δίνουν την τελική πινελιά.



Περού-Salchipapas 
Δημοφιλές street food όχι μόνο στο Περού, αλλά σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Σε αυτό το πιάτο, οι τηγανητές πατάτες ανακατεύονται με λουκάνικο κομμένο σε μπουκιές και σερβίρονται με διάφορες σάλτσες όπως κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα και aji (chili).



Ιαπωνία- Furaido poteto 
Εκ πρώτης όψεως, οι τηγανητές πατάτες στην Ιαπωνία (furaido poteto) δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις κλασικές που όλοι γνωρίζουμε. Τα διάφορα toppings όμως που προστίθενται- σάλτα σόγιας, φύκια, σουσάμι, καρυκεύματα κ.ά.- είναι αυτά που κάνουν τη γευστική διαφορά.

Tags:πατάτες Καναδάς Γερμανία Αγγλία Ισπανία Ιαπωνία Βέλγιο Περού Ολλανδία 

Προηγούμενο

Καστοριά: 10 ξεχωριστές προτάσεις για φαγητό

Επόμενο

Αθήνα: Η νέα street food τάση επιβάλει σούπα