Γεύσεις Χριστουγέννων στην Ευρώπη;

Κάθε χώρα έχει τις δικές της γευστικές προτιμήσεις για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Ας κάνουμε ένα μικρό γαστρονομικό ταξίδι για να δούμε με τι πιάτα στολίζουν το γιορτινό τους τραπέζι οι Ευρωπαίοι. Ακόμα κι αν δεν ταξιδέψετε για να τα δοκιμάσετε, αξίζει τουλάχιστον να τα γνωρίσετε.  


Γαλλία

Στο εορταστικό τραπέζι των Γάλλων συναντάμε μεγάλη ποικιλία γεύσεων - από στρείδια, φουά γκρα και καπνιστό σολομό για ορεκτικό μέχρι ψητή χήνα και γεμιστή γαλοπούλα στα κυρίως. Ακολουθεί για επιδόρπιο ο εντυπωσιακός κορμός των Χριστουγέννων (Buche de Noel), γεμισμένος με κρέμα σοκολάτας ή κάστανου και καλυμμένος με γκανάς σοκολάτας πάνω στην οποία γίνονται σχέδια για να μοιάζει με κούτσουρο. Υπέροχα αφρώδη κρασιά συνοδεύουν τα πιάτα.



Γερμανία 

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι Γερμανοί προτιμούν κυνήγι, ψάρι (κυπρίνο) και γεμιστή χήνα. Όσο για τα συνοδευτικά, αγαπούν τις πατάτες και το γλυκό κόκκινο λάχανο. Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων είναι το κέικ φρούτων που πασπαλίζεται με άφθονη ζάχαρη άχνη (Stollen), ενώ το πιο αγαπημένο ποτό είναι, φυσικά, το ζεστό κόκκινο κρασί με κανέλα και γαρύφαλλα (Glühwein).



Αγγλία
Η ψητή γαλοπούλα έχει την τιμητική της, μαζί με πατάτες φούρνου και λαχανικά. Στο τραπέζι μπαίνουν, επίσης, λαχανάκια Βρυξελλών και cranberry sauce. Για γλυκό, η παραδοσιακή πουτίγκα Χριστουγέννων αλλά και mince pies, δηλαδή ταρτάκια με γέμιση από φρούτα, μπαχαρικά και αλκοόλ.



Πορτογαλία

Τη γιορτινή περίοδο η Λισαβόνα γεμίζει με μυρωδιές από φρεσκοψημένα κέικ και γλυκίσματα, με επισκέπτες και ντόπιους να κάνουν ουρές έξω από τις pastelarias (ζαχαροπλαστεία) για να τα αγοράσουν. Το διασημότερο γιορτινό γλυκό είναι το bolo rei, το «κέικ του βασιλιά» με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Θα το δείτε σχεδόν παντού μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου- μετά δεν έχει μείνει ούτε ψίχουλο. Ο μπακαλιάρος, το εθνικό φαγητό των Πορτογάλων, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το χριστουγεννιάτικο μενού. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, τον τρώνε βραστό με διάφορα λαχανικά. 



Ισπανία

Οι Ισπανοί τα Χριστούγεννα τιμούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, χωρίς ωστόσο να λείπουν από τα γιορτινά μενού το ψητό αρνί, η γεμιστή γαλοπούλα και η πάπια. Κάστανα και ξηροί καρποί συνοδεύουν τα πιάτα τους. Για επιδόρπιο υπάρχει μια ποικιλία από γλυκά αραβικής καταγωγής, που φτιάχνονται κυρίως από μέλι, αυγό και αμύγδαλα, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και το ξακουστό turrón (ένα είδος μαντολάτου). Άλλα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα polvorones, mantecados και mazapanes.



Δανία

Δεν γίνεται να περάσεις Χριστούγεννα στη Δανία χωρίς να δοκιμάσεις την περίφημη πουτίγκα ρυζιού με ζεστό σιρόπι κεράσι, που κρύβει μέσα της ένα μεγάλο αμύγδαλο.  Όσο για το παραδοσιακό δείπνο, αυτό αποτελείται από αποτελείται από πάπια ή χοιρινό ψητό, που συνοδεύεται από βραστές πατάτες, κόκκινο λάχανο βρασμένο και gravy. 



Τσεχία
Ο κυπρίνος, το λιπαρό και ευτραφές ψάρι, είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Τσέχων. Τον συνοδεύουν με βραστές πατάτες ή πατατοσαλάτα. Τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η αγορά της Πράγας γεμίζει με τεράστιες δεξαμενές με ψάρια από τα γνωστά ιχθυοτροφεία της Νότιας Βοημίας. Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι επίσης μέρος της γιορτής στην Τσεχία. Μερικά από αυτά καταλήγουν ως δώρα και συνήθως είναι με βανίλια, πασπαλισμένα με αμύγδαλα, μπισκότα Linz και μπισκότα με πιπερόριζα και μέλι.

Tags:Χριστούγεννα 

Προηγούμενο

Τα 10 καλύτερα ορεινά εστιατόρια της Ευρώπης

Επόμενο

Γρήγορες συνταγές για τα Χριστούγεννα