Αθήνα: Tα ρετρό ταβερνάκια που πρέπει να επισκεφτείτε.

Κουτούκια από τα παλιά, υπόγεια στέκια που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, τραπεζάκια με καρό τραπεζομάντιλα κάτω από κληματαριές, μερακλίδικες ελληνικές γεύσεις και κρασί από το βαρέλι. Επτά θρυλικά ταβερνάκια της Αθήνας συνεχίζουν το μύθο τους και μας σερβίρουν αυθεντικό και τίμιο φαγητό. 


Οικονόμου

Ιστορική ταβέρνα στα Πετράλωνα, με εξαιρετικά μαγειρευτά και περιβάλλον που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’30- τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε να λειτουργεί. Ανανεωμένη πλέον, γνωρίζει νέες δόξες και συγκεντρώνει στα τραπέζια της νοσταλγούς των γεύσεων του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού. Κορυφαία πιάτα ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι, οι λαχανοντολμάδες και το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Θα τα συνοδεύσετε με χύμα κρασί, δικής τους παραγωγής. Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555, από €15 το άτομο.



Κληματαριά 

Διανύει την πορεία της μέσα στο χρόνο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Θεάτρου. Γενιές και γενιές έχουν αφεθεί στη γλύκα του καλού βαρελίσιου κρασιού, στις καλομαγειρεμένες παραδοσιακές γεύσεις και στα ακούσματα αξιόλογων μουσικών σχημάτων. Ο Περικλής και η Μαρία μαγειρεύουν με μεράκι και πρώτες ύλες από την αγορά νόστιμα πιάτα χωρίς περιττές φιοριτούρες. Στα τραπέζια καταφθάνουν χειροποίητο ψωμάκι, σπιτικές πίτες, μαμαδίστικο γιουβέτσι, κόκορας κοκκινιστός και κατσικάκι στη γάστρα. Πλατεία Θεάτρου 2, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ.: 210 3216629, klimataria.gr, από €15 το άτομο (κεντρική φωτό)



Καραβίτης 
Κλασικό ταβερνάκι στη γειτονιά του Παγκρατίου, με ιστορία από το 1926. Τους ζεστούς μήνες, τα τραπέζια στρώνονται και στην όμορφη αυλίτσα απέναντι. Το φαγητό είναι παραδοσιακό και τίμιο. Εδώ θα έρθετε για μυρωδάτα κεφτεδάκια, τραγανά απ’ έξω και μαλακά μέσα, ζεστά βραστά χόρτα, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, μπεκρή μεζέ και κρέατα αριστοτεχνικά ψημένα και σε χορταστικές μερίδες. Και, για το τέλος, ζεστός σιμιγδαλένιος χαλβάς. Αρκτίνου & Παυσανίου, Παγκράτι τηλ. 210 7215155, από €15 το άτομο.



Το Τριφύλλι
Στο ιστορικό οινομαγειρείο των Αμπελοκήπων, πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟ, η ατμόσφαιρα έχει μείνει σε περασμένες δεκαετίες. Ένα χαμηλό σπιτάκι στριμωγμένο ανάμεσα στις πολυκατοικίες, μια μικρή αυλή, ξύλινα βαρέλια από τη μία και τραπέζια φορµάικα από την άλλη, πράσινη λαδομπογιά στους τοίχους και στο βάθος ένα κουζινάκι. Στα τραπέζια ψιλοκομμένη τηγανητή συκωταριά, αφράτα κεφτεδάκια, εξαιρετικοί ντολμάδες (το καλοκαίρι με αμπελόφυλλο, το χειμώνα με λάχανο), μαμαδίστικες κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες, μπακαλιάρος σκορδαλιά και καλό χύμα κρασί από το βαρέλι.  Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6446585, από €10 το άτομο.

Ο Πειναλέων
Στη Νεάπολη, στην οδό Μαυρομιχάλη, στεγάζεται αυτή η ιστορική ταβέρνα από το 1975. Ιδιοκτήτης σήμερα είναι ο Μακάριος Αβδελιώδης, αδελφός του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, που είναι εξαιρετικός μάγειρας. Σταθερή αξία είναι η νόστιμη φάβα, οι γίγαντες, τα γιαπράκια, τα γεμιστά κρεμμύδια και το κοκκινιστό μοσχαράκι. Δοκιμάστε επίσης το λουκούμι χοιρινό με μαστίχα, το κοτόπουλο με μαστίχα και ταχίνι και τις πανσέτες στο φούρνο με θυμάρι και μέλι. Φινάλε με γλυκό κέρασμα: βανίλια υποβρύχιο, χαλβάς σιμιγδαλένιος ή κάποιο χιώτικο γλυκό κουταλιού. Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια, τηλ. 210 6440945, από €15 το άτομο.

Tags:Aθήνα φαγητό ταβέρνα 

Προηγούμενο

Η Αθήνα στο πιάτο: 10+1 ταράτσες για φαγητό με πανοραμική θέα

Επόμενο

Αθήνα: Που θα βρείτε τα πιο υγιεινά γλυκά.