Αθήνα: Φύγαμε για ζυμαρικά στα βόρεια

Τα βόρεια προάστια βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο με νέες αφίξεις αλλά και σταθερές αξίες για φαγητό. Αυτή τη φορά κάναμε μια γευστική βόλτα αφιερωμένη στα ζυμαρικά και βρήκαμε πού θα φάτε τα καλύτερα.

Dal Professore  
Ο “καθηγητής” της αυθεντικής, παραδοσιακής ιταλικής μακαρονάδας, Νίκος Δημητροκάλης, γυρίζει με το αυτοκίνητό του τα χωριά της Ιταλίας προκειμένου να ανακαλύψει σπάνιες γεύσεις και κατόπιν να μας μυήσει σε αυτές. Χειροποίητα ζυμαρικά, σάλτσες βασισμένες σε γνήσιες ιταλικές συνταγές, φίνες γεύσεις και κομψό περιβάλλον. Δοκιμάστε λαζάνια με ραγού Bolognese και φοντύ παρμεζάνας και αφήστε χώρο για τιραμισού στο τέλος. Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ: 210 6109988, www.dalprofessore.gr, από €25 το άτομο.



Il Covo
Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην ανερχόμενη εστιατορική πιάτσα των Βορείων Προαστίων, αποτελεί αγαπημένο στέκι για αυθεντική ιταλική κουζίνα σε ένα χαλαρό και μοντέρνο χώρο με ξυλόφουρνο. Εννοείται ότι θα βρείτε ωραίες σαλάτες, πίτσες και πιάτα κρεατικών αλλά αυτή τη φορά θα έρθετε για τα εξαιρετικά ζυμαρικά: fettuccine με φρέσκο ιταλικό λουκάνικο, τρίμμα αυγοτάραχου και ξύσμα από lime, φρέσκα agnolotti γεμιστά με κρέμα πολέντα σε σάλτσα ραγού μανιταριών, αυθεντική καρμπονάρα και παπαρδέλες με ραγού μόσχου είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Αφήστε χώρο για το αέρινο τιραμισού. Π. Τσαλδάρη 32, Μελίσσια, τηλ.: 210 6095300, από €25 το άτομο.



Καλωσόρισμα του Αντώνη  
Για μακαρονάδα αλά ελληνικά, θα καθίσετε κάτω από τα δέντρα της αυλής ή στον κομψό εσωτερικό χώρο. Το δυνατό χαρτί του δεν είναι ούτε η αστακομαρονάδα ούτε τα φρέσκα ιταλικά ζυμαρικά με τρούφα. Είναι η χορταστική κατσικομακαρονάδα: πεντατρύφερο κατσικάκι γάλακτος σιγοβράζεται με φρέσκια ντομάτα και πελτέ, σβήνεται με σαντορινιό κρασί vinsanto και υποδέχεται στη σάλτσα του χοντρό μακαρόνι. Το ίδιο λαχταριστός είναι και ο κόκορας κοκκινιστός, πάντα με χοντρό μακαρόνι. Γεωργίου Λύρα 41, Νέα Κηφισιά, τηλ: 210 8017869, από €20 το άτομο.



Trattoria
Εδώ και χρόνια ο Vincenzo μυεί τους φανατικούς του στα μυστικά της ναπολιτάνικης κουζίνας. Στο ιταλικό εστιατόριό του θα γευτείτε ωραίες πίτσες αλλά ο λόγος για να έρθετε είναι τα φρέσκα ζυμαρικά που παρασκευάζονται με τον πιο παραδοσιακό τρόπο. Ό,τι κι αν επιλέξετε είναι φανταστικό: fetuccine με σάλτσα πορτσίνι, φρέσκα ραβιόλι γεμιστά με ρικότα και σπανάκι σερβιρισμένα με σάλτσα 4 τυριών ή bucatini all' amatriciana με σάλτσα ντομάτας και καυτερή πιπεριά, είναι μόνο μερικά από τα πιάτα. Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6253633, http://italiko-estiatorio.gr, από €25 το άτομο.



Osteria Da Claudio
Η αθηναϊκή εκδοχή του φημισμένου σιφνέικου εστιατορίου. Στην όμορφη osteria του Claudio με τα ξύλινα τραπέζια και τη ζεστή ατμόσφαιρα, βασιλεύει το καλό σπιτικό ιταλικό φαγητό. Θα γευτείτε πιάτα όπως ταλιολίνι Siora Marisa (με δροσερή σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και βασιλικό) ή all time classic καρμπονάρα και φρέσκα ζυμαρικά με γαρίδες. K.Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6834228, www.osteriadaclaudio.com, από €20 το άτομο.



Σπίτι neat eat + drinks
Σε ένα πολύ ωραίο χώρο στη Νέα Φιλοθέη, με ανοιχτή κουζίνα και χαλαρή ατμόσφαιρα, στο πρώτο από τα δύο μαγαζιά – το δεύτερο θα το βρείτε στη Γλυφάδα – θα γευτείτε ωραία μεσογειακή κουζίνα με σαλάτες, πίτσες, ζυμαρικά και μια σειρά από κύρια πιάτα. Ξεχωρίζει η αυθεντική καρμπονάρα με χοντρές, φρέσκιες ταλιατέλες, guanciale (αλλαντικό από χοιρινό μάγουλα), πεκορίνο και φρέσκο αβγό, σπαγγέτι με ρόκα, τζίντζερ, κολοκύθι, ελαιόλαδο, πεκορίνο και κουκουνάρι αλλά και τα μαμαδίσια κεφτεδάκια με μακαρόνια και κόκκινη σάλτσα. Καποδιστρίου 42, Ν. Φιλοθέη, τηλ.: 2106850950, www.spiti.co, από €20 το άτομο.



Parlo
Συμπληρώνει φέτος το δεύτερο χρόνο του στο Νέο Ψυχικό σε ένα χώρο με μοντέρνο στυλ, ιδανικό για casual δείπνο αλλά και κυριακάτικο τραπέζι. Εξαιρετική είναι η πίτσα με ναπολιτάνικο πεπερόνι, φρέσκα αυγά, λάδι τρούφας και ταλέτζιο, αλλά αυτά που θα σας ξελογιάσουν είναι τα ζυμαρικά: φρέσκα μαύρα λινγκουίνι με μελάνι σουπιάς, σολομό, κρέμα σαφράν και άνηθο, παπαρδέλες με τρούφα και κοτόπουλο, σπαγγέτι καρμπονάρα με πανσέτα, κολοκυθάκια, αβγό και παρμεζάνα ή fetuccini με τα μανιτάρια porcini. Για επιδόρπιο ζητήστε τη φανταστική πάβλοβα με τέλεια κρέμα μασκαρπόνε, μαρέγκα, σαντιγί και φράουλες. Αδριανείου 25Α, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 2130365719, από €20 το άτομο.



Κήπος
Φανταστείτε έναν υπέροχο κήπο με την τεράστια φιστικιά να αγκαλιάζει την μπροστινή αυλή και στο τραπέζι σας να φτάνουν βιολογικά προϊόντα από το νησί της Άνδρου, κρέατα από επιλεγμένες ελληνικές φάρμες, φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά. Στον Κήπο, λοιπόν, οι ιταλικές συνταγές παντρεύονται άψογα με τα πιο εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα: καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα Δράμας και λευκή σάλτσα αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο, φουσίλι με πέστο ελιάς, ντοματίνια, δυόσμο και μελίχλωρο Λήμνου και λιγκουίνι με γαρίδες, ούζο Μυτιλήνης και ντοματίνια. Υπέροχος και ο εσωτερικός χώρος με φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ, τις “Πεταλούδες” του Γιώργου Κυπρή, αλλά και πίνακες ζωγραφικής ιδιαίτερης αισθητικής προερχόμενοι από ιδιωτική συλλογή. Αγίου Ιωάννου 100, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6006004, από €25 το άτομο.



Tags:αθήνα ζυμαρικά 

Προηγούμενο

Αθήνα: Τα καλύτερα ζυμαρικά στο κέντρο

Επόμενο

Αρεόπολη - Λιμένι: Τα καλύτερα τραπέζια τους