Αγία Παρασκευή: Τα καλύτερα τραπέζια της

Στην πολύβουη γειτονιά των βορείων προαστίων κάνουμε το γύρο του κόσμου με ένα πιάτο: από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, επιστρέφουμε στην Πόλη και φτάνουμε στη Νάπολη και την Άπω Ανατολή. 


Ρωμανάκια
Σταθερή αξία για αυθεντική κρητική κουζίνα με γρήγορο σέρβις και τραπεζάκια έξω. Θα γευτείτε σταμναγκάθι ζεματιστό με καπνιστό απάκι, γραβιέρα Κρήτης, σπασμένο ντάκο και αυγό ποσέ, αρνάκι γάλακτος στο φούρνο πάνω σε κληματόβεργες και χονδροκομμένες πατάτες ή ρολό κοτόπουλο με απάκι, γραβιέρα και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς που συνοδεύεται με σαλάτα σταμναγκάθι και δεντρολίβανο (Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, τηλ.: 210 6532278, από €20 το άτομο).



Nama
Στο προσεγμένο εσωτερικό του θα κάνετε ένα γευστικό ταξίδια στην Κίνα αλλά και στην Άπω Ανατολή με πιάτα από το Βιετνάμ και την Ιαπωνία. Εδώ και 25 χρόνια σερβίρει sushi, χορταστικές σούπες, γλυκόξινο χοιρινό, τραγανή πάπια με μυστική συνταγή, κοτόπουλο με φρέσκο ανανά και τριμμένη καρύδα, φιλέτο μοσχάρι και φρέσκο μάνγκο και καντονέζικο ρύζι, τραγανά spring rolls και σπέσιαλ noodles. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη Vietnamese και sushi buffet (απεριόριστη κατανάλωση) με 19€ κατ’ άτομο, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη Chinese buffet με 15€ κατ’ άτομο, ενώ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή Chinese & sushi buffet με 23 €  (Κύπρου 50, τηλ.: 210 6008936, http://nama.gr).



Νήσων Γη  
Στην πανέμορφη αυλή του που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην πολύβουη λεωφόρο Μεσογείων ή κοιτάζονταν την προστατευμένοι στο προσεγμένο εσωτερικό του χώρο, καθισμένοι αναπαυτικά θα μεταφερθείτε στις γεύσεις των ελληνικών νησιών και της Μεσογείου. Νησιώτικα ντολμαδάκια, καπνιστή μελιτζάνα Σαντορίνης, Μηλέικοι ντοματοκεφτέδες, φρέσκια σουπιά σχάρας με το μελάνι της με σάλτσα από μαραθόριζα και ούζο, Κασιώτικες μακαρούνες με σιτάκα και καραμελωμένο κρεμμύδι ή κότσι μοσχαρίσιο σιγοψημένο για 4 ώρες στο φούρνο με λαχανικά και πατάτες τηγανιτές είναι μερικές από τα εξαιρετικά του πιάτα (Λεωφ. Μεσογείων 356, τηλ: 2106511354, www.nison-gi.gr, από €20 το άτομο, κεντρική φωτό).


Γάιδαρος
Στο παλιό διώροφο κτίσμα το μενού αλλά και η διακόσμηση με αγροτικά εργαλεία, παλιές φωτογραφίες και ξυλόφουρνο σας μεταφέρουν στο χωριό. Στη όμορφη πλακόστρωτη αυλή το καλοκαίρι ή δίπλα στο αναμμένο τζάκι θα απολαύσετε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με σπιτικό φαγητό όπως θα το έφτιαχνε η χρυσοχέρα γιαγιά. Δοκιμάστε κλέφτικο, χοιρινό γεμιστό με τυρί από την Καρδίτσα και κερκυραίικο σοφρίτο στον ξυλόφουρνο, κόκορας κοκκινιστός με λαζάνια ή κατσικάκι λαδορίγανη. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα πετύχετε και ζωντανή μουσική (Σουλίου 52, τηλ.: 210 6004724, από €18 το άτομο).


Nanninela
Στην απλή trattoria του ο Marcello Vitolo φέρνει τις ναπολιτάκες γεύσεις στους λάτρεις της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας. Στο τραπέζι σας καταφτάνει καρμπονάρα με χειροποίητα ζυμαρικά, σαλάτα με ρόκα, κομμάτια παρμεζάνας και λιαστή ντομάτα αλλά και ωραία επιδόρπια όπως η πανακότα με φρούτα του δάσους και αρωματική μους λεμόνι (Πελοποννήσου 13, τηλ: 210 6005622, από €25 το άτομο).



Ο Μωριάς
Σταθερή αξία στην Αγία Παρασκευή από το 1955, αυτή η οικογενειακή ταβέρνα σερβίρει καλό φαγητό, κυρίως κρεατικά, σε λογικές τιμές. Όμορφος χώρος και ακόμα ομορφότερος το καλοκαίρι με τα τραπεζάκια στην αυλή. Όλα τα πιάτα είναι καλοφτιαγμένα και νόστιμα, αλλά τα μαμαδίστικα μπιφτέκια είναι το κάτι άλλο (Ειρήνης 56, τηλ: 2106010129, από €15 το άτομο).



Παπαγεωργίου Οίνος & Γεύσεις
Εδώ και δεκαετίες αυτό το κουτούκι σερβίρει πολίτικες νοστιμιές και ωραίο χύμα κρασί. Πέτρα, παλιά αντικείμενα και φροντισμένος κήπος συνθέτουν το παρεΐστικο σκηνικό στο οποίο θα απολαύσετε ζουμερά παϊδάκια, χωριάτικο λουκάνικο, χειροποίητα μπιφτέκια, γαρδούμπες, καγιανά με φρέσκια ντομάτα και καβουρμά, ελαφρώς πικάντικη χοιρινή τηγανιά, κεμπάπ και χιουνκιάρ μπεγεντί, μεταξύ άλλων (Λεωφόρος Μεσογείων 376, τηλ.: 210 6008885, από €20 το άτομο).



Tags:Αγία Παρασκευή φαγητό 

Προηγούμενο

Τα τοπ ορεινά εστιατόρια της Ευρώπης

Επόμενο

Μιλάνο: πού να φάτε όπως οι ντόπιοι