Παγκράτι: 10 διευθύνσεις για καλό φαγητό

Η πιο ανεβασμένη γειτονιά του κέντρου δεν χρειάζεται συστάσεις. Παλιά στέκια ανανεώνονται, νέα ξεφυτρώνουν συνεχώς και μας κάνουν να επιστρέφουμε για να χορτάσουμε με τα καλύτερα πιάτα τους.

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe
Ελληνική δημιουργική κουζίνα απολύτως πιστή στις ντόπιες πρώτες ύλες και αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα με σύγχρονη διάθεση σε ένα ζεστό μπιστρό που έχει μεγάλο σουξέ και φανατικό κοινό από τη μέρα που άνοιξε. Γαύρος μαρινάτος, χιουνκιάρ μπεγιεντί, καραμαλίδικο λουκάνικο, σαρικόπιτα με ξυνομυζήθρα και μέλι, γαρίδες με μαραθόριζα και αρνάκι στη λαδόκολλα είναι μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις του. Τραπέζια μέσα και έξω -με τα έσω να ενώνονται με του πεζοδρομίου- στη ζωντανή γειτονιά της πλατείας Προσκόπων (Αρριανού 31-33, Παγκράτι, τηλ: 210 7223466, www.tomauroprovato.gr, από €15 το άτομο).



Κατσούρμπος  
Μπορεί όταν ακούμε ζυμαρικά να πηγαίνει ο νους μας στην ιταλική κουζίνα αλλά και η Κρήτη δεν πάει πίσω. Για τα καλύτερα κρητικά ζυμαρικά θα καθίσετε στο vintage καθιστικό του Κατσούρμπου, που θυμίζει σαλόνι παλιού αρχοντικού και κάτι από μπακάλικο άλλης εποχής. Όλες οι πρώτες ύλες καταφτάνουν κάθε εβδομάδα από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού ενώ το αγνό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας είναι από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου. Φροντίστε να δοκιμάσετε μακαρούνες με σάλτσα ντομάτας και φρέσκο ανθότυρο, ζυμαρικά με σταμναγκάθι, στάκα, και μυζήθρα αλλά και ζυμαρικά μούστου με κρέμα ανθότυρου, όλα χειροποίητα, όπως και το ψωμί. Κι αναρωτιέστε για όνομά του, ο "Κατσούρμπος" είναι ήρωας της αναγεννησιακής κρητικής κωμωδίας του Γεωργίου Χορτάτση (Αμύντα 2, τηλ: 210 7222167, www.katsourbos.gr, από €18 το άτομο).



Facce Strane
Σε αυτό το ιταλικό του Παγκρατίου δεν θα δεις “περίεργα πρόσωπα” - όπως σημαίνει το όνομά του – αλλά πρόσωπα που τρώνε με ευχαρίστηση αυθεντικές μακαρονάδες. Επιλέξτε spaghetti με φρέσκο σολομό, φινόκιο, βότκα κ πεπεροντσίνο ή τα παραδοσιακά σιτσιλιάνικα casarecce με μελιτζάνα και μοτσαρέλα. Ιδανικό φινάλε με semifreddo με σοκολάτα (Βασ. Αλεξανδρου 5-7, τηλ. 210 7254500, από €15 το άτομο).



Baba Ghanoush
To απόλυτο στέκι για τους λάτρεις των φαλάφελ. Βρίσκεται στην καρδιά του Παγκρατίου, στην πλατεία Βαρνάβα, και σερβίρει φαλάφελ φτιαγμένα με αυθεντικές συνταγές, σε πίτα ή στο πιάτο. Στην αυθεντική εκδοχή τους σερβίρονται με χούμους, σάλτσα καυτερής πιπεριάς χαρίσα και μπάμπα γκανούς (αραβική μελιτζανοσαλάτα), ενώ υπάρχει και μια πιο ελαφριά, με λαχανικά και γιαούρτι. Νόστιμες και οι φρέσκιες τηγανητές πατάτες, οι σούπες ημέρας και οι δροσερές σαλάτες (Εμπεδοκλέους 25-27, τηλ.: 212105 0351, από €2,70 το φαλάφελ). 



Mystic Pizza & Pasta
Οι πρώτες Mystic pizza ψήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1999, οι υπόλοιπες στην Αθήνα από το 2002. Τα πιάτα τους (πίτσες, ζυμαρικά, πεινιρλί, λαχματζούν, ορεκτικά, σαλάτες και γλυκά) γίνονται μόνο με βιολογικό ελαιόλαδο, θαλασσινό αραφινάριστο αλάτι και στέβια αντί για ζάχαρη, ενώ υπάρχουν και συνταγές με αλεύρι Ντίνκελ (που περιέχει ελάχιστη γλουτένη). Το κατάστημα της μίνι αλυσίδας στο Παγκράτι, πίσω από το Καλλιμάρμαρο, υιοθέτησε πρόσφατα νέο γαστρονομικό προφίλ, με τη λειτουργία του να ενισχύεται με το «Το μπακαλάκι της Mystic Pizza», ένα μικρό μπακάλικο όπου βρίσκεις παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, τα οποία μπορείς να τα αγοράσεις για το σπίτι ή να τα απολαύσεις στα πιάτα του μενού (Φερεκύδου 2, τηλ.: 210 9592092, www.mystic.com.gr, από €12 το άτομο, κεντρική φωτό). 

 

Το Χατίρι
Αν δεν σας ενδιαφέρει η ατμόσφαιρα, σε αυτό το μικρό μαγαζάκι της Ριζάρη θα φάτε νόστιμο, μαμαδίστικο φαγητό σε πολύ προσιτές τιμές. Τα πιάτα του είναι εντελώς σπιτικά, φτιαγμένα με ολόφρεσκα υλικά. Εμείς δοκιμάσαμε ένα ωραιότατο, βελούδινο συκώτι με δεντρολίβανο και σβησμένο στο ξίδι, τυροπιτάκια κατσαρόλας, δηλαδή ραβιόλες με ανθότυρο και άρωμα δυόσμου και μοσχαρίσιο κότσι λουκούμι με τέλεια σάλτσα και ταλιατέλες από δίπλα (Ριζάρη 28, τηλ. 210 7232333, www.toxatiri.gr, από €15 το άτομο). 



Μαγεμένος Αυλός
Από τα τραπέζια του ιστορικού εστιατορίου έχει περάσει όλη η αφρόκρεμα της παλιάς Αθήνας, από το Μάνο Χατζηδάκι και τον Ελύτη μέχρι το Χορν και τη Βουγιουκλάκη. Έπιπλα κλασικά, έργα τέχνης, αντίκες και ατμόσφαιρα που έχει μείνει στο 1961 ενώ στα πιάτα σας καταφτάνουν γεύσεις από τη διεθνή κουζίνα όπως φοντύ τυριών, η πικάτα, το τουρνεντώ σωτέ, το φιλέτο κόζακ ή το βιενέζικο σνίτσελ ενώ δεν λείπουν και ελληνικές γεύσεις. Κάθε βράδυ υπάρχει ζωντανή μουσική από μικρά σχήματα με φυσικό ήχο (Αμύντα 4, τηλ.: 210 7223195, http://magemenosavlos.com, από €20 το άτομο).



Fish Point
Εδώ είναι ξεκάθαρο ως ό,τι κι αν δοκιμάσετε θα έχει σχέση με το ψάρι. Θα βρείτε από φιλέτο ψαριού ψητό, μαριναρισμένα ψάρια μέχρι εξαιρετικό sushi αλλά και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά όπως, χταπόδι στιφάδο. Συνδυάζει και ψαράδικο, όπου θα βρείτε φρέσκα ψάρια από την Αίγινα, την Κάλυμνο, την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τσιπούρες και λαβράκι από το ιχθυοτροφείο τους στο Σούνιο (Αρχιμήδους 8, τηλ.: 210 7565321, www.fishpoint.gr, από €20 το άτομο). 



Musique Cafe & More
Σε κερδίζει αμέσως με τη διακόσμηση στο μοντέρνο, βιομηχανικής αισθητικής χώρο: πάτωμα σκακιέρα, μεγάλο μπαρ, τζαμαρία για θέα στο δρόμο, μοναστηριακοί πάγκοι, ξύλινες ραφιέρες που φιλοξενούν από μπουκάλια και βιβλία μέχρι μπιμπελό. Το δεύτερο που θα σε κάνει να επιστρέφεις είναι η κουζίνα του σεφ Δημήτρη Βλάχου με πρώτες ύλες που προέρχονται κυρίως από τη Νάξο. Δοκιμάστε μικρές μπουκίτσες από μπρουσκετάκια με πατάτα, μοσχαρίσιο λουκάνικο Νάξου, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και ψητά ντοματίνια, T-bone Νάξου 900gr με τηγανιτές πατάτες και καπνιστή πάπρικα ή κόκορα Ναξου από τη φάρμα τους κοκκινιστό με καυκαλήθρες, λινγκουίνι και παρμεζάνα (Αρριανού 37 & Αρχελάου, τηλ. 210 7238900, από €20 το άτομο).



Colibri
Must στέκι για πίτσες και ζουμερά burgers. Μπορεί να είναι μικροσκοπικό αλλά το σπιτικό μπιφτέκι του είναι φημισμένο, κλείνεται σε αφράτο ψωμάκι και συνδυάζεται με μπέικον, μπλε τυρί, μανιτάρια, αβγό ή τσίλι για το πιο λαχταριστό burger. Οι πίτσες είναι μεγάλες με λεπτή και τραγανή ζύμη και οι σαλάτες που θα συνοδεύσουν το γεύμα σας είναι ολόφρεσκες (Εμπεδοκλέους 9-13, τηλ. 210 7011011, από €12 το άτομο).



Tags:Παγκράτι φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Κορυδαλλός: Τα στέκια του καλού φαγητού

Επόμενο

Νέα Ερυθραία: Πού θα φάτε καλά