Σποράδες: Τα 10+1 καλύτερα τραπέζια

Ψαρομεζέδες με το κύμα να βρέχει τα πέλματα, δροσερό κρασί το σούρουπο κάτω από την κληματαριά, εικόνες που πάντα θα θυμίζουν καλοκαίρι στο νησί. Ανακαλύψαμε παραδοσιακά ταβερνάκια αλλά και τις σπεσιαλιτέ των μάγων της κουζίνας στις Σποράδες.

Σκιάθος

Crazy Cow Το καλύτερο εστιατόριο του νησιού, ιδανικό για ρομαντικό δείπνο. Στο κομψό περιβάλλον δίπλα στην πισίνα του La Piscine Art Hotel θα γευτείτε ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με επιλογές όπως λιγκουίνι με πάστα ντομάτας, γαρίδες, σκόρδο και μαϊντανό ή χοιρινά μπριζολάκια με jack daniels σως μαριναρισμένα με γουωστερ σως και μουστάρδα παρέα με φρέσκες τηγανητές πατάτες. Άψογο σέρβις και αξιοσημείωτη λίστα κρασιών. Ευαγγελιστρίας, τηλ.: 24270 21350, www.crazycow.gr.



Marmita Στην όμορφη αυλή του παλιού αρχοντικού, σε ένα κάθετο στενάκι της οδού Παπαδιαμάντη, θα γευτείτε ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές σε γενναιόδωρες μερίδες. Μη χάσετε τα φρέσκα κρίταμα σαλάτα με ντομάτα, κρεμμύδι και φέτα, το κουνέλι μαγειρεμένο σε σαμιώτικο κρασί αλλά και τις χυλοπίτες με θαλασσινά και λευκό κρασί. Αφήστε χώρο για τα εξαιρετικά χειροποίητα γλυκά. Ευαγγελιστρίας 30, τηλ.: 24270 21701, www.marmitaskiathos.com, από €15 το άτομο.



Windmill Restaurant Θα χρειαστεί να ανεβείτε στο πιο ψηλό σημείο της πόλης για να βρείτε τον ανακαινισμένο ανεμόμυλο του 1880. Η κουζίνα του όμως και η θέα στο λιμάνι θα σας αποζημιώσουν. Στην πλακόστρωτη αυλή του γευόμαστε σκορδάτες μπρουσκέτες με λιαστή ντομάτα και γαρίδες και φρέσκα ραβιόλι με σπανάκι και ανθότυρο. Κάντε κράτηση στο απομονωμένο τραπεζάκι που βρίσκεται στο δικό του μπαλκόνι. τηλ.: 24270 24550, www.skiathoswindmill.gr, από €25 το άτομο.



1901 εν Σκιάθω Ο σεφ Πέτρος Πίκουλας αναπαλαίωσε με μεράκι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ιστορικά κτίρια του νησιού, χτισμένο με λαξευμένη πέτρα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και το μετέτρεψε στο πιο ατμοσφαιρικό εστιατόριο της πόλης. Στα πιάτα μας βρίσκουν θέση μεσογειακές συνταγές με γαλλικές επιρροές όπως η σαλάτα με σπανάκι και σάλτσα βασισμένη στο γιαούρτι και το ρολό κοτόπουλο γεμιστό με γλυκάδια και σάλτσα δυόσμου και άνηθου. Γρηγορίου Ε' , τηλ.: 24270 21717, www.skiathos1901.gr




Σκόπελος

Αγνάντι Σκαρφαλωμένο στο μικρό, αμφιθεατρικό χωριό Γλώσσα εντυπωσιάζει τόσο με την κουζίνα όσο και με τη θέα του εδώ και τέσσερις γενιές. Σήμερα τα ηνία κρατούν ο Σταμάτης και ο Νίκος οι οποίοι χρησιμοποιούν για τις συνταγές τους φρέσκα, βιολογικά, ντόπια υλικά. Δοκιμάστε κρασάτη τηγανιά τόνου Αλοννήσου με πιπεριά, κοτόπουλο γεμιστό με λιαστή ντομάτα και μετσοβόνε τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα. Η ιδιαιτερότητα του χώρου και η θέα έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για ποιήματα, μυθιστορήματα, τραγούδια, ακουαρέλες και πίνακες. Γλώσσα, τηλ.: 24240 33606, www.agnanti.com.gr, από €15 το άτομο, κεντρική φωτό.



Μώλος Για πάνω από δύο δεκαετίες αποτελεί σταθερή αξία για αυθεντικό παραδοσιακό φαγητό στο νησί. Σκοπελίτικη τυρόπιτα, χοιρινό σελινάτο, λαχανοπαστίτσιο, ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και βερίκοκα ή κουνέλι με τσίπουρο και δαμάσκηνα ξεχωρίζουν από το μεγάλο μενού του. Δεν λείπουν τα ψάρια και θαλασσινά με επιλογές όπως τόνο σχάρας με ρύζι, σαφράν και φρέσκα λαχανικά ενώ θα βρείτε και πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά με αγαπημένα μας τα λιγκουίνι με φρέσκια μυζήθρα Σκοπέλου. Αφήστε χώρο και για σπιτική σοκολατόπιτα, μιλφέιγ ή πανακότα. Παλιό Λιμάνι Σκοπέλου, τηλ. 24240 22551, www.molos-skopelos.com, από €15 το άτομο.




Αλόννησος

Ελαιώνας Στη σκιά των αιωνόβιων ελαιόδεντρων, σχεδόν πάνω στο κύμα της παραλίας του Λεφτού Γιαλού, ο Ελαιώνας είναι μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του νησιού, με φρέσκο ψάρι και άψογα ψημένο στα κάρβουνα. Πίτες στριφτές με χειροποίητο φύλλο με σπιτική γεύση, δικό τους πικάντικο γαλοτύρι, χταποδόπιτα, μακαρονάδα με τόνο Αλοννήσου και σπέσιαλ “μπγκι” (χορτόπιτα). Θα τα συνοδεύσετε με αλοννησιώτικο κρασί. Λεφτός Γιαλός, τηλ. 24240 66066, www.eleonas-alonissos.gr, από €15 το άτομο.



Ο Δύτης και η Καλύμνια Ο Γιώργος και ο γαμπρός του, ο Δρόσος, βγάζουν καθημερινά χταπόδια, ροφούς, φαγκριά και μελανούρια τα οποία μαγειρεύει άψογα η Καλύμνια Αφροδίτη. Σε απίθανη τοποθεσία με βεράντες κρεμασμένες πάνω από τη θάλασσα και γλάστρες με γεράνια γευτήκαμε εξαιρετική κακαβιά, αστακομακαρονάδα, ντολμαδάκια καλυμνιώτικα, ρεβίθια στο φούρνο και κατσικάκι κοκκινιστό. Συνοδέψτε τους ψαρομεζέδες με «μερμιτζέλι», δηλαδή ντάκο με ντομάτα, ξινόγαλο και ρίγανη. Στενή Βάλα, τηλ. 24240 65748, από €15 το άτομο. 



Acquasanta Σε έναν καλόγουστο χώρο με τρεις βεράντες, ο Francesco και η ομάδα του σερβίρουν μοντέρνα ιταλική κουζίνα που δίνει έμφαση στα ντόπια υλικά και στα ψάρια που ιδιοκτήτης έχει ψαρέψει λίγες ώρες νωρίτερα. Στα συν η μεγάλη λίστα κρασιών και όμορφη τοποθεσία με θέα στο ηλιοβασίλεμα. Παλιό Χωριό, τηλ. 6932832748 από €25 το άτομο.



Σκύρος

Η Ταβέρνα της Πόπης Το γραφικό ταβερνάκι βρίσκεται πάνω στην παραλία της Ατσίτσας και φημίζεται για τα “μαμαδίσια” μαγειρευτά και τα φρέσκα ψάρια. Η κυρία Πόπη μαγειρεύει καθημερινά διαφορετικά πιάτα όπως κολοκυθοκεφτέδες, γεμιστές ντοματοπιπεριές, κοκκινιστό κατσικάκι με μακαρόνια, πλούσια ψαρόσουπα από σκορπίνα. Αχερούνες, τηλ.22220 93353, από €15 το άτομο. 



Άγιος Πέτρος Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Χώρα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή Τραχύ, θα βρείτε αυτή την καταπληκτική παραδοσιακή-οικογενειακή ταβέρνα μέσα σε πευκοδάσος, στη μέση του πουθενά. Εδώ ξεδιπλώνεται ο κόσμος της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με τις καλύτερες σκυριανές γεύσεις, όπως κατσικάκι στη λαδόκολλα, κατσικάκι λεμονάτο, κοκκορομακαρονάδα, φάβα ‘‘παντρεμένη’’ με μάραθο, λαδόπιτα με ξυνοτύρι και παλαιωμένη πυθαρίσια γραβιέρα Σκύρου. Όλα προέρχονται από τη φάρμα της οικογένειας Μαυρίκου. Τραχύ, τηλ.: 6972842116, από €12 το άτομο.  


Tags:Σποράδες φαγητό Σκιάθος Σκόπελος Αλόννησος Σκύρος 

Προηγούμενο

Παγκράτι: 10 διευθύνσεις για καλό φαγητό

Επόμενο

Trapezaria: Η πιο μαμαδίστικη κουζίνα στην Αθήνα