Ζάκυνθος: 10 αξέχαστα γεύματα

Παραδοσιακές ταβέρνες σε ορεινά χωριά και κομψά εστιατόρια δίπλα στο κύμα ανάβουν κάρβουνα και ζεσταίνουν κατσαρόλες για να μας χορτάσουν με θησαυρούς της θάλασσας και παραδοσιακά πιάτα που έφτιαχναν οι Ζακυνθινές γιαγιάδες.

Nobelos Bio Restaurant
Αυθεντική ελληνική κουζίνα σαν της μαμάς μέσα στο Nobelos Luxury Suites. Στη γαλήνια αυλή του με τη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής, θα γευτείτε μελιτζανοσαλάτα, ψαρόσουπα, λαχανοντολμάδες, ριζότο θαλασσινών, όλα με βιολογικά, φρέσκα και ντόπια υλικά. Φινάλε με το σπιτικό παγωτό που φτιάχνει η κυρία Φωτεινή. Θα επιστρέψετε για να γευτείτε το μοναδικό βιολογικό πρωινό του (Άγιος Νικόλαος Βολίμων, τηλ.: 26950 31400, http://nobelos.gr, από €15 το άτομο, κεντρική φωτό).



Porto Roma
Από το 1950 η ταβέρνα σερβίρει φρεσκότατο ψάρι πάνω από την ήρεμη και πανέμορφη παραλία Πόρτο Ρόμα. Στα τραπέζια που κρέμονται πάνω από τη θάλασσα γευόμαστε μπαρμπούνι που μυρίζει θάλασσα, τη φημισμένη αστακομακαρόναδα, πατάτες κομμένες στο χέρι, χειροποίητα τυροπιτάκια και χορταστική χωριάτικη. Η κάβα τους προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε λευκά κρασιά, με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα (Βασιλικός, τηλ.: 26950 35342, www.portoroma.gr, από €15 το άτομο).



Πόρτο Λιμνιώνας
Μυστικό της νοστιμιάς στα πιάτα του η αφράλα, το φυσικό θαλασσινό αλάτι που μαζεύουν απ’ τα βράχια. Πάνω από τα βράχια, στο μπαλκονάκι με θέα τη θάλασσα και κάτω από τα πεύκα, δοκιμάζουμε ντόπιο λαδοτύρι, κολοκυθοκεφτέδες με τέσσερα τυριά, παραδοσιακό μοσχάρι στιφάδο, μεγάλες καλοψημένες μπριζόλες και βέβαια φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα (Πόρτο Λιμνιώνας, τηλ.: 26950 48650, από €15 το άτομο).



Κόμης
Εδώ και χρόνια σερβίρει ό,τι προσφέρει η θάλασσα και ξεκίνησε ακριβώς έτσι: ως μέρος όπου άραζαν οι ψαράδες όταν επέστρεφαν με τα καΐκια. Οι ψαράδες έρχονται ακόμα, αυτή τη φορά για να φέρουν φρέσκα ψάρια: φαγκρί, συναγρίδα, μπαρμπούνια, αλλά και γόνο καλαμαράκι και αστακούς. Δίπλα ακριβώς στο λιμάνι, σε τραπεζάκια πάνω στο κύμα, φάγαμε φρέσκες σαλάτες, άγρια χόρτα, μαρινάτο γαύρο, μαρίδα ψιλή σαν πατατάκι και βέβαια καλοψημένο ψάρι με χοντρό αλάτι (στο “μπαστούνι του Άγιου”, τηλ.: 26950 26915, http://komis-tavern.gr, από €20 το άτομο).



La Bruschetta
Από τη μεγάλη αυλή με τις μπουκαμβίλιες βλέπουμε το Κερί και τη θάλασσα, τους ελαιώνες και το βουνό. Ο Ιταλός Νίνο έχει δημιουργήσει ένα μενού με βάση την ιταλική κουζίνα – με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί κυρίως ντόπια υλικά. Η πίτσα ψήνεται στο φούρνο με ξύλα ελιάς (δοκιμάστε αυτήν που γαρνίρεται με φρέσκια ντομάτα, μοτσαρέλα, ρόκα, φλούδες παρμαζάνας και bresaola). Πολλά ζυμαρικά είναι φρέσκα, όπως οι παπαρδέλες με σάλτσα από ρόκα και αμύγδαλα, ενώ πάντα υπάρχει ψάρι ημέρας και, φυσικά, η φημισμένη αστακομακαρονάδα (Λίμνη Κερί, τηλ.: 26950 28128, από €20 το άτομο).



Αντέτι
Οι συνταγές προέρχονται από τις γιαγιάδες των ιδιοκτητών, ενώ τα υλικά είναι φρέσκα και ντόπια. Κάτω από την κληματαριά, ανάμεσα σε δέντρα και λουλούδια, γευόμαστε παραδοσιακό μοσχάρι στιφάδο με λαδοτύρι και σκόρδο, κόκορα με μακαρόνια, κεφτεδάκια γεμιστά με λαδοτύρι και περιχυμένα με φρέσκια ντομάτα. Το βράδυ ανάβουν τα κάρβουνα με ντόπια κρεατικά που ψήνονται αριστοτεχνικά (Αγίου Αθανασίου 48, Κήποι, τηλ.: 26950 23612, από €15 το άτομο).



Παλιός Ανεμόμυλος 
Ό,τι σερβίρεται είναι προϊόν της οικογένειας: τα κρέατα (κοτόπουλο, κουνέλι, χοιρινό κ.λπ.) είναι από τη φάρμα, τα λαχανικά από τον κήπο, το λάδι από τους ελαιώνες και το κρασί από τα αμπέλια τους. Το κτίριο είναι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο και έχει απίστευτη θέα στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου (Ασκός, τηλ.: 26950 31555, από €12 το άτομο).



Αμπελοστράτες
Σε πλακόστρωτη αυλή με πεύκα θα δοκιμάσετε μερακλίδικα πιάτα φτιαγμένα από ντόπια βιολογικά προϊόντα: συκωτάκια, σπλήνα γεμιστή, σουτζουκάκια πολίτικα και πίτες. Τα συνδυάζετε με σπιτικό μαύρο ή λευκό κρασί «μαστελάδο». Οι Αμπελοστράτες οργανώνουν περιηγήσεις με άλογα, πεζοπορίες και επισκέψεις σε αμπελώνες (Κοιλιωμένος, τηλ.: 26950 43718, www.ampelostrates.gr, από €12 το άτομο).



Πορτοκάλι
Ξεχωρίζει για τη στιλάτη διακόσμηση, τις εκθέσεις που διοργανώνει κατά καιρούς αλλά και τα πειραγμένα πιάτα του: χορταστικές σαλάτες, φρέσκα ζυμαρικά, ζουμερά φιλέτα, σπιτικά γλυκά και περίτεχνα κοκτέιλ. Λειτουργεί μόνο για δείπνο (Αργάσι, www.portokalion.gr, τηλ.: 26950 45730, από €12 το άτομο).



Αλιτζερίνοι
Το παλιό αρχοντικό αναπαλαιώθηκε με ντόπια πέτρα και σερβίρει ντόπια και παραδοσιακά φαγητά με θέα τα καταπράσινα βουνά της ορεινής Ζακύνθου: σοφιγαδούρα (ντόπια συνταγή με κοκκινιστό μοσχάρι, λαδοτύρι, σκόρδο και σάλτσα), σπλήνα γεμιστή με ρύζι, κρασάτο χοιρινό, μελιτζάνα στο φούρνο και βέβαια το πιάτο ημέρας που μαγειρεύουν οι γυναίκες του χωριού (Κοιλιωμένος, τηλ: 26950 48552, από €15 το άτομο).



Tags:Ζάκυνθος φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Αιγάλεω: Τα καλύτερα στέκια του

Επόμενο

Φολέγανδρος: Τραπέζια σε λευκό και θαλασσί φόντο