Φολέγανδρος: Τραπέζια σε λευκό και θαλασσί φόντο

Το νησί που μοιάζει με βράχο ριγμένο στο πέλαγος μας προσκαλεί στην πιο όμορφη Χώρα του Αιγαίου και στην ανεμοδαρμένη Άνω Μεριά για να μας χορτάσει με ματσάτα, κόκορα κρασάτο και κατσικάκι που λιώνει στο στόμα.

Blue Cuisine
Από το καλοκαίρι του 2015 αποτελεί άκρως ενδιαφέρουσα γκουρμέ πρόταση πρόταση στη Χώρα. Στη ρομαντική αυλή του με θέα την Παναγία, θα γευτείτε ευφάνταστα πιάτα όπως καλαμάρι με ρεβυθάδα, σασίμι ψαριού, ριζότο γαρίδας, κροκέτες μπακαλιάρου αλλά και "sardines bruschetta", δηλαδή σαρδέλες σε ζυμωτό ψωμί, με λιαστή ντομάτα, σάλτσα πορτοκάλι και καυτερή πιπεριά. Στα συν η μεγάλη και ψαγμένη λίστα κρασιών (Χώρα, τηλ. 6972325447, www.bluecuisine.gr, από €25 το άτομο).



Πούντα
Μικρός, πανέμορφος κήπος στη πλατεία της Πούντας με χαλίκι σε δύο επίπεδα με τραπεζάκια που γεμίζουν με υπέροχα μαγειρευτά. Στα πιάτα εναλλάσσονται από γεμιστά, κατσικάκι λεμονάτο, καλασούνα (τοπική τυρόπιτα) και θαλασσινές λιχουδιές που σερβίρονται μονάχα αν είναι φρέσκες (Πλατεία Πούντας, Χώρα, τηλ.: 22860 41063, www.pounta.gr, από €15 το άτομο).



Ο Μίμης
Κάτω από την ξύλινη πέργκολα της ταβέρνας η θέα φτάνει στη Σίφνο και τη Νάξο. Θα γευτείτε τα καλύτερα ματσάτα του νησιού ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κρέας σχάρας από ζώα που εκτρέφουν οι ίδιοι αλλά και φρέσκα ψάρια που προμηθεύονται από τη Χώρα. Σπέσιαλ χταπόδι στα κάρβουνα, ντοματοκεφτέδες, φαβατοκεφτέδες, κόκορας και κατσικάκι (Άνω Μεριά, τηλ. 22860 41377, από €12 το άτομο). 


Eva's Garden
Μικρό bar-restaurant στην είσοδο της Χώρας με μοντέρνο design, gourmet αναφορές στο μενού του, ενημερωμένη κάβα και σωστά κοκτέιλ. Το μενού ανανεώνεται συχνά, οπότε ζητήστε να σας πουν τα πιάτα της ημέρας. Μετά το φαγητό σας περιμένει το bar για να απολαύσετε το ποτό σας παρέα με καλή lounge μουσική που εξυπηρετεί συζητήσεις και φιλοσοφίες (τηλ.: 22860 41110, από €20 το άτομο). 



Γουπί
Γουπί ονομάζουν οι ντόπιοι, τη λιαστή μικρή γόπα, έναν μεζέ που "θέλει" ούζο. Πάνω στην πλατεία Μαράκι, λιγοστά τραπέζια –πάντα γεμάτα- αποδεικνύουν πως όσοι το ξέρουν το εμπιστεύονται και όσοι το μαθαίνουν το αγαπούν. Αξέχαστα τα τυροπιτάκια της κυρίας Ντίνας με ντόπιο σουρωτό τυρί (Πλατεία Μαράκι, Χώρα, τηλ.: 22860 41057, από €12 το άτομο).



Πιάτσα
Πιάστε τραπεζάκι στην πλακόστρωτη ταράτσα ή στην πλατεία για εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα. Η κυρία Κυριακή βάζει στην κουζίνα της ντόπια υλικά και ετοιμάζει κοκκινιστό με ματσάτα, κουνέλι στιφάδο, γεμιστές ντοματοπιπεριές, χυλωμένη ρεβυθάδα, κορυφαία καλασούνα και γλυκό καρπουζένια για το τέλος. Μην παραλείψετε να αγοράσετε χρυσαφένιο μέλι από τα μελίσσια του κυρίου Γιάννη (Πλατεία Κονταρίνη, Χώρα, τηλ. 22860 41274, από €15 το άτομο).



Μέλισσα
Μικρή αλλά χαριτωμένη ταβέρνα πάνω στην πλατεία Πλατεία Κονταρίνη της Χώρας, που τρέφει ντόπιου και ξένους για περισσότερο από πενήντα χρόνια. Εδώ, θα βρείτε όλες τις σπεσιαλιτέ της Φολεγάνδρου καλομαγειρεμένες με μεράκι. Φυσικά, θα βρείτε ματσάτα σε μια πιο ελαφρά εκδοχή μαγειρεμένα, τη πίτα καλασούνα με χειροποίητο φύλλο. Νοστιμότατη και η ψαρόσουπα, αλλά και το λεμονάτο κατσικάκι που λιώνει από τη πρώτη μπουκιά. Ιδανικό φινάλε με θεσπέσια γαλατόπιτα (Χώρα, τηλ.: 22860 41067, από €12 το άτομο).



Ζέφυρος
Εδώ έρχεστε για τους καρπούς της θάλασσας και τα πολίτικα πιάτα της κυρίας Έφης. Καθημερινά στα τηγάνια, το φούρνο και τις κατσαρόλες του μπαίνουν οι ψαριές της ημέρας. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικές γαριδομακαρονάδες και πλούσιες θεραπευτικές ψαρόσουπες. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε νωρίς το μεσημέρι και να κάνετε κράτηση τα ψάρια που θέλετε και να τους ζητήσετε πως προτιμάτε να τα μαγειρέψουν (Χώρα, τηλ: 22860 41556, από €12 το άτομο).



Η Συνάντηση
Ελάχιστοι θα σας συστήσουν αυτή τη φιλόξενη ταβέρνα στην  Άνω Μεριά ως "Η Συνάντηση". Όλοι την αποκαλούν Κυρά-Μαρία, με το όνομά της δηλαδή της κυρά-Μαρίας Βένιου που είναι άφταστη στο σπιτικό μαγείρεμα. Φτιάχνει τα δικά τους κουνέλια με ματσάτα, κόκορα κρασάτο, τυροπιτάκια με σουρωτό τυρί του νησιού. Δεν λείπουν και τα θαλασσινά. Ο Βίκτορας με το καΐκι του φέρνει καθημερινά σπαρταριστά ψάρια που γίνονται κακαβιά να γλύφεις δάχτυλα και φαγκρί που ψήνεται σωστά για να μην στεγνώσει (Άνω Μεριά, τηλ.: 22860 41208, από €15 το άτομο).



Ειρήνη 
Ο χώρος θυμίζει μπακάλικο της δεκαετίας του 60. Από τις κουζίνες βγαίνουν πιάτα που έχουν φτιαχτεί με μεράκι και πολύ καλή γνώση της ντόπιας κουζίνας. Εκτός από τα σταθερά πιάτα ματσάτα, τυροπιτάκια, κόκκαρα κοκκινιστό, καθημερινά η κυρία Ειρήνη φτιάχνει διαφορετικά πιάτα ανάλογα με τα υλικά που έχει στη διάθεση της ή πιάτα που εσείς θα ζητήσετε. Η μελιτζανοσαλάτα είναι φοβερή. Πολύ καλό και το χύμα κρασί τους. Τηλ.: 22860 41436, από €12 το άτομο)



Tags:Φολέγανδρος φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Ζάκυνθος: 10 αξέχαστα γεύματα

Επόμενο

Μήλος: Τα καλύτερα τραπέζια της