Μύκονος: 10 value for money γεύματα

Το απόλυτο νησί του αιγαιοπελαγίτικου lifestyle μας κλείνει το μάτι και μας προσκαλεί σε value for money τραπέζια που δεν χρειάζεται να τυλιχθούν στην αστερόσκονη για να μας κερδίσουν. Εδώ θα χορτάσουμε χωρίς να ξοδευτούμε.

Mykonian Plate
Από το καλοκαίρι του 2016 ο Σταύρος και η μαμά Καίτη έχουν βαλθεί να θυμίσουν σε ντόπιους και επισκέπτες πώς είναι η πραγματική παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Στην όμορφη αυλή στην Άνω Μερά το μενού αλλάζει σύμφωνα με τις εποχές και τα κέφια της χρυσοχέρας μαγείρισσας που άλλοτε φτιάχνει σπανακόρυζο, χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, γεμιστά, μυρωδάτα κεφτεδάκια, μοσχαράκι και αρνί ψητό με σως δεντρολίβανου κι άλλες φορές παστίτσιο, μουσακά, πέρκα πλακί και κοτόπουλο φούρνου με μπύρα και μουστάρδα. Όλα εξαιρετικά και μαμαδίσια (Άνω Μερά, τηλ.: 22890 28770, κεντρική φωτό).



Ταβέρνα Λημνιός
Βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, μακριά από το καλοκαιρινό παραλήρημα του νησιού και για πάνω από 20 χρόνια σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με4 θέα στη Δήλο και το ηλιοβασίλεμα. Θα γευτείτε ντολμαδάκια, σουτζουκάκια και μουσακά της κυρα-Μαργαρίτας αλλά και τα φημισμένα αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα, που είναι η σπεσιαλιτέ του κυρ-Μανώλη (Άγιος Στέφανος, τηλ.: 22890 27814, http://limniostavern.com).



Φωκός 
Αξίζει να κάνετε τη διαδρομή ως την ομώνυμη, απομακρυσμένη παραλία για καθίσετε την όμορφη αυλή με την πέργκολα και να γευτείτε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Τα λαχανικά είναι από το μποστάνι, τα ψάρια φρέσκα ψήνονται με αλάτι στη σχάρα, τα λαδερά θυμίζουν μαμά και η σαλάτα με ντόπια γλυστρίδα, γιαούρτι και χοντροκοπανισμένο καρύδι είναι δυσεύρετη αλλού (Παραλία Φωκού, τηλ.: 6944644343, www.fokosmykonos.com).



Λευτέρης 
Για τους λάτρεις του κρέατος η ψησταριά του Λευτέρη στον Ορνό αποτελεί σταθερή αξία από το 1994. Επιστρέφουν κάθε χρόνο για το καλύτερο κοντοσούβλι του νησιού αλλά και για καλοψημένο κοτόπουλο σούβλας, εξοχικό, μπριζολάκια, παϊδάκια και σουβλάκια. Θα βρείτε και μερικά μαγειρευτά και φρέσκες σαλάτες (Ορνός, τηλ. 22890 27185).



Kiki's
Η ιδιόρρυθμη αυτή ταβέρνα που έχει αναγορευτεί σε μυκονιάτικο θεσμό, ανάγοντας την απλότητα σε απόλυτα cult σκηνικό. Στριμωχτήκαμε στην ταράτσα κάτω από τη σκιά των δέντρων πάνω από την παραλία του Αγίου Σώστη μαγνητισμένοι από την τσίκνα από τις μαριναρισμένες χοιρινές μπριζόλες που ψήνονται στα κάρβουνα. Εξαιρετική σχάρα, τόσο στο ψάρι όσο και στα κρεατικά, και πλούσιες σαλάτες. Το μυστικό έχει διαρρεύσει κι έτσι θα χρειαστεί να περιμένετε για να βρείτε τραπέζι (Άγιος Σώστης).



Νικόλας 
Ταβέρνα που σερβίρει αυθεντικές μυκονιάτικες σπεσιαλιτέ εδώ και μισό αιώνα. Σωστά ψημένα ψάρια, εγγυημένα ημέρας, απ’ τα καΐκια ντόπιων ψαράδων, φρεσκότατες σαλάτες με ζαρζαβατικά από το περιβόλι της οικογένειας και μαμαδίστικα μαγειρευτά που μόλις έχουν βγει από τη κατσαρόλα. Από τα υπόλοιπα, θα ξεχωρίσετε τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα αλλά και τα κεφτεδάκια που μοσχοβολούν δυόσμο, θρούμπι και ρίγανη (Αγία Άννα Παράγκας, τηλ.:22890 25264, www.nikolas-taverna.com).



Noodle Mykonos 
Το μαγαζί είναι μικρό αλλά μοναδικό στο είδους του στη Μύκονο για νόστιμα noodles, γρήγορα, οικονομικά και σε καλές μερίδες. Σε κεντρικό δρόμο της Χώρας στη Λάκκα, θα επιλέξετε πρώτα ανάμεσα σε noodles ρυζιού ή αυγού με φρέσκα λαχανικά και άσπρο ρύζι με φρέσκα λαχανικά και στη συνέχεια θα προσθέσετε τα υλικά της αρεσκείας σας. Θα τα απολαύσετε στα λιγοστά stands έξω ή κάνοντας βόλτες στη Χώρα (Ηπείρου 1, τηλ. 22890 77350).



Vinos
Υπέροχο wine bar-restaurant στη Χώρα, με ατμόσφαιρα που σε προσκαλεί να χαλαρώσεις με κρασί και επιλεγμένα συνοδευτικά πιάτα. Οι λάτρεις του κρασιού έχουν στη διάθεσή τους προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα για να τα συνδυάσουν με σαλάτα θαλασσινών, ποικιλία τυριών και αλλαντικών, πίτσα, ριζότο, φιλέτο σολομού με μαύρο ρύζι, σταμναγκάθι και γουασάμπι σως ή φρέσκες παπαρδέλες με κοτόπουλο, φρέσκα μανιτάρια και εστραγκόν (Ν. Καλογερά 4, Χώρα, τηλ. 22890 28622, www.vinosbar.gr). 


Αντρέας & Μαρία
Εδώ δεν θα έρθετε για την τοποθεσία ή τη διακόσμηση αλλά για το τίμιο και χορταστικό φαγητό. Η ταβέρνα βρίσκεται στην περιοχή Γλάστρος, στον κεντρικό δρόμο προς την παραλία του Πλατύ Γιαλού και τη διασταύρωση προς την παραλία της Παράγκας και του Paradise. Τα καλοψημένα κρέατα είναι ντόπια, οι σαλάτες κόβονται επί τόπου και τα μαγειρευτά όπως θα τα έφτιαχνε η χρυσοχέρα γιαγιά στο χωριό. Πολύ καλό το χύμα κρασί (Γλάστρος, τηλ.: 22890 28154).



Καφενείο του Μπακόγια
Το θρυλικό καφενείο αντέχει ακόμα ανάμεσα στα cafe-bar του Γιαλού και ήταν πάντα το στέκι ντόπιων και ψαράδων. Εσείς θα καθίσετε στα τραπεζάκια για ουζάκι, ντόπια λουκάνικα, ομελέτα, μόστρα Μυκόνου (παξιμάδια με ελαιόλαδο, ντομάτα και κοπανιστή), λούζα και καλαμαράκια τηγανητά (Γιαλός, τηλ.: 22890 23552).



Tags:Μύκονος φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Αγκίστρι: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό

Επόμενο

Παλαιό Φάληρο: 15+1 μέρη για καλό φαγητό