Χίος: Τα καλύτερα τραπέζια της

Επιστρέφουμε στο προικισμένο νησί του Αιγαίου για να απολαύσουμε τα καλύτερα ψάρια και κρεατικά δίπλα στο κύμα ή σε μεσαιωνικά χωριά. Εδώ θα αφεθούμε στα μεθυστικά αρώματα του ούζου και της μαστίχας.

Χότζας
Οι παλιοί Χιώτες πίνουν τα ουζάκια τους εδώ από το 1882. Ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, λευκοί τοίχοι, πέτρινες καμάρες και υπέρθυρα και ένα παλιό ραδιόφωνο με λυχνίες. Χαλαρώστε στην περιποιημένη αυλή του και δοκιμάστε τις χιώτικες συνταγές με παγωμένο ουζάκι. Ό,τι βγάλει η σχάρα με τα κάρβουνα ζουμερό και καλοψημένο. Εξαιρετικό και τι ντόπιο χταποδάκι κατσαρόλας αλλά και το χιώτικο τυρί μαστέλο στα κάρβουνα. Φρέσκο ψητό καλαμάρι, ψητός τόνος, απίστευτες μελιτζάνες ιμάμ και ιδιότροπες σαλάτες που συνδυάζουν λαχανικά με φρούτa (Κονδύλη 3, Χίος, τηλ.: 22710 42787, από €20 το άτομο).



Μελτεμάκι
Εδώ και 20 χρόνια το εστιατόριο αποτελεί σταθερή επιλογή για ποιοτικά μεζεδάκια και θαλασσινά με ουζάκι δίπλα στο κύμα. Δοκιμάστε μύδια σαγανάκι, σαρδέλες, καλαμάρι γεμιστό, ωραίες σαλάτες και ζυμωτό ψωμί (Καταρράκτης, τηλ.: 22710 62105, από €15 το άτομο).



Αστέρι
Μέσα τεράστιοι τσεβρέδες που κρέμονται από τα δοκάρια, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του 1910, μπακίρια και μεταλλικοί μύλοι του καφέ. Έξω σκεπαστά τραπεζάκια που κρέμονται πάνω από το Αιγαίο και αυλόγυρος κάτω από την καλαμωτή της πέργκολας ανάμεσα στα παλιά πιθάρια με λουλούδια. Ωραιότατοι οι χορτοκεφτέδες με μάραθο, σπανάκι, καυκαλήθρα και κρεμμυδάκι και η μελιτζάνα στη χόβολη με φέτα, σκόρδο και ντόπιο βούτυρο. Χιώτικες σπεσιαλιτέ το μελιτζανάτο μοσχαράκι και η γίδα με χειροποίητα μακαρόνια (Αυγώνυμα, τηλ.: 22710 20577, http://toasteri.gr, από €15 το άτομο).



Μεσαίωνας
Έξω απ’ το προαύλιο της εκκλησίας στα Μεστά, πάνω στην πλατεία, θα γευτείτε συνταγές και μυστικά που ξεκίνησαν από τη γιαγιά Μαριάνθη και τη μαμά Μαργαρίτα και έφτασαν στον Μεσαίωνα από την εγγονή και κόρη τους, τη χρυσοχέρα Δέσποινα. Θα γευτείτε μαμαδίσιο φαγητό όπως γεμιστά, μελιτζανοπίλαφο, χορτοκεφτέδες με άγρια χόρτα, κολιούς μαγειρευτούς και αφράτους κολοκυθοκεφτέδες. Απαραίτητο συνοδευτικό το ούζο αρωματισμένο με μαστίχα και η σούμα που φτιάχνεται από απόσταξη σύκου (Μεστά, τηλ.: 22710 76050, από €12 το άτομο).



Κυρά-Δέσποινα
Σταθερή αξία εδώ και 65 χρόνια πάνω στην αμμουδερή παραλία του Λιθιού. Στη βεράντα της ψαροταβέρνας θα γευτείτε φρέσκα ψάρια και πλούσια κακαβιά αλλά και ορισμένα μαγειρευτά όπως μουσακά και ιμάμ (Λιθί, τηλ.: 22710 73373, http://kyradespoina.gr, από €12 το άτομο).



Αμέθυστος
Μεζεδοπωλείο σε όμορφο περιβάλλον στους Ολύμπους. Δοκιμάστε ελληνική δημιουργική κουζίνα με πιάτα εμπνευσμένα από τη Χίο, με μαστίχα και ελληνικά προϊόντα. Θα απολαύσετε μπιφτέκι με σάλτσα ροκφόρ-μαστίχας και κοτόπουλο τυλιγμένο με μπέικον και σως παρμεζάνας, κολοκυθοκεφτέδες ή χοιρινό που λιώνει στο στόμα με δενδρολίβανο και σάλτσα πορτοκαλιού και μελιού. Αφήστε χώρο για πορτοκαλόπιτα με παγωτό μαστίχα και σπιτικό γαλακτομπούρεκο (Ολύμποι, τηλ.: 22710 76350).



Στου Γιώργου
Στα τραπεζάκια στην μεγάλη βεράντα που βλέπει στην πόλη της Χίου και τις τουρκικές ακτές, θα γευτείτε φρέσκα ψάρια, κρεατικά της ώρας αλλά και ευφάνταστα μαγειρευτά. Μη χάσετε το κριθαρότο με χταπόδι και φρέσκα ντοματάκια, γαρίδες με μύδια σε σαφράν και ζωμό καραβίδας, ριζότο θαλασσινών ενώ οι λάτρεις του κρέατος θα τιμήσουν το ψαρονέφρι με σύκα και σαμιώτικο κρασί. Πολλές από τις πρώτες ύλες όπως τα λαχανικά, οι πέρδικες και οι χήνες είναι δικής τους παραγωγής (Παναγιά Ευρετή, τηλ.: 22710 25017, από €12 το άτομο).



Ρούσσικο
Το ήσυχο ταβερνάκι βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και αποτελεί από τις καλύτερες προτάσεις για σπιτικό φαγητό. Κάτω από τη δροσερή πέργκολα στην φροντισμένη αυλή του θα γευτείτε κόκορα κρασάτο, μαστέλο ψητό, τέλεια ντολμαδάκια και σουτζουκάκια τυλιχτά με μελιτζάνα. Για το τέλος δροσιστικό γιαούρτι με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού κυδώνι (Θυμιανά, τηλ.: 22710 33352).



Απόμερο
Μπορεί να δυσκολευτείτε να το βρείτε αλλά η θέα από τη βεράντα του στον Κάμπο και η κουζίνα του θα σας αποζημιώσουν. Ποικιλία σε ορεκτικά αλλά και πιάτα με άρωμα Ανατολής, όλα σε πληθωρικές μερίδες. Δοκιμάστε μοσχαράκι με μακαρόνια, ψητό μαστέλο με λιαστή ντομάτα και σως μαστίχας, τρυφερό κοντοσούβλι και γιαουρτλού κεμπάπ (Σπηλάδια Κάμπος, τηλ.: 22710 29675, www.apomero.gr, από €15 το άτομο).



Tags:Χίος φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Ικαρία: Γεύμα στο πιο ανέμελο νησί

Επόμενο

Θάσος: 10 προτάσεις για καλό φαγητό