Λήμνος: Γεύμα με τα ροζ φλαμίνγκο

Στο πιο αινιγματικό νησί του Αιγαίου γευματίζουμε στη σκιά του μεγαλύτερου νησιωτικού οχυρού και δίπλα σε τοπία που θυμίζουν Σαχάρα. Στη Λήμνο περνούν τους χειμώνες τους τα ροζ φλαμίνγκο κι εμείς τα καλοκαίρια με τοπικά φλωμάρια. 

Έννοια πο'χς
Φημισμένο μεζεδοπωλείο με ωραίο περιβάλλον και προσεγμένα πιάτα, στα Λύχνα, το χωριό που βρίσκεται 23 χλμ. από τη Μύρινα, κοντά στο αεροδρόμιο. Στα τραπεζάκια της πλατείας θα γευτείτε κριθαράκι με μύδια, σουπιά στο μελάνι της, φάβα, μελιτζανοσαλάτα με τυρί και ντομάτα, παστουρμαδοπιτάκια και καλοψημένη μοσχαρισια μπριζολα με φρέσκο βούτυρο. Συχνά έχει και live έντεχνη μουσική ενώ καλό είναι να κάνετε κράτηση πριν πάτε (Πλατεία Λύχνων, τηλ.: 22540 71742). 



Veranda
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Varos Village θα γευτείτε αυθεντική τοπική κουζίνα με επιλεγμένα προϊόντα από το νησί: τυριά, όσπρια, ζυμαρικά, κυνήγι, φρέσκο ψάρι, κρασί αλλά και φρέσκα λαχανικά, φρούτα και μυρωδικά από τα μποστάνια του ξενοδοχείου (Βάρος, τηλ.: 22540 31728, www.varosvillage.com).



Φλωμάρι
Θα χρειαστεί να φτάσετε στο Γομάτι, κοντά στις φημισμένες Αμμοθίνες αλλά η θέα και το φαγητό θα σας αποζημιώσουν. Το εστιατόριο πήρε την ονομασία του από το ομώνυμο παραδοσιακό Λημνιό ζυμαρικό, το φλωμάρι, το οποίο συνοδεύει αρκετά από τα πιάτα. Με θέα το πέλαγος θα γευτείτε ντάκο με κρίταμο απ'το Γομάτι, κόκορα με φλωμάρια ή γαρίδες με ψιλό χειροποίητο φλωμάρι, καλοψημένα φρέσκα ψάρια και πολλά ακόμα καλούδια που ετοιμάζει η Μάλαμα (Παραλία Γομάτι, τηλ.: 697 6144381).



Μάρθα
Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτεί κάποιος το νησί και να μην σπεύσει στην παραδοσιακή ταβέρνα-έβλημα στη Νέα Κούταλη. Λειτουργεί από το 1960 και είναι πλέον σημείο αναφοράς για τα ψαρικά της αλλά και για τα εξαιρετικά μαγειρευτά. Αγαπημένα μας τα καλοψημένα χταποδάκια στα κάρβουνα και το γιουβέτσι με γαρίδες. Παραγγείλτε οπωσδήποτε όστρακα όπως κυδώνια, καλόγνωμες, φούσκες και τα πικάντικα μύδια σαγανάκι (Νέα Κούταλη, τηλ.: 22540 92236, από €14 το άτομο).



Μαν-Τέλλα
Ο κύριος Κωνσταντίνος πήρε το καφενείο που άνοιξε ο προπάππους του πριν 150 χρόνια και το μετέτρεψε σε ταβέρνα με φημισμένη παραδοσιακή, τοπική κουζίνα και μεγάλες μερίδες. Εξαιρετικό το αγριοκούνελο στιφάδο αλλά και η σπεσιαλιτέ του, ο κόκορας με φλομάρια (τοπικές χυλοπίτες). Συνοδέψτε τα με το πολύ καλό κόκκινο, χύμα κρασί του (Σαρδές, τηλ.: 22540 61349, από €12 το άτομο).



Μάνος
Ωραίο μαγαζί πάνω στην αμμουδιά, ιδανικό για μεζεδάκια και τσίπουρο μετά το μπάνιο στην παραλία Ρηχά Νερά που βρίσκεται μπροστά του. Δοκιμάστε τυροπιτούδια, σαλάτα με πληγούρι, ντόπια σαρδέλα στη σχάρα ή παραδοσιακό κασπακινό με αρνάκι, ρύζι και τυρί. Από εδώ θα απολαύσετε και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα (Αργοναυτών 20, Μύρινα, τηλ.: 693 2411134).



Μουράγιο 
Περιποιημένο ταβερνάκι στην παραλία του Κοτσινά με τραπέζια πάνω στην ξύλινη εξέδρα πάνω από τη θάλασσα. Πεντανόστιμοι μεζέδες αλλά δεν λείπουν τα μαγειρευτά και η σχάρα. Το καΐκι ξεφορτώνει την ψαριά της ημέρας και στα πιάτα σας φτάνουν γεμιστό καλαμάρι με ντομάτα και φέτα Λήμνου, ουζάτες σουπιές, χταπόδια και μακαρονάδες του ψαρά (Κότσινας, τηλ.: 22540 41065, από €12 το άτομο).



Σώζος
Στην πλακόστρωτη, σκιερή αυλή στην όμορφη πλατειούλα στο Πλατύ θα κάνετε διάλειμμα από τα θαλασσινά και θα γευτείτε εξαιρετικά κρεατικά αλλά και πολύ δυνατή κατσαρόλα. Περιζήτητα τα μοσχομυριστά σουτζουκάκια με κύμινο που ταιριάζουν άψογα με τις φρεσκοτηγανισμένες τραγανές πατάτες. Παΐδάκια, μπριζόλες και όλα τα κοψίδια ψήνονται στην εντέλεια στα κάρβουνα (Πλατύ, τηλ.: 22540 25085, από €12 το άτομο).

 

Tags:Λήμνος φαγητό ταβέρνες εστιατόρια 

Προηγούμενο

Πόρτο Χέλι: Γεύμα στη ριβιέρα των VIP

Επόμενο

Πάρος: 10 value for money γεύματα