Πάρος: 10 value for money γεύματα

Στις ταβέρνες της Πάρου τα πιάτα γεμίζουν με όλα τα καλούδια της θάλασσας, αλλά και της εύφορης παριανής ενδοχώρας. Βρήκαμε 10 γευστικά στέκια των ντόπιων, όπου θα χορτάσετε χωρίς να ξοδευτείτε.

Θαλάμι
Λίγο έξω από τον Αμπελά θα βρείτε αυτή την ήσυχη ταβέρνα με τραπεζάκια κάτω από τα αλμυρίκια, τεράστιες μερίδες και πολύ προσιτές τιμές. Κάθεσαι και απολαμβάνεις φρέσκο ψάρι και θέα στο Αιγαίο. Στα δυνατά χαρτιά τα μαγειρευτά και οι νόστιμοι σπιτικοί μεζέδες που συνοδεύονται υπέροχα με παριανό κρασί (Αμπελάς, τηλ.: 22840 53351).



Φυσιλάνης
Μεγάλη, παραδοσιακή ταβέρνα στον Λογαρά, κοντά στη Μάρπησσα. Μην σας τρομάζει το μέγεθος του μαγαζιού και το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω στην παραλία. Οι ντόπιοι θα σας στείλουν εδώ για τα νοστιμότατα μαγειρευτά (μελιτζάνες ιμάμ, μπριάμ, κοκκινιστό μοσχαράκι) και τα ψητά του. Το φαγητό είναι εξαιρετικό και το σέρβις επίσης (Λογαράς, τηλ.: 22840 41734).


Κατσουνάς
Από την κουζίνα του βγαίνουν τα πιο φρέσκα ψάρια και τα καλύτερα παραδοσιακά πιάτα του νησιού. Καθισμένοι στην πράσινη αυλή του γευόμαστε κολοκυθοκεφτέδες με μάραθο, χταπόδι με δεντρολίβανο και κρασί και μυζήθρα με γάλα από τα δικά τους κατσίκια. Μη χάσετε τη φημισμένη μακαρονάδα με κρασάτη σκορπίνα (Σάντα Μαρία, τηλ.: 22840 51246).



Χάλαρης 
Δίπλα στο κύμα, εκεί που αράζουν οι ψαρόβαρκες, γευτήκαμε κάθε λογής ψαρομεζέδες από τα χέρια της κυρίας Μαριάννας. Τη φρέσκια ψαριά εγγυάται το καΐκι του άντρα της άλλωστε. Αχνιστή κακαβιά, μύδια, δικά τους παστά, πλούσιες σαλάτες και πίτες είναι μόνο μερικά από τα πιάτα για τα οποία συρρέουν οι πιστοί του θαμώνες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, τα γαριδοπιτάκια (Πίσω Λιβάδι, τηλ.: 22840 43257). 



Μουράγιο
Ουζερί ή ψαροταβέρνα ή και τα δυο μαζί στο γραφικό αραξοβόλι της Αλυκής.  Από τα καλύτερα της: η αχινοσαλάτα. Όλοι όμως οι θαλασσινοί μεζέδες της είναι άξιοι δοκιμής. Θα είστε πολύ τυχεροί αν έχουν γυαλιστερές ή άλλους καρπούς της θάλασσας (Αλυκή, τηλ.: 22840 91165).



Άννα & Γιώργος
Στην συμπαθέστατη ταβέρνα του Γιώργου και της Άννας γευτήκαμε φημισμένα σπιτικά πιάτα κατσαρόλας και ντόπια κρεατικά στη σχάρα. Άκρως καλοκαιρινά φασολάκια, μπάμιες και νόστιμες γεμιστές ντοματοπιπεριές αλλά και το παριανό κοκκινιστό κατσικάκι. Το βράδυ που παίρνει μπρος η σχάρα με τα κάρβουνα, ζητήστε οπωσδήποτε ζουμερό σουβλιστό γουρουνόπουλο με τραγανή πέτσα (Στο δρόμο Λογαράς-Μάρπησσα, τηλ.: 22840 42127).



Tango Mar
Μπορεί να σας μπερδέψει γιατί μοιάζει με beach bar ενώ πρόκειται για κανονικό και καλό εστιατόριο. Γκαζόν, ξαπλώστρες και χαλάρωση συντροφιά με χορταστικό πρωινό, κινέζικα κι αραβικά πιάτα, δροσερές σαλάτες και ζουμερά burgers. Εκτός από πιάτα κρεατικών και θαλασσινών θα βρείτε και μαμαδίσια μαγειρευτά όπως μουσακά, γεμιστά, κότοπουλο λεμονάτο, χοιρινό με σέλινο και κόκορα με χοντρό μακαρόνι (Παραλία Λιβάδια, τηλ.:  22840 23153).



Αγνάντιο
Θα μπορούσε να μετατραπεί σε ναό για τους λάτρεις του κρέατος αφού από το 1997 σερβίρει τα καλύτερα κρέατα, τα οποία επιλέγει προσεκτικά ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Δυνατή σούβλα, μαγειρευτά το μεσημέρι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, εξοχικό, πελώρια σταβλίσια μπριζόλα και κλέφτικο οι επιλογές μας. Δοκιμάστε το εξαιρετικό κρασί από τα αμπέλια του ιδιοκτήτη (Λεύκες, τηλ.: 22840 43089, www.agnadioparos.com).



Ο Τσιτσάνης 
Από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού, στο χωριό Πρόδρομος. Η κ. Αλεξία και η πεθερά της ψήνουν όλη νύχτα τα ρεβίθια στον χωριάτικο φούρνο- μαζί με κρεμμυδάκι, αλάτι και λάδι- για να βγάλουν την περίφημη ρεβιθάδα, που τιμούν (ειδικά τις Κυριακές) και οι ντόπιοι. Δοκιμάστε, επίσης, κουκιά με αγκινάρες και πιτσούνια κοκκινιστά (Πρόδρομος, τηλ.: 22840 41375).



Το Μαράθι
Απλή ταβέρνα στον ομώνυμο οικισμό με μεγάλη αυλή και παιδική χαρά. Τα κρεακτικά, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο είναι δικής τους παραγωγής ενώ τα τυριά είναι από τον παριανό αγροτικό συνεταιρισμό. Δυνατά πιάτα τους είναι τα κρεατικά όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι, λουκάνικα, γίδα βραστή, γουρουνόπουλα και αρνιά σούβλας (Μαράθι, τηλ.: 22840 22243).



Tags:Πάρος φαγητό ταβέρνες 

Προηγούμενο

Λήμνος: Γεύμα με τα ροζ φλαμίνγκο

Επόμενο

Ιθάκη: Γεύμα με τον Οδυσσέα